Yazım Kuralları

Yazıların Gönderim Şekli


a. Yazılar, sadece Dergipark sistemi üzerinden “.doc” veya “.docx” formatında tek nüsha olarak gönderilmelidir.
b. Dergipark sistemi üzerinden gönderilecek yazılarda, yazara ilişkin bilgilere (unvanları, kurumları, elektronik posta adresleri, ORCID numaraları) eksiksiz olarak yer verilmelidir.
c. Dergimize gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Yazarlar, Dergimize çalışmalarını göndermekle bunu taahhüt etmiş sayılır.
d. Dergimize gönderilen yazılar iThenticate ya da Turnitin intihal programı incelemesinden geçirilir. Benzerlik oranı %15’ten fazla olan çalışmalar (yazıların kaynakçası, dipnotları ve %15’ten küçük benzerlikler Turnitin incelemesinde dışarıda bırakılır) hakem incelemesine gönderilmeden reddedilir.

Yazım Kuralları


Kelime Sınırları
Dergiye gönderilen yazılar, Türkçe ve İngilizce başlık, Türkçe ve İngilizce özetler, Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler, metin, kaynakça ve dipnotlardan oluşur. Dergiye gönderilen yazıların metin kısmı 4000 kelimeden az ve 10000 kelimeden fazla olmamalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerin en az 150 kelime olması ve 250 kelimeyi geçmemesi gerekir. Anahtar kelimelerin sayısı ise 3 kelimeden az ve 5 kelimeden çok olmamalıdır.

Başlık ve Yazar Adı
Metnin başlığı, 14 punto tüm harfler büyük, kalın ve ortalanmış şekilde yazılmalıdır. Başlıktan önce 12nk sonra 6nk boşluk olmalıdır. Başlığın sağ altında yazarın adı yer almalıdır. Yazar adı, 12 punto, kalın, ortalanmış, ilk harfler büyük şekilde yazılmalıdır. Yazarın soyadının yanında (*) simgesiyle oluşturulacak dipnotta sırasıyla yazarın unvanı, kurumu, elektronik posta adresi ve ORCID numarası bulunmalıdır.

Türkçe ve İngilizce Özet ile Anahtar Kelimeler
Türkçe özet, İngilizce özet (Abstract) ve Türkçe anahtar kelimeler ve İngilizce anahtar kelimeler (Keywords) kalın ve ilk harfler büyük şekilde yazılmalıdır. Anahtar kelimeler dikkatle seçilmeli ve alfabetik sıraya göre yazılmalıdır. Anahtar kelimelerin sayısı 3 kelimeden az ve 5 kelimeden çok olmamalıdır. Özetin en az 150 kelime olması ve 250 kelimeyi geçmemesi gerekir. Paragraf başında 1,25 cm girinti olmalıdır. Yazıların gövde metni Times New Roman karakteri, 10 punto, 1,5 satır aralığında ve kenarlara yaslı olmalıdır.

Extended Abstract
Bu bölüm Türkçe hazırlanan çalışmalarda İngilizce hazırlanmalıdır. Genişletilmiş İngilizce Özetin en az 750 kelime olması ve 1500 kelimeyi geçmemesi gerekmektedir. Bu bölüm çalışmanın genel çatısını, problemini, yöntemini, amaçlarını, veri toplama tekniğini, önemli bulguları ve sonuçlarını içererek çalışmanın tamamını kapsayacak şekilde yazılmalıdır. Metin, Times New Roman karakteri, 12 punto, 1,5 satır aralığında; dipnotlar ilgili sayfanın altında gösterilecek biçimde, Times New Roman karakteri, 10 punto, 1 satır aralığında ve kenarlara yaslı olmalıdır.

Kenar Boşlukları
Sayfalar Soldan, Sağdan ve Üstten 2,5 cm ve Alttan 3 cm boşluk olacak şekilde düzenlenmelidir.

Alt Bölüm Başlıkları
Tüm alt bölüm başlıkları Times New Roman karakteri, 12 punto, kalın şekilde kullanılmalı, öncesinde bir satır, sonrasında 6nk boşluk bırakılmalıdır. Giriş, Sonuç ve Kaynakça başlıkları yeni sayfadan başlamalı ve ortalanmış şekilde yazılmalıdır, diğer başlıklar soldan hizalanmalıdır. Giriş, Sonuç, Kaynakça, Birinci ve İkinci düzey başlıkların tamamı büyük harf, Üçüncü ve daha alt düzey başlıklar her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Birinci, İkinci ve Üçüncü düzey başlıklar (1. BAŞLIK, 1.1 BAŞLIK, 1.1.1 Başlık…) şeklinde numaralandırılmalıdır. Dördüncü ve daha alt düzey başlıklar numaralandırılmamalıdır.

Metin
Makale metni, tek bir Word belgesinde, gövde metni Times New Roman karakteri, 12 punto, 1,5 satır aralığında; dipnotlar ilgili sayfanın altında gösterilecek biçimde, Times New Roman karakteri, 10 punto, 1 satır aralığında ve kenarlara yaslı olmalıdır.

