Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastronomi Turizmine Karşı Yerel Halkın Bilgi ve Tutum Düzeyinin Belirlenmesine Yönelik Araştırma: Ağrı İli Örneği

Yıl 2023, Cilt: 4 Sayı: Türk Turizminin Geçmiş ve Gelecek Yüzyılı, 34 - 45, 29.10.2023

Öz

Araştırmanın temel amacı, Ağrı ili merkezinde yaşayan halkın turistler ve gastronomi turizmi çerçevesinde tutumunun ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden olan anket tekniği kullanılmıştır. Ağrı merkezde yaşayan 390 kişiden yüz yüze anket toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS aracılığıyla analiz edilmiştir. Faktör analizi sonucu 5 boyutlu bir yapı ortaya çıkmıştır. Bu boyutlar “Özdeğer Yitimi, Yabancılaşma Kaygısı, Kültürel Zenginlik, Aile Bütünlüğü Kaygısı, ve Aykırılıklar” olarak elde edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, özdeğer yitimi ve aile bütünlüğü arasında önemli bir ilişkinin olması gastronomi turizminin şehirde olağan hayatı değiştireceği düşüncesini de beraberinde getirmektedir. Araştırma sonuçlarına göre; yerel halkın tutumları meslek ve eğitim düzeyine göre farklılık göstermektedir. Araştırma sonunda, kamu kurumları, işletmeler, sivil toplum kuruluşları ve araştırmacılar için öneriler geliştirilmiştir.

