Araştırma Makalesi
PDF EndNote BibTex RIS Kaynak Göster

Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi

Yıl 2022, Cilt 33, Sayı 2, 65 - 76, 01.12.2022
https://doi.org/10.17123/atad.1040782

Öz

Bu araştırmanın amacı marka değeri en yüksek restoran zincirlerinin finansal başarısızlık risk düzeylerini incelemek ve Covid-19 salgınının finansal başarısızlık riski üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla Brand Finance 2020 sıralamasına göre marka değeri en yüksek 17 restoran zincirinin, 2016-2020 yılları arasında finansal başarısızlık riskleri Altman Z Skor, Altman Z’ Skor, Altman Z’’ Skor, Springate, Fulmer ve Ohlson modelleriyle ölçülmüştür. Analiz sonucunda finansal başarısızlık riski taşıyan restoran sayısının tüm modellerde geçmişten günümüze yaklaştıkça artış eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte Covid-19 salgını öncesi (2016-2019) ve Covid-19 salgını dönemi (2020) arasındaki finansal başarısızlık risk skorları bağlamında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığı Wilcoxon İşaretli Sıra Testi ile test edilmiştir. Elde edilen sonuca göre Ohlson modeli dışındaki tüm modellerde Covid-19 salgını öncesi ve salgın dönemi arasında finansal başarısızlık değerleri bağlamında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır.

