Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma

Yıl 2020, Cilt: 31 Sayı: 1, 92 - 95, 02.04.2020
https://doi.org/10.17123/atad.713586

Öz

Türkiye’de devlet ve vakıf üniversiteleri çatısı altında Turizm Fakültesi, Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım Fakülteleri ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulları bünyesinde yapılandırılmış olan dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans eğitimi, aday öğrenciler tarafından her sene gittikçe yükselen bir oranla tercih edilen bir programdır. İlk olarak 2003 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde açılan program, bugün Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ta yetmiş sekiz örneğe ulaşmıştır. Özellikle son yıllarda hem vakıf hem de devlet üniversitelerinde Gastronomi ve Lisans programları sayıca çok büyük bir artış göstermiştir.

Kaynakça

  • Altaş, A ve Acar, Y. (2018). Bibliometric Profile of the Postgraduate Dissertations Written in the Field of Gastronomy, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10 (3): 1-10.
  • Arıkan, E., Sürücü, Ö.A. ve Arman, A. (2018). Yükseköğretim Kurumlarındaki Eğitim Mutfaklarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (2): 592-601.
  • Brillat- Savarin, J. A. (2006). Gastronomi Üzerine, Yemek ve Kültür, Ö. Açıkkol. (çev), 6: 16-21.
  • Cheng, M., Ogbeide, G. A. ve Hamouz, F. L. (2011). The Development of Culinary Arts and Food Science into a New Academic Discipline- Culinology, Journal of Culinary Science & Technology, 9 (1): 17-26.
  • Csergo, J. (2016). La Gastronomie est-elle Une Marchandise Culturelle Comme Une Autre? Chartres: Menufretin.
  • Jeou-Shyan ve Lee, H. Y. (2010). What Does it Take to Be a Creative Culinary Artist?, Journal of Culinary Science and Technology, 5 (2-3): 5-22.
  • Hegarty, J. (2011). Achieving Excellence by Means of critical Reflection and Cultural Imagination in Culinary Arts and Gastronomy Education, Journal of Culinary Sciences and Technology, 9 (2): 55-65.
  • Hegarty, J. (2005), Developing “Subjects Fields” in Culinary Arts, Science, and Gastronomy, Journal of Culinary Science and Technology, 4 (1): 5-13.
  • Hegarty, J. A. ve O’Mahony, G. B. (1999), Gastronomy: A Phenomenon of Cultural Expressionism and an Aesthetic for Living, Journal of Hospitality & Tourism Education, 11 (4): 25-29.
  • Hertzman, J. L. (2008). A Suggested Curriculum for Associate Degree Culinary Arts Programs, Journal of Culinary Science and Techonology, 6 (4): 256-278.
  • Öney, H. (2016). Gastronomi Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35: 193-203.
  • Maberly, C. ve Reid, D. (2014). Gastronomy: An Approach To Studying Food, Nutrition & Food Science, 44 (4): 272– 278.
  • Miller, J. ve Deutsch, J. (2010). Food Studies: An Introduction to Research Methods. Oxford: Berg.
  • Neill, L., Poulston, J., Hemmington, N., Hall, C. ve Bliss, S. (2017). Gastronomy or Food Studies: A Case of Academic Distinction, Journal of Hospitality & Tourism Education, 29 (2): 91-99.
  • Ory, P. (1998), Le Discours Gastronomique Français. Paris: Gallimard. Perullo, N. (ed) (2018). University of Gastronomic Sciences Pollenzo Manifesto. İtalya.
  • Santich, B. (2004). The Study Of Gastronomy And Its Relevance To Hospitality Education And Training, International Journal of Hospitality Management, 23 (1).
  • Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (2): 264-278.
  • Seyitoğlu, F. (2019). Defining the Current Position of the Gastronomy Field in Turkey, Journal of Culinary Science & Technology, DOI: 10.1080/15428052.2019.1692746.
  • Tütüncü, Ö. (2019). Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları ve Gastronomi, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 30 (1): 93-97.
  • Yaman, Z.Ö. ve Bulduk, S. (2019). Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitiminin Kalite Göstergeleri Açısından Değerlendirilmesi, Business Management Studies: An International Journal, 7 (5): 2770-2804.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Gastronomi İncelemeleri
Yazarlar

Özge Samancı 0000-0001-6539-8468

Yayımlanma Tarihi 2 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 31 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Samancı, Ö. (2020). Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 31(1), 92-95. https://doi.org/10.17123/atad.713586
AMA Samancı Ö. Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. Nisan 2020;31(1):92-95. doi:10.17123/atad.713586
Chicago Samancı, Özge. “Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 31, sy. 1 (Nisan 2020): 92-95. https://doi.org/10.17123/atad.713586.
EndNote Samancı Ö (01 Nisan 2020) Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 31 1 92–95.
IEEE Ö. Samancı, “Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 31, sy. 1, ss. 92–95, 2020, doi: 10.17123/atad.713586.
ISNAD Samancı, Özge. “Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 31/1 (Nisan 2020), 92-95. https://doi.org/10.17123/atad.713586.
JAMA Samancı Ö. Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2020;31:92–95.
MLA Samancı, Özge. “Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 31, sy. 1, 2020, ss. 92-95, doi:10.17123/atad.713586.
Vancouver Samancı Ö. Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2020;31(1):92-5.