Derleme
PDF EndNote BibTex RIS Kaynak Göster

Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış

Yıl 2022, Cilt 33, Sayı 2, 97 - 101, 01.12.2022

Öz

Gastronomi sözcüğü hayatımıza girdiğinden bu yana farklı disiplinlerde gıda bağlantılı yapıların gastro ön eki ile türetilen kavramlarla ifade edildiğini görmekteyiz. Gastrodiplomasi kavramı da bunlardan biri olarak 2000’li yılların başında ortaya çıkar ve kamu diplomasisi alanında gerçekleşen değişimlerin yön verdiği bir yapılanmayı yansıtır. Bazı ülkeler gıdayı ulusal kültürlerini tanıtmak, ulus markalarına ve imajlarına katkıda bulunmak, turistler için çekiciliği arttırmak, başka uluslarla ilişki tesis etmek gibi amaçlarla kamu diplomasisi çalışmalarında araç olarak kullanmaya başlarlar ve ortaya çıkan değer zincirinden yararlanmak isterler.

Kaynakça

  • Anholt, S. (2003). Branding Places an Nations. İçinde R. Clifton, & J. Simmons (Editörler), The Economist, Brands and Branding (ss. 213-226). Londra: Profile Books Ltd.
  • BBC News Türkçe. (2022, Temmuz 27). BBC News Türkçe web Sitesi: www.bbc.com/turkce/articles, Erişim tarihi: 26 Ağustos 2022.
  • Brillat-Savarin, J.-A. (1970). The Physiology Of Taste. Londra: Penguin Books.
  • C l i n t o n , H . R . ( 2 0 1 2 ) . U S D e p a r t m e n t o f S t a t e . https://2009-2017.state.gov/secretary/20092013clinton/rm/2012/09/197537.htm, Erişim tarihi: 10 Şubat 2016.
  • Cull, N. J. (2009). Public Diplomacy: Lessons From The Past. Los Angeles: Figueroa Press.
  • Dinnie, K. (2008). Nation Branding: Concepts, Issues, Practice. Oxford: Butterworth-Heinemann.
  • Food as Ambassador Thailands Gastro-diplomacy. (2002). The Economist, https://www.economist.com/node/999687, Erişim tarihi: 10 Şubat 2016.
  • Nye, J. (2004). Soft Power:The Means To Succes In World Politics. NewYork: Public Affairs.
  • Pham, M. J. (2013). Food as Communication: A Case Study of South Korea’s Gastrodiplomacy, Journal of Internetional Service, 22 (1): 1-22.
  • Public Diplomacy Magazine. (2014). Public Diplomacy Magazine Web Sitesi: https://www.publicdiplomacymagazine.com/, Erişim Tarihi: 01 Şubat 2015.
  • Rockower, P. (2014). The State of Gastrodplomacy, The Public Diplomacy Magazine, 11: 13-16.
  • Rockower, P. (2020). The Guide of Gastrodiplomacy. İçinde N. Snow, & N. J. Cull (Editörler), Routledge Handbook of Public Diplomacy (ss. 205-212). New York: Routledge.
  • Samancı, Ö. (2020). Gastronomi: Disiplinler Arası Bir Buluşma, Anatolia:Turizm Araştırmaları Dergisi, 31 (1): 92-95.
  • Sokol, S. C. (2013). Culinary Diplomacy: Breaking Bread to Win Hearts and Minds, The Hague Journal of Diplomacy, 8: 163-183.
  • Soner, F. (2020). Gastrodiplomasi. Ankara: Siyasal Yayınevi.
  • Zhang, J. (2015 ). The Foods of the Worlds : Mapping and Comparing Contemporary Gastrodiplomacy Campaigns, International Journal of Communication, 9: 568-591.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyal
Bölüm Gastronomi İncelemeleri
Yazarlar

Fikret SONER>
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
0000-0002-9434-4765
Türkiye

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2022
Yayınlandığı Sayı Yıl 2022, Cilt 33, Sayı 2

Kaynak Göster

Bibtex @derleme { atad1186719, journal = {Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi}, issn = {1300-4220}, eissn = {2822-4647}, address = {}, publisher = {Nazmi KOZAK}, year = {2022}, volume = {33}, number = {2}, pages = {97 - 101}, doi = {10.17123/atad.1186719}, title = {Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış}, key = {cite}, author = {Soner, Fikret} }
APA Soner, F. (2022). Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış . Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi , 33 (2) , 97-101 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/atad/issue/68201/1186719
MLA Soner, F. "Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış" . Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 33 (2022 ): 97-101 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/atad/issue/68201/1186719>
Chicago Soner, F. "Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış". Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 33 (2022 ): 97-101
RIS TY - JOUR T1 - Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış AU - FikretSoner Y1 - 2022 PY - 2022 N1 - DO - T2 - Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 97 EP - 101 VL - 33 IS - 2 SN - 1300-4220-2822-4647 M3 - UR - Y2 - 2022 ER -
EndNote %0 Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış %A Fikret Soner %T Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış %D 2022 %J Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi %P 1300-4220-2822-4647 %V 33 %N 2 %R %U
ISNAD Soner, Fikret . "Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış". Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 33 / 2 (Aralık 2022): 97-101 .
AMA Soner F. Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2022; 33(2): 97-101.
Vancouver Soner F. Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2022; 33(2): 97-101.
IEEE F. Soner , "Gastrodiplomasi: Gastronomiye Diplomasi Penceresinden Bakış", Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 33, sayı. 2, ss. 97-101, Ara. 2022, doi:10.17123/atad.1186719