Kaynakça

  • Aktaş, R. (1993). Endüstri İşletmeleri İçin Mali Başarısızlık Tahmini (Çok Boyutlu Model Uygulaması). Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Albayrak, A. (2014). Müşterilerin Restoran Seçimlerini Etkileyen Faktörler: İstanbul Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25 (2): 190-201.
  • Altman, E.I. (1968). Financial Ratios, Discriminant Analysis and the Prediction of Corporate Bankruptcy, The Journal of Finance, 23(4): 589-609.
  • Altman E.I. (1983). Corporate Financial Distress. New York: Wiley Interscience.
  • Altman, E.I. ve Hotchkiss, E. (2006). Corporate Financial Distress and Bankruptcy: Predict and Avoid Bankruptcy, Analyze and Invest in Distressed Debt, Üçüncü Baskı. New Jersey: John Wiley & Sons.
  • Altman, E.I., Iwanicz‐Drozdowska, M., Laitinen, E.K. ve Suvas, A. (2017). Financial Distress Prediction in an International Context: A Review and Empirical Analysis of Altman's Z‐Score Model, Journal of International Financial Management & Accounting, 28 (2): 131-171.
  • Aydın, N., Başar, M. ve Coşkun, M. (2014). Finansal Yönetim. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Beaver, W.H. (1966). Financial Ratios as Predictors of Failure, Journal of Accounting Research, 4: 71-111.
  • Becerra-Vicario, R., Alaminos, D., Aranda, E. ve Fernández-Gámez, M. A. (2020). Deep Recurrent Convolutional Neural Network for Bankruptcy Prediction: A Case of the Restaurant Industry, Sustainability, 12 (12): 5180.
  • Brand Finance (2020). The Annual Report on the Most Valuable and Strongest Restaurant Brands. https://brandirectory.com/rankings/restaurants/2020, Erişim tarihi: 20 Eylül 2021.
  • Camillo, A.A., Connolly, D.J. ve Kim, W.G. (2008). Success and Failure in Northern California: Critical Success Factors for Independent Restaurants, Cornell Hospitality Quarterly, 49 (4): 364-380.
  • Chatfield, H.K., Chatfield, R.E., Baloglu, S. ve Poon, P. (2020). Preferred Stock Issuance in the Restaurant Industry and Financial Distress, Journal of Foodservice Business Research, 23 (5): 401-416.
  • Cho, M.H. (1994). Predicting Business Failure in the Hospitality Industry: An Application of Logit Model (Basılmamış Doktora Tezi). Virjinya: Virginia Tech.
  • Crespí-Cladera, R., Martín-Oliver, A. ve Pascual-Fuster, B. (2021). Financial Distress in the Hospitality Industry During the Covid-19 Disaster, Tourism Management, 85: 104301.
  • Fulmer, J., Moon, J., Gavin, T. ve Erwin, M. (1984). A Bankruptcy Classification Model for Small Firms, Journal of Commercial Bank Lending, 66 (11): 25–37.
  • Gu, Z. (2002). Analyzing Bankruptcy in the Restaurant Industry: A Multiple Discriminant Model, International Journal of Hospitality Management, 21 (1): 25-42.
  • Hailu, G. (2020). Economic Thoughts on COVID‐19 for Canadian Food Processors, Canadian Journal of Agricultural Economics/Revue canadienne d'agroeconomie, 68 (2): 163-169.
  • Hair, J.F.J., Black, C., Babin, B.J. ve Anderson, R.E. (2014). Multivariate Data Analysis. 7. Baskı. Amerika Birleşik Devletleri: Pearson Education Limited.
  • Huo, Y.H. (2006). Bankruptcy Situation Model in Small Business: The Case of Restaurant Firms, Hospitality Review, 24 (2): 49-58.
  • Husein, M. ve Pambekti, G. (2014). Precision of Models of Altman, Springate, Zmijewski, and Grover for Predicting the Financial Distress, Journal of Economics, Business, and Accounting Ventura, 17 (3): 405-416.
  • Karadeniz, E. ve Öcek, C. (2018), Konaklama İşletmelerinde Finansal Başarısızlık Riskinin Ölçümü: Türkiye ve Avrupa Karşılaştırması, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 55 (645): 9-59.
  • Kim, H. ve Gu, Z. (2006). Predicting Restaurant Bankruptcy: A Logit Model in Comparison with a Discriminant Model, Journal of Hospitality & Tourism Research, 30 (4): 474-493.
  • Kim, S.Y. (2018). Predicting Hospitality Financial Distress with Ensemble Models: The Case of US Hotels, Restaurants, And Amusement And Recreation, Service Business, 12 (3): 483-503.
  • Kim, S.Y. ve Upneja, A. (2013). Predicting Restaurant Financial Distress Using Decision Tree and AdaBoosted Decision Tree Models, Economic Modelling, 36: 354-362.
  • Lee, S., Koh, Y. ve Kang, K.H. (2011). Moderating Effect of Capital Intensity on the Relationship Between Leverage and Financial Distress in the US Restaurant Industry, International Journal of Hospitality Management, 30 (2): 429-438.
  • Lock, S. (2021). Market Size of the Quick Service Restaurant Industry Worldwide from 2011 to 2020, with a Forecast for 2021, https://www.statista.com/statistics/1186194/fast-food-restaurant-industry-market-size-global/, Erişim tarihi: 25 Ekim 2021.
  • Moon, K.S., Ko, Y.J., Connaughton, D.P. ve Lee, J.H. (2013). A Mediating Role of Destination Image in the Relationship between Event Quality, Perceived Value, and Behavioral Intention, Journal of Sport & Tourism, 18 (1): 49-66.
  • Nuriskia, C.S. ve Novaliansyah, A.Y. (2021). The Urgency of Regulations Revision Related to Filing Bankruptcy and Postponing Debt Payment Obligations Amid the COVID-19 Pandemic, Lex Scientia Law Review, 5 (2): 105-122.
  • Ohlson, J. A. (1980). Financial Ratios and the Probabilistic Prediction of Bankruptcy, Journal of Accounting Research, 18(1): 109-131.
  • Özdemir, F. S. (2011). Finansal Raporlama Sistemlerinin Bilginin İhtiyaca Uygunluğu Açısından Değerlendirilmesi: İMKB Şirketlerinde Finansal Başarısızlık Tahminleri Yönüyle Bir Uygulama (Basılmamış Doktora Tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Parsa, H.G., Self, J.T., Njite, D. ve King, T. (2005). Why Restaurants Fail, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 46 (3): 304-322.
  • Sarıışık, M., Çavuş, Ş. ve Karamustafa K. (2010). Profesyonel Restoran Yönetimi: İlkeler, Uygulamalar ve Örnekler. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Selimoğlu, S. ve Orhan, A. (2015). Finansal Başarısızlığın Oran Analizi ve Diskriminant Analizi Kullanılarak Ölçümlenmesi: BİST’de İşlem Gören Dokuma, Giyim Eşyası ve Deri İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, (66): 21-40.
  • Skvortsova, T.A., Pasikova, T.A., Vereshchagina, L.N., Pozdnishov, A.N. ve Sukhovenko, A.V. (2020). The Problem of Bankruptcy of Business Entities as a Consequence of the COVID-19 Pandemic, International Journal of Economics & Business Administration (IJEBA), 8 (4): 828-837.
  • Springate, G.L.V. (1978). Predicting the Possibility of Failure in a Canadian Firm (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Britanya Kolumbiyası: Simon Eraser University.
  • Vickers, F. (2006). Recession Proofing Your Business. Amerika Birleşik Devletleri: Vickers Publishing.
  • Wilcox, J.W. (1971). A Simple Theory of Financial Ratios as Predictors of Failure, Journal of Accounting Research, 9 (2): 1-12.
  • Yacoub, L., Nakhle, S. ve Yahiaoui, D. (2021). Restaurant Failure in Post-Conflict Beirut: The Macroenvironmental Context and Mismanagement, Euro Med Journal of Business, 16 (4): 1-22.
  • Youn, H. ve Gu, Z. (2010). Predict US Restaurant Firm Failures: The Artificial Neural Network Model Versus Logistic Regression Model, Tourism and Hospitality Research, 10 (3): 171-187.

