Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastronomy Guidance

Yıl 2024, Cilt: 35 Sayı: 1, 129 - 132, 09.07.2024
https://doi.org/10.17123/atad.1513233

Öz

People need to eat and drink to sustain their lives. This need continues during their travels. Gastronomy tourism has become increasingly enriched with the use of gastronomy in the marketing of destinations, the increasing interest in gastronomy on social media and the prominence of authenticity and local concepts. Gastronomy tourism is of great importance for Turkey. Turkey is very productive in terms of gastronomy due to reasons such as climate richness, geographical differences and cultural density. Explaining gastronomy, which requires intensive knowledge, to tourists is necessary for promotion. Gastronomy guidance emerges as one of the specialization areas in tourist guidance. Explaining national and international gastronomy products, culture, rituals, equipment and food etiquette are among the most basic duties of gastronomy guides.

Kaynakça

  • Akyurt Kurnaz, H. ve Kurnaz, A. (2019). Gastronomi Rehberliği Alanında Uzmanlaşma. İçinde Ö. Güzel ve Ö. Köroğlu (Ed.), Turist Rehberliğinde Uzmanlaşma (1. baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Akyurt Kurnaz, H. ve Güzel, Ö. (2022). Gastronomi Rehberliği. İçinde H. Akyurt Kurnaz ve A. Kurnaz (Ed.), Gastronomi Rehberliği (1. baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Başoda, A., Aylan, S., Kılıçhan, R. ve Acar, Y. (2018). Gastronomi Uzmanlığı, Turları ve Rehberliği: Kavramsal Bir Çerçeve, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11 (3): 1809-1826.
  • Britannica, T. Editors of Encyclopaedia. (2023, May 11). Gastronomy. Encyclopedia Britannica, https://www.britannica.com/topic/gastronomy,.Erişim tarihi: 04 Eylül 2023.
  • Okech, R. N. (2014) Developing Culinary Tourism: The Role of Food As A Cultural Heritage in Kenya. Proceedings of The Second International Conference on Global Business, Economics (ss.1-16), Finance and Social Science, Chennai, 11-13 Temmuz 2014.
  • UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (2022). UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, https://www.unesco.org.tr/Pages/88/129/ UNESCO-Yarat%C4%B1c%C4%B1-S%CC%A7ehirlerAg%CC%86%C4%B1, Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023.
  • UNESCO (2023). https://en.unesco.org/creative-cities/home, Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023.
  • World Food Travel (2023). 2023 Annual Report: State of The Food and Beverage Tourism Industry, https://www. worldfoodtravel.org/annual-industry-report Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023.

Gastronomi Rehberliği

Yıl 2024, Cilt: 35 Sayı: 1, 129 - 132, 09.07.2024
https://doi.org/10.17123/atad.1513233

Öz

İnsanların hayatlarını sürdürebilmesi için yeme içmeye ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaç seyahatleri sırasında da devam etmektedir. Destinasyonların pazarlanmasında gastronominin kullanılması, sosyal medyada gastronomiye artan ilginin yoğunlaşması, otantiklik ve yöresel kavramlarının ön plana çıkması ile gastronomi turizmi giderek zenginleşmiştir. Gastronomi turizminin Türkiye açısından önemi oldukça fazladır. İklim zenginliği, coğrafi farklılıkların olması, kültürel yoğunluk gibi nedenlerle Türkiye, gastronomi açısından oldukça verimlidir. Yoğun bilgi birikimi gerektiren gastronominin turistlere anlatılması da tanıtım açısından gereklidir. Bu konuda turist rehberliğinde temel bir uzmanlaşma alanı olan gastronomi rehberliği karşımıza çıkmaktadır. Ulusal ve uluslararası gastronomiye dair yemeklerin, kültürün, ritüellerin, kullanılan araç gereçlerin, yemek adabının anlatılması gastronomi rehberlerinin en temel görevleri arasındadır.

Kaynakça

  • Akyurt Kurnaz, H. ve Kurnaz, A. (2019). Gastronomi Rehberliği Alanında Uzmanlaşma. İçinde Ö. Güzel ve Ö. Köroğlu (Ed.), Turist Rehberliğinde Uzmanlaşma (1. baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Akyurt Kurnaz, H. ve Güzel, Ö. (2022). Gastronomi Rehberliği. İçinde H. Akyurt Kurnaz ve A. Kurnaz (Ed.), Gastronomi Rehberliği (1. baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Başoda, A., Aylan, S., Kılıçhan, R. ve Acar, Y. (2018). Gastronomi Uzmanlığı, Turları ve Rehberliği: Kavramsal Bir Çerçeve, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11 (3): 1809-1826.
  • Britannica, T. Editors of Encyclopaedia. (2023, May 11). Gastronomy. Encyclopedia Britannica, https://www.britannica.com/topic/gastronomy,.Erişim tarihi: 04 Eylül 2023.
  • Okech, R. N. (2014) Developing Culinary Tourism: The Role of Food As A Cultural Heritage in Kenya. Proceedings of The Second International Conference on Global Business, Economics (ss.1-16), Finance and Social Science, Chennai, 11-13 Temmuz 2014.
  • UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (2022). UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, https://www.unesco.org.tr/Pages/88/129/ UNESCO-Yarat%C4%B1c%C4%B1-S%CC%A7ehirlerAg%CC%86%C4%B1, Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023.
  • UNESCO (2023). https://en.unesco.org/creative-cities/home, Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023.
  • World Food Travel (2023). 2023 Annual Report: State of The Food and Beverage Tourism Industry, https://www. worldfoodtravel.org/annual-industry-report Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası, Gastronomi
Bölüm Turizm Rehberliği İncelemeleri
Yazarlar

Hande Akyurt Kurnaz 0000-0001-9712-6387

Erken Görünüm Tarihi 9 Temmuz 2024
Yayımlanma Tarihi 9 Temmuz 2024
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2024
Kabul Tarihi 1 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 35 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akyurt Kurnaz, H. (2024). Gastronomi Rehberliği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 35(1), 129-132. https://doi.org/10.17123/atad.1513233
AMA Akyurt Kurnaz H. Gastronomi Rehberliği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. Temmuz 2024;35(1):129-132. doi:10.17123/atad.1513233
Chicago Akyurt Kurnaz, Hande. “Gastronomi Rehberliği”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 35, sy. 1 (Temmuz 2024): 129-32. https://doi.org/10.17123/atad.1513233.
EndNote Akyurt Kurnaz H (01 Temmuz 2024) Gastronomi Rehberliği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 35 1 129–132.
IEEE H. Akyurt Kurnaz, “Gastronomi Rehberliği”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 35, sy. 1, ss. 129–132, 2024, doi: 10.17123/atad.1513233.
ISNAD Akyurt Kurnaz, Hande. “Gastronomi Rehberliği”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 35/1 (Temmuz 2024), 129-132. https://doi.org/10.17123/atad.1513233.
JAMA Akyurt Kurnaz H. Gastronomi Rehberliği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2024;35:129–132.
MLA Akyurt Kurnaz, Hande. “Gastronomi Rehberliği”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 35, sy. 1, 2024, ss. 129-32, doi:10.17123/atad.1513233.
Vancouver Akyurt Kurnaz H. Gastronomi Rehberliği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2024;35(1):129-32.