Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DE EĞİTİM HARCAMALARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İLİŞKİSİ

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 2, 210 - 227, 30.04.2021

Öz

Bir ülke ekonomisinin büyüme ve kalkınması üzerinde teknolojik gelişmeler ve teknolojiyi kullanma gücü oldukça önemli etkiye sahiptir. İşgücü üretken olup daha çok mal üretebiliyor ise daha fazla fiziksel sermayeye sahip olunmaktadır. Bunun sonucunda ülkeye yapılan yatırım seviyesi yükselmekte, büyüme ve refah düzeyi artmaktadır. Oldukça yüksek nüfusun ve sınırlı doğal kaynakların yer aldığı yenidünya düzeninde bireyler sürdürülebilir biçimde yaşamayı öğrenmek zorundadır. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, özellikle çocuklar ve gençlerin nitelikli bir eğitim almaması durumunda büyümenin gerçekleşmeyeceğini göstermektedir. Bu bağlamda, kaliteli eğitim sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında aktif ve temel bir rol üstlenmektedir.
Günümüzde beşeri sermayenin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Büyüme modellerinde beşeri sermayenin finansal kalkınmışlık seviyesiyle doğrudan ilişkili olduğu ifade edilmektedir. Beşeri sermaye olarak nitelikli insan gücü faktörü üretim ve istihdam üzerinde doğrudan etkili olmakta bu da ancak eğitim yoluyla mümkün olmaktadır.
Çalışmanın amacını Türkiye’de eğitim harcamalarıyla, sürdürülebilir büyüme arasındaki ilişkiyi ortaya koymak oluşturmaktadır. Bu amaçla TÜİK’in resmi internet sitesinde yer alan eğitim harcamaları istatistiklerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Türkiye’de eğitim harcamalarıyla beşeri sermayenin geliştirilmesi arasında önemli bir bağ olduğu, bunun da sürdürülebilir büyümenin gerçekleştirilmesi konusunda gerekli olduğu tespit edilmiştir. Türkiye ekonomisinde eğitim harcamaları ekonomik büyümeyi etkileyen faktörler içinde yer almaktadır.

Kaynakça

  • Abdioğlu, Z. ve Albayrak, N. (2018). Genç İşsizlik, Eğitim ve Ekonomik Büyüme. Küresel İktisat ve İşletme Çalışmaları Dergisi, 7(13), 8-20.
  • Akçacı, T. (2013). Eğitim Harcamalarının İktisadi Büyümeye Etkisi. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(5), 65-79.
  • Ay, A. ve Yardımcı, P. (2008). Türkiye’de Beşeri Sermaye Birikimine Dayalı Ak Tipi İçsel Ekonomik Büyümenin VAR Modeli ile Analizi, Maliye Dergisi, 155, 39-54.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emek Aslı Cinel

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Cinel, E. A. (2021). TÜRKİYE’DE EĞİTİM HARCAMALARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İLİŞKİSİ. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 8(2), 210-227.