The Financial Failure Risks of Restaurant Chaiıns and The Impact of Covıd-19

Yıl 2022, Cilt 33, Sayı 2, 65 - 76, 01.12.2022
https://doi.org/10.17123/atad.1040782

Öz

The aim of this study is to investigate the financial failure risk levels of the restaurant chains with the highest brand value and to reveal the impact of the Covid-19 epidemic on the financial failure risk. For this purpose, the risks of financial failure of the 17 restaurant chains with the highest brand value according to the Brand Finance 2020 ranking were measured with Altman Z Score, Altman Z' Score, Altman Z'' Score, Springate, Fulmer and Ohlson models between 2016 and 2020. As a result of the analysis, it was determined that the number of restaurants at risk of financial failure tends to increase as we approach the past to the present in all models. However, whether there is a statistically significant difference in the context of financial failure risk scores between the pre-Covid-19 epidemic (2016-2019) and the Covid-19 epidemic period (2020) was tested with the Wilcoxon Signed Rank Test. According to the results obtained, a statistically significant difference was found between the pre-Covid-19 epidemic and the epidemic period in terms of financial failure values in all models except the Ohlson model.

Kaynakça

  • Aktaş, R. (1993). Endüstri İşletmeleri İçin Mali Başarısızlık Tahmini (Çok Boyutlu Model Uygulaması). Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Albayrak, A. (2014). Müşterilerin Restoran Seçimlerini Etkileyen Faktörler: İstanbul Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25 (2): 190-201.
  • Altman, E.I. (1968). Financial Ratios, Discriminant Analysis and the Prediction of Corporate Bankruptcy, The Journal of Finance, 23(4): 589-609.
  • Altman E.I. (1983). Corporate Financial Distress. New York: Wiley Interscience.
  • Altman, E.I. ve Hotchkiss, E. (2006). Corporate Financial Distress and Bankruptcy: Predict and Avoid Bankruptcy, Analyze and Invest in Distressed Debt, Üçüncü Baskı. New Jersey: John Wiley & Sons.
  • Altman, E.I., Iwanicz‐Drozdowska, M., Laitinen, E.K. ve Suvas, A. (2017). Financial Distress Prediction in an International Context: A Review and Empirical Analysis of Altman's Z‐Score Model, Journal of International Financial Management & Accounting, 28 (2): 131-171.
  • Aydın, N., Başar, M. ve Coşkun, M. (2014). Finansal Yönetim. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Beaver, W.H. (1966). Financial Ratios as Predictors of Failure, Journal of Accounting Research, 4: 71-111.
  • Becerra-Vicario, R., Alaminos, D., Aranda, E. ve Fernández-Gámez, M. A. (2020). Deep Recurrent Convolutional Neural Network for Bankruptcy Prediction: A Case of the Restaurant Industry, Sustainability, 12 (12): 5180.
  • Brand Finance (2020). The Annual Report on the Most Valuable and Strongest Restaurant Brands. https://brandirectory.com/rankings/restaurants/2020, Erişim tarihi: 20 Eylül 2021.
  • Camillo, A.A., Connolly, D.J. ve Kim, W.G. (2008). Success and Failure in Northern California: Critical Success Factors for Independent Restaurants, Cornell Hospitality Quarterly, 49 (4): 364-380.
  • Chatfield, H.K., Chatfield, R.E., Baloglu, S. ve Poon, P. (2020). Preferred Stock Issuance in the Restaurant Industry and Financial Distress, Journal of Foodservice Business Research, 23 (5): 401-416.
  • Cho, M.H. (1994). Predicting Business Failure in the Hospitality Industry: An Application of Logit Model (Basılmamış Doktora Tezi). Virjinya: Virginia Tech.
  • Crespí-Cladera, R., Martín-Oliver, A. ve Pascual-Fuster, B. (2021). Financial Distress in the Hospitality Industry During the Covid-19 Disaster, Tourism Management, 85: 104301.
  • Fulmer, J., Moon, J., Gavin, T. ve Erwin, M. (1984). A Bankruptcy Classification Model for Small Firms, Journal of Commercial Bank Lending, 66 (11): 25–37.
  • Gu, Z. (2002). Analyzing Bankruptcy in the Restaurant Industry: A Multiple Discriminant Model, International Journal of Hospitality Management, 21 (1): 25-42.
  • Hailu, G. (2020). Economic Thoughts on COVID‐19 for Canadian Food Processors, Canadian Journal of Agricultural Economics/Revue canadienne d'agroeconomie, 68 (2): 163-169.
