Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KIRMIZI ET TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ: VAN İLİ ÖRNEĞİ

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 5, 478 - 496, 31.05.2019

Öz

Bu çalışma ile Van ilinde yaşayan hane
halklarının kırmızı et tüketimleri üzerinde etkili olan sosyo-ekonomik ve
demografik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.  Bu amaç doğrultusunda Van İli Merkez ilçede
ikamet eden 439 hane halkına Nisan-Temmuz 2014 döneminde yüzyüze anket
uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anketlerden elde edilen veriler aracılığıyla,
hanehalklarının kırmızı et tüketimleri üzerinde etkili olduğu düşünülen
sosyo-ekonomik ve demografik faktörler Khi-kare analiz yöntemi ile analiz edilmiştir.
Analizler sonucunda, Van İli merkez ilçede yaşayan hanahalklarının aylık
kırmızı et tüketim miktarı ile kişisel gelir durumu, yaşı, medeni durumu, eşin
çalışma durumu, konut durumu, hanehalkı birey sayısı,
kırmızı
etin tercih edilme nedeni, kırmızı et fiyatlarında artış meydana gelmesi
durumunda tüketicilerin tutumu, diğer et türlerinde indirim meydana gelmesi
durumunda tüketicilerin tutumu
ve gıda harcamalarının bütçedeki payı
arasındaki
ilişki anlamlı bulunmuştur. Ancak kırmızı et tüketim miktarı ile cinsiyet
durumu arasındaki ilişki anlamsız bulunmuştur.

Kaynakça

  • Akbulut, Ö ve Yıldız, N., (1999). İstatistik Analizlerde Temel Formüller ve Tablolar, Erzurum: Aktif Yayınevi, 8.
  • Akçay, Y. ve Vatansever, Ö., (2013). “Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği”, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4(1), 43-60.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T., Ülker, H., (2004). Aydın İli Çine İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. 4.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 1-4 Eylül 2004, Isparta. 348-354.
  • Cankurt, M., Miran, B., ve Şahin, A. (2010). Sığır Eti Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği. Hayvansal Üretim 51(2): 16-22.
  • FAOSTAT (2017). Tarım İstatistikleri İnternet Veritabanı. http://faostat.fao.org/. Erişim: 10.10.2017.
  • Gündüz, O., Esengün, K., Göktolga, G. (2006). Ailelerin Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma. Türkiye 7. Tarım Ekonomisi Kongresi. Antalya. 2006, 1152-1160.
  • Gossard, M., York. R. (2003).Social Influences on Meat Consumption. Human Ecology Review, 10(1): 1-9.
  • Kara, M., Eyduran, E., Özdemir, T. ve Zer, E. (2004). Van’da Et ve Et Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. 4.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Isparta,1-4 Eylül 2004, 661-664.
  • Karakuş, K., Aygün, T., Alarslan, E. (2008). Gaziantep İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi TarımBilimleri Dergisi, 2008,18(2): 113-120.
  • Karacan, R. (2017), ‘’Türkiye’de Kırmızı Et talebinin, Beyaz Et Tüketimi ve Gelir Dağılımı Açısından Değerlendirilmesi’’, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, Cilt: 54, Sayı:630, 67-73.
  • Kızılaslan, H. ve Nalinci, S. (2013). Amasya İli Merkez İlçedeki Hanehalkının Kırmızı Et Tüketimini Etkileyen Faktörler’’, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, Sayı 3, 76-99.
  • Onurlubaş, E., Doğan, H.G. ve Gözener, B. (2018), ‘‘TR 21 Bölgesinde Tüketicilerin Kırmızı Et Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi’’, Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 23, Yıl:5, 159-174
  • Richardson, N., Macfie, H., ve Sepherd, R. (1994). Consumer Attitudes To Meat Eating. Meat Science, 36(1-2): 57-65.
  • TUİK, (2014), ''Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları’’ S.E.T 09.12.2014, http://tuikapp.tuik.gov.tr/adnksdagitapp/adnks.zul
  • Uzunöz M.ve Karakaş G. (2014). “Socio-economic Determinants of Red Meat Consumption in Turkey: A Case Study”, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5(1), 37-52.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nigar Alev 0000-0002-0154-6211

Yayımlanma Tarihi 31 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Alev, N. (2019). KIRMIZI ET TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ: VAN İLİ ÖRNEĞİ. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6(5), 478-496.