Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TALCOTT PARSONS SOSYAL BİR TEORİ PROGRAMININ STRATEJİK YÖNETİM AÇISINDAN GELECEĞİ

Yıl 2022, Cilt: 9 Sayı: 1, 58 - 67, 31.01.2022

Öz

Talcott Parsons’un teorisi, eylem sistemi, kendi hayat gelişiminin neticesinde ortaya çıkmıştır. Buna karşın Parsons teorisinin temel dayanakları gelecekte yapılacak araştırmalara ışık tutabilmektedir. Bir teori için dayanak noktaları, kavram ve davranışların analiz edilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Teorinin ilerletilmesinde karşımıza iki farklı problem ortaya çıkmaktadır. Birincisi temel kararların genelleştirilmesidir. Parsons bunun için AGIL tabela sistemini seçmiştir. Buradaki soru işareti, teori ile alakalı temel bilgilerin kaç tanesi tabelada yer alabilmektedir. Diğer problem ise; yeni ve çok önemli birçok teorik gelişmeleri Parsons’un teorisi ile açıklamak çok zordur. Bu durum genelde kendi değerleri ve evrensel bakış açılarına göre farklılık göstermektedir. Bu çalışmada Parsons’ın eylem ve sistem kavramı ile birlikte AGIL sisteminin işleyişi ve bu teoriye yapılan eleştirilere yer verilecektir.

Kaynakça

  • Yıldırım, E. (1999). Anthony Giddens’ın Yapılanma Teorisi. Bilgi Dergisi. (1) 25-44. 11.05.2012. http://www.bilgidergi.com/uploads/1999Yildirim.pdf.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Bayram Yalçın

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yalçın, B. (2022). TALCOTT PARSONS SOSYAL BİR TEORİ PROGRAMININ STRATEJİK YÖNETİM AÇISINDAN GELECEĞİ. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 9(1), 58-67.