Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ACI HAYAT VE MASUMİYET DİZİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET NORMLARINDA MEDYADA İLETİŞİM VE KARAKTERLER ÜZERİNDEKİ YANSIMASI

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 1, 407 - 430, 31.01.2022

Öz

ÖZET
Toplumsal cinsiyet kavramının ne olduğu ve toplum üzerinde ağır derecede etki bıraktığını ancak insanların; toplumsal cinsiyet anlayışlarını, aile, çevre, arkadaş ve kariyer hayatında benimsemiş olmak zorunda olduğu gözler önüne serilmektedir. Aileleri tarafından kadın ve erkeklere birtakım toplumsal cinsiyet normları aşılanmakta ve nesilden nesile aktarılmaktadır. Birey kendi fikirlerini, kendi hayatını belirleyememekte ve aşılanan toplumsal cinsiyet normlarının dışına çıkamamaktadır. Çalışmada toplumsal cinsiyet normlarını kuramlarla ele alınması, dizilerle örneklendirilmesi, dizilerin kuramlarla analiz edilmesi sonucunda toplumsal cinsiyet normlarının ve yapılan cinsiyet eşitsizliklerinin, toplumsal cinsiyet kuramlarını ortaya koyarak kadın ve erkeğin içinde bulunduğu üzücü durum gözler önüne serilmektedir. Çalışmada analiz edilen acı hayat ve masumiyet dizileri, toplumsal cinsiyet normlarının günümüze olan gelişimi açısından incelenerek karşılaştırma yapılmıştır. İş dünyasında yer almayan kadınlar, günümüz dizisinde yer almış ancak yönetici ve şirket sahibi rolleri daima erkeklere ait olup kadınlar üzerinde hâkimiyet kurulmaktadır. Kadınlar ikinci planda ya da erkekler açısından cinsel bir obje olarak görüldüğü ortaya çıkmaktadır. Kadınlar günümüzde gösterilen dizilerde iş dünyasında olsa da belirlenen toplumsal cinsiyet görevleri asla değişmemiştir.

Kaynakça

  • Asker, A. (2004). Medyada Cinsiyetçilik ve Kadın Gazeteciler, kadın Çalışmalarında Disiplinlerarası Buluşma. İstanbul, 2, 79- 86
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

İpek Sucu 0000-0002-6298-7918

Gökhan Çolak Bu kişi benim 0000-0002-3918-8835

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sucu, İ., & Çolak, G. (2022). ACI HAYAT VE MASUMİYET DİZİLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET NORMLARINDA MEDYADA İLETİŞİM VE KARAKTERLER ÜZERİNDEKİ YANSIMASI. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 9(1), 407-430.