Tablolar ve Görseller
Tablo dışında kalan, şekil, resim, şema, fotoğraf gibi her türlü görsel öğe “Görsel” adı altında yer almalıdır. Tablolar ve Görseller metin içerisinde ilgili kısımda yer alabilir ancak sayfaya ortalanmalıdır. Tablo ve Görsel bilgileri, görsel öğenin altında olacak biçimde, Times New Roman yazı karakteri, 10 punto, etiket ve numara Kalın İtalik, açıklama metni ise İtalik biçimde, 1 satır aralığında ve ortadan hizalanmış olarak yazılmalıdır. Metin içerisinde tablo ve görsellere, yalnızca etiket ve numara (Görsel 1. Görsel 2.) şeklinde çapraz başvuru eklenmelidir. Tablo ve Görsellerden önce ve sonra bir satır boşluk bırakılmalıdır.

Kaynakça (References)
Metin içinde ve metin sonunda kaynakça gösteriminde APA 7 referans stilini takip etmelidir. APA 7 referans stiliyle ilgili daha fazla ayrıntı https://apastyle.apa.org/ adresinde bulunabilir.
Çalışma esnasında kullanılan ve atıf yapılan tüm kaynaklar (klasik metinler ve kişisel görüşmeler hariç) Kaynakça’ya eklenir. Çalışmada atıf yapılmayan eserlere Kaynakça’da yer verilmez.

Kullanılan eserlere yazarların soyadlarına göre alfabetik sırayla yer verilmelidir. Kaynakça Times New Roman, 11 punto, 1 satır aralığında yazılmalı ve kenarlara yaslı olmalıdır. Her bir kaynak başında 1 cm girinti olmalıdır. Kaynakçada benimsenen atıf sistemi “APA 7" olup, aşağıda bu atıf sistemine göre örneklere yer verilmiştir.

Metin içi kaynak gösterimi (Yazar, Yayın Yılı, s.1).

Kitap/lar:
Yazar, A. (Yayın Yılı). Kitabın adı: Alt başlığı. Yayıncı.
Özpınar, C. (2016). Türkiye’de sanat tarihi yazımı (1970-2010): Sanat tarihi anlatıları üzerine eleştirel bir inceleme. Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

Diğer kitap örnekleri
Arslan, Y. ve Karakuş, O. K. (2012). Yitik şehrin romanı Hamuşan: Ahmet Mecbur Efendi. Çankırı Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü.

Türk Seramik Derneği. (2014). Seramik kâseler. Türk Seramik Derneği Yayınları.

Austen, J. (2005). Mansfield Park (J. Wiltshire, Ed.). Cambridge University Press. (Orijinal eserin yayın tarihi 1814)


Pacteau, F. (2005). Güzellik semptomu. (B. Erol, Çev.). Ayrıntı Yayınları. (Orijinal eserin yayın tarihi 1994).

Clark, M. ve Phelan, J. (2020). Debating rhetorical narratology: On the synthetic, mimetic, and thematic aspects of narrative. Ohio University Press. https://doi.org/10.26818/9780814214282

Cialdini, R. B. (2009). Influence: The psychology of persuasion. Harper Collins E-books.

Aliçavuşoğlu, E. (2009). Sunuş: Bauhaus geleneği ve günümüz sanatına yansımaları. A. Artun ve E. Aliçavuşoğlu (Ed.),Bauhaus: Modernleşmenin tasarımı: Türkiye'de mimarlık, sanat, tasarım eğitimi ve Bauhaus içinde (ss. 21-34). İletişim Yayınları.
Markov, V. (2009). Rus fütürizmi. (S. Hilav, Çev.). E. Batur (Ed.),Modernizmin serüveni (8.bs.) içinde (ss. 153-160). Alkım Yayınevi.

Makale/ler
Yazar, A. (Yayın Yılı). Makale başlığı. Dergi Adı, Cilt No (Sayı), sayfa aralığı. DOI ya da URL
Yalçın Beldan, N. (2019). Louvre’a bakan kadınlar: Erken modern dönemde amatör olarak kadın sanatçının portresi. IDA: International Design and Art Journal 1(1), 89-98. http://www.idajournal.com/index.php/ida/article/view/20/8.

Diğer makale örnekleri
İnan Ocak, Z. ve Tanyeli, G. (2019). Amasya Bimarhanesi’nin tamamlanamayan taçkapısı. METU JFA, 36(2), 221-246. DOI:10.4305/METU.JFA.2019.2.4

Varinlioğlu, G., Alankuş G., Aslankan, A. ve Mura, G. (2019). Oyun tabanlı öğrenme ile dijital mirasın yaygınlaştırılması. METU JFA, 36(1), 23-40. DOI: 10.4305/METU.JFA.2018.2.9

Edgü, F. (1992). Zenaatla sanatın buluştuğu yapıtlar: Mustafa Pilevneli. Yapı, (124), 76-82.

Tez/ler
Yazar, A. (Yıl). Tezin başlığı (yayın/tez numarası-varsa) [Yüksek lisans/Doktora tezi, Kurum]. Veri Tabanı.
Demir, M. (2018). Kars âşıklık geleneği içerisinde Karslı Âşık Arif Çiftçi'nin yeri (Tez No. 528923) [Yüksek lisans tezi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü]. YÖK UlusalTez Merkezi.
Axford, J.C. (2007). What constitutes success in Pacific Island community conserved areas? [Doktora tezi, QueenslandÜniversitesi]. UQ eSpace. http://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:158747


Tüm makaleler, makale şablonu aracılığıyla dergi yayın formatında olmalıdır. (Makale Şablonu için Tıklayınız)