Bu çalışma ile Van ilinde yaşayan hane
halklarının kırmızı et tüketimleri üzerinde etkili olan sosyo-ekonomik ve
demografik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Van İli Merkez ilçede
ikamet eden 439 hane halkına Nisan-Temmuz 2014 döneminde yüzyüze anket
uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anketlerden elde edilen veriler aracılığıyla,
hanehalklarının kırmızı et tüketimleri üzerinde etkili olduğu düşünülen
sosyo-ekonomik ve demografik faktörler Khi-kare analiz yöntemi ile analiz edilmiştir.
Analizler sonucunda, Van İli merkez ilçede yaşayan hanahalklarının aylık
kırmızı et tüketim miktarı ile kişisel gelir durumu, yaşı, medeni durumu, eşin
çalışma durumu, konut durumu, hanehalkı birey sayısı, kırmızı
etin tercih edilme nedeni, kırmızı et fiyatlarında artış meydana gelmesi
durumunda tüketicilerin tutumu, diğer et türlerinde indirim meydana gelmesi
durumunda tüketicilerin tutumu ve gıda harcamalarının bütçedeki payı
arasındaki
ilişki anlamlı bulunmuştur. Ancak kırmızı et tüketim miktarı ile cinsiyet
durumu arasındaki ilişki anlamsız bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 5 |