  • Hair, J.F.J., Black, C., Babin, B.J. ve Anderson, R.E. (2014). Multivariate Data Analysis. 7. Baskı. Amerika Birleşik Devletleri: Pearson Education Limited.
  • Huo, Y.H. (2006). Bankruptcy Situation Model in Small Business: The Case of Restaurant Firms, Hospitality Review, 24 (2): 49-58.
  • Husein, M. ve Pambekti, G. (2014). Precision of Models of Altman, Springate, Zmijewski, and Grover for Predicting the Financial Distress, Journal of Economics, Business, and Accounting Ventura, 17 (3): 405-416.
  • Karadeniz, E. ve Öcek, C. (2018), Konaklama İşletmelerinde Finansal Başarısızlık Riskinin Ölçümü: Türkiye ve Avrupa Karşılaştırması, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 55 (645): 9-59.
  • Kim, H. ve Gu, Z. (2006). Predicting Restaurant Bankruptcy: A Logit Model in Comparison with a Discriminant Model, Journal of Hospitality & Tourism Research, 30 (4): 474-493.
  • Kim, S.Y. (2018). Predicting Hospitality Financial Distress with Ensemble Models: The Case of US Hotels, Restaurants, And Amusement And Recreation, Service Business, 12 (3): 483-503.
  • Kim, S.Y. ve Upneja, A. (2013). Predicting Restaurant Financial Distress Using Decision Tree and AdaBoosted Decision Tree Models, Economic Modelling, 36: 354-362.
  • Lee, S., Koh, Y. ve Kang, K.H. (2011). Moderating Effect of Capital Intensity on the Relationship Between Leverage and Financial Distress in the US Restaurant Industry, International Journal of Hospitality Management, 30 (2): 429-438.
  • Lock, S. (2021). Market Size of the Quick Service Restaurant Industry Worldwide from 2011 to 2020, with a Forecast for 2021, https://www.statista.com/statistics/1186194/fast-food-restaurant-industry-market-size-global/, Erişim tarihi: 25 Ekim 2021.
  • Moon, K.S., Ko, Y.J., Connaughton, D.P. ve Lee, J.H. (2013). A Mediating Role of Destination Image in the Relationship between Event Quality, Perceived Value, and Behavioral Intention, Journal of Sport & Tourism, 18 (1): 49-66.
  • Nuriskia, C.S. ve Novaliansyah, A.Y. (2021). The Urgency of Regulations Revision Related to Filing Bankruptcy and Postponing Debt Payment Obligations Amid the COVID-19 Pandemic, Lex Scientia Law Review, 5 (2): 105-122.
  • Ohlson, J. A. (1980). Financial Ratios and the Probabilistic Prediction of Bankruptcy, Journal of Accounting Research, 18(1): 109-131.
  • Özdemir, F. S. (2011). Finansal Raporlama Sistemlerinin Bilginin İhtiyaca Uygunluğu Açısından Değerlendirilmesi: İMKB Şirketlerinde Finansal Başarısızlık Tahminleri Yönüyle Bir Uygulama (Basılmamış Doktora Tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Parsa, H.G., Self, J.T., Njite, D. ve King, T. (2005). Why Restaurants Fail, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 46 (3): 304-322.
  • Sarıışık, M., Çavuş, Ş. ve Karamustafa K. (2010). Profesyonel Restoran Yönetimi: İlkeler, Uygulamalar ve Örnekler. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Selimoğlu, S. ve Orhan, A. (2015). Finansal Başarısızlığın Oran Analizi ve Diskriminant Analizi Kullanılarak Ölçümlenmesi: BİST’de İşlem Gören Dokuma, Giyim Eşyası ve Deri İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, (66): 21-40.
  • Skvortsova, T.A., Pasikova, T.A., Vereshchagina, L.N., Pozdnishov, A.N. ve Sukhovenko, A.V. (2020). The Problem of Bankruptcy of Business Entities as a Consequence of the COVID-19 Pandemic, International Journal of Economics & Business Administration (IJEBA), 8 (4): 828-837.
  • Springate, G.L.V. (1978). Predicting the Possibility of Failure in a Canadian Firm (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Britanya Kolumbiyası: Simon Eraser University.
  • Vickers, F. (2006). Recession Proofing Your Business. Amerika Birleşik Devletleri: Vickers Publishing.
  • Wilcox, J.W. (1971). A Simple Theory of Financial Ratios as Predictors of Failure, Journal of Accounting Research, 9 (2): 1-12.
  • Yacoub, L., Nakhle, S. ve Yahiaoui, D. (2021). Restaurant Failure in Post-Conflict Beirut: The Macroenvironmental Context and Mismanagement, Euro Med Journal of Business, 16 (4): 1-22.
  • Youn, H. ve Gu, Z. (2010). Predict US Restaurant Firm Failures: The Artificial Neural Network Model Versus Logistic Regression Model, Tourism and Hospitality Research, 10 (3): 171-187.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyal
Bölüm Hakem Denetimli Makaleler
Yazarlar