Kaynakça

  • Ab Karim, S., & Chi, C. G. Q. (2010). Culinary tourism as a destination attraction: An empirical examination of destinations' food image. Journal of hospitality marketing & management, 19(6), 531-555.
  • Acuner, E., & Keskin, C. (2022). Gastronomi turizmi kapsamında lezzetin izinde kokulu üzüm. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 255-271.
  • Akkaya, A., & Özcan, C. C. (2019). Türkiye’de gastronomi turizminin ekonomik etkilerinin indeks değerlendirmesi. International Journal of Social Humanities Sciences Research, 6(32), 251-267.
  • Alzboun, G., Alhur, M., Khawaldah, H., & Alshurideh, M. (2023). Assessing gastronomic tourism using machine learning approach: The case of google review. International Journal of Data and Network Science, 7(3), 1131-1142.
  • Aydoğdu, A., Okay, E. Ö., & Köse, Z. C. (2016). Destinasyon tercihinde gastronomi turizmi'nin önemi: Bozcaada örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(2), 120-132.
  • Bakirci, G. T., Bucak, T., & Turhan, K. N. (2017). Bölge gastronomi turizmi üzerine yöresel ürün festivallerinin etkisi: Urla örneği. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 230-240.
  • Balderas-Cejudo, A., Patterson, I., & Leeson, G. W. (2019). Senior Foodies: A developing niche market in gastronomic tourism. International Journal of Gastronomy and Food Science, 16, 100152.
  • Bucak, T., & Aracı, Ü. E. (2013). Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(30), 203-216.
  • Chaney, S., & Ryan, C. (2012). Analyzing the evolution of Singapore's World Gourmet Summit: An example of gastronomic tourism. International journal of hospitality management, 31(2), 309-318.
  • Cordova-Buiza, F., Gabriel-Campos, E., Castaño-Prieto, L., & García-García, L. (2021). The gastronomic experience: Motivation and satisfaction of the gastronomic tourist—The case of Puno City (Peru). Sustainability, 13(16), 9170.
  • Çeken, H., Dalgın, T., & Karadağ, L. (2009). Küreselleşme ve uluslararasi turizm arasindaki ilişki. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (22), 21-36.
  • Dixit, S. K., & Prayag, G. (2022). Gastronomic tourism experiences and experiential marketing. Tourism Recreation Research, 47(3), 217-220.
  • Doğan, H. & Üngüren, E. (2010). Alanya halkının turizme sosyo-kültürel açıdan bakışı. NWSA E-Journal of New World Sciences Academy, 5(4), 396-415.
  • Düzgün, E., & Özkaya, F. D. (2015). Mezopotamya’dan günümüze mutfak kültürü. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 3(1), 41-47.
  • Eroğlu, A. (2017). Çok değişkenli istatistik tekniklerin varsayımları. (Ed. Şeref Kalaycı), Çok değişkenli istatistik tekniklerin varsayımları spss uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri (8. Baskı). Ankara: Dinamik Akademi Yayın Dağıtım.
  • Ertaş, Ç. (2019). Şirnak’ta yaşayan yerel halkın turizme dönük metaforik algısı. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 18(70), 720-733.
  • Fooladi, E., Hopia, A., Lasa, D., & Arboleya, J. C. (2019). Chefs and researchers: Culinary practitioners' views on interaction between gastronomy and sciences. International journal of gastronomy and food science, 15, 6- 14.
  • Gálvez, J. C. P., Granda, M. J., López-Guzmán, T., & Coronel, J. R. (2017). Local gastronomy, culture and tourism sustainable cities: The behavior of the American tourist. Sustainable Cities and Society, 32, 604-612.
  • Gheorghe, G., Tudorache, P. & Nistoreanu, P. (2014). Gastronomic tourism, a new trend for contemporary tourism? Cactus Tourism Journal, 9(1), 12–21.
  • Gülbahar, O. (2008). Turizmin Türkiye’de 1980 sonrası dönemde cari işlemler dengesine etkisi. Journal of Qafqaz University, 24, 154-168.
  • Gülen, M. (2017). Gastronomi turizm potansiyeli ve geliştirilmesi kapsamında Afyonkarahisar ilinin değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 31-42.
  • Gündüz, S. (2018). Yerel halkın turizm algısını belirlemeye yönelik alternatif bir ölçek geliştirme: Karataş destinasyonu örneği, Journal of Yaşar University, 13(52), 343-357.
  • Gürbüz, S. & Şahin, F. (2016). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Felsefe Yöntem Analiz. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Hall, C. & Michael, M.R. (2000). Wine tourism in the Mediterranean: A tool for restructuring and development. Thunderbird International Business Review. 42(4), 445-465.
  • Henderson, J. C. (2009). Food tourism reviewed. British food journal, 111(4), 317-326.
  • Hjalager, A., & Richards, G. (2002).Tourism and gastronomy.Routledge.
  • Hsu, F. C., Liu, J., & Lin, H. (2022). Affective components of gastronomy tourism: measurement scale development and validation. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 34(9), 3278-3299.
