TR
EN
Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi
Öz
Bu çalışma, örgütsel vatandaşlık davranışı ve işkoliklik düzeylerinin iş tatmini üzerine olası etkisini incelemektedir. Araştırma kapsamında Antalya’da Serbest Bölgede faaliyetlerini yürüten üç üretim firması çalışanlara örgütsel vatandaşlık davranışı, işkoliklik ve iş tatmini ölçeklerinden oluşan anket uygulanmıştır. Veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz yapılmıştır. Bu kapsamda 211 katılımcının iştirakiyle yapılan araştırmanın sonucunda, çalışanların örgütsel vatandaşlık düzeyleri ile işkoliklik düzeyleri arasında aynı yönlü yüksek bir pozitif bir ilişki (r=0,879); örgütsel vatandaşlık düzeyi ile iş tatmini arasında aynı yönlü orta düzeyde pozitif bir ilişki (r=0,376); işkoliklik ile iş tatmini arasında aynı yönlü düşük düzeyde pozitif bir ilişki (r=0,264) saptanmıştır (p<.001). Katılımcıların örgütsel vatandaşlık davranışı ve işkoliklik düzeylerinin iş tatmini düzeyi üzerindeki etkisine yönelik kurulan modelin anlamlı olduğu (p<.05); araştırmanın bağımsız değişkenleri bir bütün olarak iş tatmini düzeyini yordalamadığı; araştırmanın bağımsız değişkenleri iş tatmini varyansının %29’unu açıkladığı saptanmıştır. Ancak örgütsel vatandaşlık davranışı boyutlarından bilinçlilik (vicdanlılık) ve nezaket boyutları ile işkoliklik düzeyinin iş tatmini düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır (p>.05). Bununla birlikte örgütsel vatandaşlık davranışı boyutlarından özgecilik (β=0,166), ve sivil erdem (β=0,288), boyutlarında bağımsız olarak iş tatmini üzerinde anlamlı etkisi olduğu belirlenmiştir (p<.05). Bu bağlamda, örgütsel vatandaşlık davranışının teşvik edilmesi ve işkoliklik düzeyinin kontrol altında tutulması, iş tatmini üzerinde olumlu bir etki yaratma potansiyeline sahiptir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akdağ, F., ve Yüksel, M. (2010). İnsan kaynakları yönetimi açısından işkoliklik ve algılanan stres ilişkisinde kontrol odağının rolü. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(1), 47-55.
- Akın, A., Hamedoğlu, M. A., Sarıcam, H., Akın, U., Kılıç, M., Özendir, D. ve Bayrakçı, E. (2013). The validity and reliability of the Turkish version of the workaholism scale. 2nd International Symposium on Chaos, Complexity and Leadership, 17-19 December 2013, Ankara, Turkey.
- Aksan, A. (2019). Çalışan memnuniyetini açıklayan faktörlerin incelenmesi ve kargo sektöründe bir uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
- Alanizan: (2023). How does employee satisfaction and motivation affect productivity? International Journal Of Business And Management, 18(2), 55. Https://Doi.Org/10.5539/İjbm.V18n2p55
- Alessandri, G., De Longis, E., Perinelli, E., Balducci, C., and Borgogni, L. (2020). The costs of working too hard: Relationships between workaholism, job demands, and prosocial organizational citizenship behavior. Journal of Personnel Psychology, 19(1), 24.
- Altınbaş, B. (2008). Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişki ve bir uygulama.Yükseklisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Altınkurt, Y. ve Yılmaz, K. (2012). Ortaöğretim okullarında değerlerle yönetim, örgütsel adalet ve iş doyumu arasındaki ilişki. Sakarya University Journal Of Education, 2(2), 65-79.
- Andreassen, C. S., Griffiths, M. D., Hetland, J., Kravina, L., Jensen, F., & Pallesen (2016). The prevalence of workaholism: A survey study in a nationally representative sample of Norwegian employees. PloS One, 11(8), e0167782.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
5 Aralık 2023
Kabul Tarihi
25 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 11
APA
Onan, B. D., & Kılınç, E. (2023). Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi. International Journal of Arts and Social Studies, 6(11), 224-248. https://izlik.org/JA99YW88MR
AMA
1.Onan BD, Kılınç E. Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi. ASSTUDIES. 2023;6(11):224-248. https://izlik.org/JA99YW88MR
Chicago
Onan, Bilge Deniz, ve Erhan Kılınç. 2023. “Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi”. International Journal of Arts and Social Studies 6 (11): 224-48. https://izlik.org/JA99YW88MR.
EndNote
Onan BD, Kılınç E (01 Aralık 2023) Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi. International Journal of Arts and Social Studies 6 11 224–248.
IEEE
[1]B. D. Onan ve E. Kılınç, “Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi”, ASSTUDIES, c. 6, sy 11, ss. 224–248, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99YW88MR
ISNAD
Onan, Bilge Deniz - Kılınç, Erhan. “Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi”. International Journal of Arts and Social Studies 6/11 (01 Aralık 2023): 224-248. https://izlik.org/JA99YW88MR.
JAMA
1.Onan BD, Kılınç E. Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi. ASSTUDIES. 2023;6:224–248.
MLA
Onan, Bilge Deniz, ve Erhan Kılınç. “Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi”. International Journal of Arts and Social Studies, c. 6, sy 11, Aralık 2023, ss. 224-48, https://izlik.org/JA99YW88MR.
Vancouver
1.Bilge Deniz Onan, Erhan Kılınç. Üretim İşletmelerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşkolikliğin İş Tatmini Üzerine Etkisi. ASSTUDIES [Internet]. 01 Aralık 2023;6(11):224-48. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99YW88MR