Cemile ÖCEK> (Sorumlu Yazar)
Bir kuruma bağlı değildir
0000-0001-6376-3820
Türkiye


Fatma Senem BEYAZ Bu kişi benim
Bir kuruma bağlı değildir
0000-0001-7895-8006
Türkiye


Erdinç KARADENİZ>
MERSİN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
0000-0003-2658-8490
Türkiye

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2022
Yayınlandığı Sayı Yıl 2022, Cilt 33, Sayı 2

Kaynak Göster

Bibtex @araştırma makalesi { atad1040782, journal = {Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi}, issn = {1300-4220}, eissn = {2822-4647}, address = {}, publisher = {Nazmi KOZAK}, year = {2022}, volume = {33}, number = {2}, pages = {65 - 76}, doi = {10.17123/atad.1040782}, title = {Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi}, key = {cite}, author = {Öcek, Cemile and Beyaz, Fatma Senem and Karadeniz, Erdinç} }
APA Öcek, C. , Beyaz, F. S. & Karadeniz, E. (2022). Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi . Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi , 33 (2) , 65-76 . DOI: 10.17123/atad.1040782
MLA Öcek, C. , Beyaz, F. S. , Karadeniz, E. "Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi" . Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 33 (2022 ): 65-76 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/atad/issue/68201/1040782>
Chicago Öcek, C. , Beyaz, F. S. , Karadeniz, E. "Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi". Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 33 (2022 ): 65-76
RIS TY - JOUR T1 - Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi AU - CemileÖcek, Fatma SenemBeyaz, ErdinçKaradeniz Y1 - 2022 PY - 2022 N1 - doi: 10.17123/atad.1040782 DO - 10.17123/atad.1040782 T2 - Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 65 EP - 76 VL - 33 IS - 2 SN - 1300-4220-2822-4647 M3 - doi: 10.17123/atad.1040782 UR - https://doi.org/10.17123/atad.1040782 Y2 - 2022 ER -
EndNote %0 Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi %A Cemile Öcek , Fatma Senem Beyaz , Erdinç Karadeniz %T Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi %D 2022 %J Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi %P 1300-4220-2822-4647 %V 33 %N 2 %R doi: 10.17123/atad.1040782 %U 10.17123/atad.1040782
ISNAD Öcek, Cemile , Beyaz, Fatma Senem , Karadeniz, Erdinç . "Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi". Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 33 / 2 (Aralık 2022): 65-76 . https://doi.org/10.17123/atad.1040782
AMA Öcek C. , Beyaz F. S. , Karadeniz E. Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2022; 33(2): 65-76.
Vancouver Öcek C. , Beyaz F. S. , Karadeniz E. Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2022; 33(2): 65-76.
IEEE C. Öcek , F. S. Beyaz ve E. Karadeniz , "Restoran Zincirlerinin Finansal Başarısızlık Riskleri ve Covıd-19’un Etkisi", Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 33, sayı. 2, ss. 65-76, Ara. 2022, doi:10.17123/atad.1040782