DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Öz
Günümüzde kitle iletişim araçlarının gelişmesi, teknolojinin ilerlemesi, ulusal ve uluslararası alanda rekabetin hızlı bir şekilde artması örgütlerin politikalarını ve uygulamalarını etkilemektedir. Tüm bu unsurlar örgütlerin yaşam alanlarında bazı olgulara merkezi bir değer yüklemiştir. Bu olguların başında ekolojik dengesini temsil eden ve yaşam alanı olarak görülen örgüt kültürü kavramı gelmektedir. Örgüt kültürü, örgütün kendini ve dış dünyayı algılayış biçimini belirlemektedir. Bu algılayış biçimi de örgütün eylemlerine yön vermek suretiyle onu geleceğe taşımaktadır. Örgütler açısından bu derece önemli olan kültür olgusunun çalışanlar tarafından anlaşılabilir, yöneticiler tarafından da uygulanabilir olması gerekir. Bu yönüyle anlaşılması ve uygulanması örgütler için ciddi bir gelişme sağlayacak bir model olarak literatürde değerlendirilen Denison Örgüt Kültürü Modeli çalışmanın araştırma konusunu oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında Denison Örgüt Kültürü Modelini incelemek üzere Ege bölgesinin ilk 500 ve ikinci 500’e giren firmaları incelenmiş ve bakır sektöründen 2 firma, tekstil sektöründen 2 firma ve gıda sektöründen 2 firma olacak şekilde toplamda 6 firma üzerinde uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda elde edilen verilerle ilgili tanımlayıcı istatistikler ve sektörler arası farklılık testleri yapılarak Denison Örgüt Kültürü Modeline ilişkin analizler gerçekleştirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- BLAKE, R. and Mouton, J. (1964). The Managerial Grid: The Key to Leadership Excellence. Houston: Gulf Publishing Co.
- CAMERON, K. S. ve Quinn, R. E. (2005). Diagnosing and Changing Organizational Culture, San Francisco: Jossey Bass.
- DAFT, R. L. (2004). Organization Theory and Design, South-Western College Publication, Ohio-USA
- DEAL, T. E. and Kennedy, A. A. (1982). Corporate Cultures: The Rites and Rituals of Corporate Life, Massachusetts: Adison-Wesley.
- DENISON, D. R. (1990). Corporate Culture and Organizational Effectiveness, New York: John Wiley & Sons.
- DENISON, D. R. and Mishra, A. K. (1995). ‘Toward a Theory of Organizational Culture and Effectiveness’, Organization Science, 6 (2), 204-223.
- DENISON, D. R. (1997). ‘Corporate Culture and Organizational Effectiveness’, www.denisonculture.com, 5-6.
- DENISON, D. R. and Fey, C. F. (2000). ‘Organizational Culture and Effectiveness: The Case Of Foreign Firms in Russia’ SSE/EFI Working Paper Series in Business Administration, 4, 1-53.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Kasım 2017
Gönderilme Tarihi
23 Mart 2022
Kabul Tarihi
23 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 11
APA
Kızıloğlu, M., & Bayrak Kök, S. (2017). DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 4(11), 141-159. https://izlik.org/JA78JM28EB
AMA
1.Kızıloğlu M, Bayrak Kök S. DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ASEAD. 2017;4(11):141-159. https://izlik.org/JA78JM28EB
Chicago
Kızıloğlu, Mehmet, ve Sabahat Bayrak Kök. 2017. “DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 4 (11): 141-59. https://izlik.org/JA78JM28EB.
EndNote
Kızıloğlu M, Bayrak Kök S (01 Kasım 2017) DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 4 11 141–159.
IEEE
[1]M. Kızıloğlu ve S. Bayrak Kök, “DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, ASEAD, c. 4, sy 11, ss. 141–159, Kas. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78JM28EB
ISNAD
Kızıloğlu, Mehmet - Bayrak Kök, Sabahat. “DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 4/11 (01 Kasım 2017): 141-159. https://izlik.org/JA78JM28EB.
JAMA
1.Kızıloğlu M, Bayrak Kök S. DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ASEAD. 2017;4:141–159.
MLA
Kızıloğlu, Mehmet, ve Sabahat Bayrak Kök. “DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 11, Kasım 2017, ss. 141-59, https://izlik.org/JA78JM28EB.
Vancouver
1.Mehmet Kızıloğlu, Sabahat Bayrak Kök. DENİSON ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ASEAD [Internet]. 01 Kasım 2017;4(11):141-59. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78JM28EB