Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TARİHÎ KOMŞULAR MOĞOLİSTAN VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ARASINDAKİ İKİLİ İLİŞKİLER VE STRATEJİK ORTAKLIK OLANAKLARI

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 165 - 178, 31.12.2021

Öz

Devletler; dış politikalarına yön verirken belirli stratejiler kullanmaktadır. “İttifak” oluşturmak da devletlerin dış politikalarına yön verirken en çok kullandıkları stratejilerden birisidir. Belirli bir amaç doğrultusunda iki ya da daha fazla devlet ortak çıkarlar etrafında bir araya gelirken kimi zaman maliyeti azaltmak kimi zaman da eylemlerine meşruiyet kazandırmak gayesi ile ittifak oluşturmaktadır. Moğolistan ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık da karşılıklı ilişkilerin kapsadığı hedefler doğrultusunda değerlendirilmelidir.
Haziran 2019’da Moğolistan ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 50. Yıldönümü kutlanmıştır. Yıldönümünü kutlamak amacıyla, iki ülke arasındaki yarım asırlık iş birliğini ve diplomatik ilişkilerin sonucunu, başarısını ve gelecek yarım asırda dikkat edilmesi gereken önemli konuları ele alan, karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan konferanslar dahil olmak üzere çeşitli faaliyetler hem Türkiye’de hem de Moğolistan’da organize edilmiştir. Bu faaliyetlerde karşılıklı ilişkilerin ortak değerlerinin; “demokrasi, yönetim ve hukukun üstünlüğü” olduğu ve bu ortak değerlerin dikkate alınarak iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da genişletilmesi yolunda önemli adımların atılacağı Moğolistan ve Türkiye taraflarınca dile getirilmiştir.
Aslında 1990 yılı “dış politika konsepti” çerçevesinde yeniden bir değerlendirmeye gidilerek çok boyutlu dış politika ve dünyanın çeşitli ülkeleriyle ikili ilişkileri geliştirme hedefleri belirlenmiştir. Türkiye ile yapılacak iş birlikleri ilhamı da bu tarihten itibaren devam edegelmiştir.
Bu araştırma, son yirmi yılda siyasi, sosyo-ekonomik ve insani ilişkiler alanındaki son iş birliğine vurgu yaparak, Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan arasındaki ikili ilişkilerde yeni başlatılan “3. komşu politikasının” sonuçlarını değerlendirmeye çalışmaktadır. 

Kaynakça

  • Reference 1 1. B.Batkhishig., D.Ankhbayar ., (2014). “Mogolistan Turkiye Iliskilerin gelisimi”, Ankara, sayfa 69-73 Reference 2 2. Р.Болд., (2018)., “Монгол Туркийн харилцааг стратегийн түншлэлд хүргэхийг зорьж байна”, Төрийн захиргаа сэтгүүл, 2018 оны дугаар 1 Reference 3 3. Конрад Адануэрийн Сан, (2017). Монгол улсын “Гуравдагч хөрш”-ийн бодлого: Гуравласан хамтын ажиллагааг хөгжүүлэх боломж, УБ, 91-92 дахь тал.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tserennadmid Chuluunbaatar 0000-0001-5892-4677

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Chuluunbaatar, T. (2021). TARİHÎ KOMŞULAR MOĞOLİSTAN VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ARASINDAKİ İKİLİ İLİŞKİLER VE STRATEJİK ORTAKLIK OLANAKLARI. Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2), 165-178.

30000

Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY NC) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.