Araştırma Makalesi

Televizyonda Veri Gazeteciliği: Yeni Bilgi Sunum Yöntem Ve Uygulamaları

Sayı: 26 1 Nisan 2025
PDF İndir
TR EN

Televizyonda Veri Gazeteciliği: Yeni Bilgi Sunum Yöntem Ve Uygulamaları

Öz

Makale, televizyon medyasındaki veri gazeteciliği uygulamalarının tarıhsel gelişimini, önemli kavramlarını, verilerin toplanması, analiz edilmesi ve görselleştirilmesi sürecini ve günümüzdeki yeni bilgi sunum yöntemlerini incelemektedir. Geleneksel gazetecilikten veri gazeteciliğine geçiş, dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte daha görsel, etkileşimli ve veri odaklı bir habercilik anlayışının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle, televizyon kanallarında kullanılan interaktif grafikler, haritalar ve canlı veri akışları gibi görsel sunum yöntemlerinin izleyiciye daha anlaşılır ve etkili bilgi aktarımı sağladığı vurgulanmaktadır. Çalışmada, Azerbaycan'daki televizyon yayınlarında veri gazeteciliği uygulamalarına dair somut örnekler verilerek, yerel medya pratiğinde veri gazeteciliğinin gelişimi ve karşılaşılan zorluklar tartışılmaktadır. Çalışmada mevcut literatürde veri gazeteciliği ile ilgili bilgilere ulaşmak için tarama yöntemi kullanılmış olup, AZTV, İTV, REAL TV, XƏZƏR TV, ARB 24 kanallarında yayınlanan programlar üzerine örnek vaka analizi yapılmıştır. Bu bağlamda, makale, veri gazeteciliğinin televizyon dünyasında ne denli önemli bir yer edindiğini ve gelecekte bu alandaki gelişmelerin nasıl şekilleneceğini incelemektedir. Sonuç olarak, veri gazeteciliği, geleneksel haberciliğin ötesinde, medya tüketicisine daha hızlı ve daha etkili bilgi sunma imkanı tanımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Yok

Etik Beyan

Etik Kurul Onayı Hakkında Bilgi: Etik kurulu onayına ihtiyaç duyulmamıştır. Araştırma ve Yayın Etiği Beyanı: Bu çalışmanın tüm hazırlanma süreçlerinde etik kurallara uyulduğunu yazar beyan eder. Aksi bir durumun tespiti halinde ASSAM UHAD‘nın Dergisinin hiçbir sorumluluğu olmayıp, tüm sorumluluk çalışmanın yazarına aittir. Çıkar Çatışması Beyanı: Yazar ya da herhangi bir kurum/ kuruluş arasında çıkar çatışması yoktur. Katkı Oranı Beyanı: Arzu İsayeva çalışmanın tüm bölümlerinde ve aşamalarında katkı sağlamıştır.

Teşekkür

Çalışmalarınızda başarılar.

Kaynakça

  1. Appelgren, E. (2017). An illusion of interactivity. Journalism Practice. 12(3), pp. 308-325. https://doi.org/10.1080/17512786.2017.1299032
  2. Aslan, A., Bayrakçı, S. ve Küçükvardar, M. (2016). Bilişim çağında geleneksel gazeteciliğin dönüşümü: Veri gazeteciliği, Marmara İletişim Dergisi, 26, pp. 55-70.
  3. Ay, A. (2022). Yapay zeka haberciliği ve gazetecilik tartişmalarina dair bir değerlendirme. Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 12(4), pp. 913-926.
  4. Bosij, P., D. Chafey, A. Greasley ve S. Hickie. (2003). Business information systems: Technology, development and management for the e-business. Financial Times-Prentice Hall.
  5. Çelik, H. (2020). Eleştirel yaklaşım bağlamında teknoloji ve hegemonya ilişkisini tartışmak. Yeni Medya, 2019(7), pp. 20-33.
  6. Furuncu, D., & Zinderen, A. (2021). Kovid-19 döneminde veri gazeteciliği: koronavirüs haberlerinin betimsel analizi. Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 11(1), pp. 85-102.
  7. Gray, J., Bougnegru, L. & Chambers, L. (2012). The data journalism handbook: How journalists can use data to improve the news. CA: O’Reilly Media.
  8. Dumanlı. K. D. (2018). Veri̇ gazeteci̇li̇ği̇: gazeteci̇li̇ği̇n ve gazeteci̇leri̇n geleceği̇. Kurgu, 26(3), pp. 101-116.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Siyasal İletişim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Erken Görünüm Tarihi

24 Mart 2025

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2025

Gönderilme Tarihi

5 Şubat 2025

Kabul Tarihi

28 Şubat 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 26

Kaynak Göster

APA
İsayeva, A. (2025). Televizyonda Veri Gazeteciliği: Yeni Bilgi Sunum Yöntem Ve Uygulamaları. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 26, 1-11. https://doi.org/10.58724/assam.1634084

Cited By

 ASSAM-UHAD sürekli ve elektronik basımı yapılan, uluslararası indeksli hakemli bir dergidir.