  • Ignatov, E., & Smith, S. (2006). Segmenting Canadian culinary tourists. Current issues in tourism, 9(3), 235.
  • Karakaş, A., & Şengün, H. İ. (2017). Yerel halkın turizm faaliyetlerine yönelik tutumları. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(15), 183-202.
  • Kivela, J.., & Crotts., J.C. (2006). Tourism and gastronomy: Gastronomy’s influence on how tourists experience a destination. Journal of Hospitality and Tourism. 30(3), 354-377.
  • Kokkranikal, J., & Carabelli, E. (2021). Gastronomy tourism experiences: the cooking classes of Cinque Terre. Tourism recreation research, 1-12.
  • Köroğlu, A., Acun, A., Çözeli, F. E. & Oflaz, M. (2018). Tahtakuşlar mirasının keşfi: yerel halkın tutumları üzerine bir araştırma. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(3), 843-860.
  • López-Guzmán, T., Uribe Lotero, C. P., Pérez Gálvez, J. C., & Ríos Rivera, I. (2017). Gastronomic festivals: Attitude, motivation and satisfaction of the tourist. British Food Journal, 119(2), 267-283.
  • Mestre, R., de La Rosa, J., de Albéniz, I. M., del Castillo, C. D., Baroni, M., & Arboleya, J. C. (2022). Disciplinary interactions in gastronomy R&D teams. International Journal of Gastronomy and Food Science, 30, 100609.
  • Panas, G., Thrasidi, N., Halkiopoulos, C., & Gkintoni, E. (2022, April). Consumer behavior and cognitive factors in relation to gastronomic tourism and destination marketing in Greece. In Transcending Borders in Tourism Through Innovation and Cultural Heritage: 8th International Conference, IACuDiT, Hydra, Greece, 2021 (pp. 655-677). Cham: Springer International Publishing.
  • Richards, G. (2015). Evolving gastronomic experiences: From food to foodies to foods capes. Journal of Gastronomy and Tourism,1(1),5–17.
  • Manola, M., & Koufadakis, S. X. (2020). The gastronomy as an art and its role in the local economic development of a tourism destination: A Literature Review. SPOUDAI Journal of Economics and Business, 70(1-2), 81-92.
  • Minihan, C. (2014).Exploring the culinary tourism experience: An investigation of the supply sector for brewery and restaurant owners. Colorado State University Press.
  • Nesterchuk, I., Balabanyts, A., Pivnova, L., Matsuka, V., Skarha, O., & Kondratenko, I. (2021). Gastronomic tourism: Features and development tools. Linguistics and Culture Review, 5(S4), 1871-1885.
  • Ramos, L. M., & Sol Murta, F. (2023). Tourism seasonality management strategies–what can we learn from payment data. Journal of Hospitality and Tourism Insights, 6(3), 1205-1221.
  • Rasheed, R., Meo, M. S., Awan, R. U., & Ahmed, F. (2019). The impact of tourism on deficit in balance of payments of Pakistan: An application of bounds testing approach to cointegration. Asia Pacific Journal of Tourism Research, 24(4), 325-332.
  • Öner, S. & Aydoğdu, A. (2019). Yerel halkın gastronomi turizmine karşı tutum ve bilgi düzeyi: Kastamonu için çıkarımsal bir analiz. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(1), 535-560.
  • Özdemir, G., & Altiner, D. D. (2019). Gastronomi kavramlari ve gastronomi turizmi üzerine bir inceleme. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 1-14.
  • Seyitoğlu, F. (2021). Defining the current position of the gastronomy field in Turkey. Journal of Culinary Science & Technology, 19(1), 35-54.
  • Sio, K. P., Fraser, B., & Fredline, L. (2021). A contemporary systematic literature review of gastronomy tourism and destination image. Tourism Recreation Research, 1-17. https://doi.org/10.1080/02508281.2021.1997491
  • Şahin, G. G., & Ünver, G. (2015). Destinasyon pazarlama aracı olarak “gastronomi turizmi”: İstanbul’un gastronomi turizmi potansiyeli üzerine bir araştırma. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 3(2), 63-73.
  • Şeyhanlıoğlu, H. Ö., & Kıngır, S. (2021). Ağrı destinasyonunun alternatif turizm potansiyeline ilişkin yerel paydaşların bakış açısı. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(1), 619-634.
  • Ullah, N., Khan, J., Saeed, I., Zada, S., Xin, S., Kang, Z., & Hu, Y. (2022). Gastronomic tourism and tourist motivation: Exploring northern areas of Pakistan. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(13), 7734.
  • Tanrısevdi, A., & Atabey, S. (2020). Mutfak personelinin gastronomik akımlar çerçevesinde gıda tüketim eğilimlerinin değerlendirilmesi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 23(1), 211-236.
  • Testa, R., Galati, A., Schifani, G., Di Trapani, A. M., & Migliore, G. (2019). Culinary tourism experiences in agri-tourism destinations and sustainable consumption—understanding Italian tourists’ Motivations. Sustainability, 11(17), 4588.
  • Timothy, D. J., & Ron, A. S. (2013). Understanding heritage cui-sines and tourism: Identity, image, authenticity, and change. Journal of Heritage Tourism,8(2–3), 99–104.
  • Türk Patent Kurumu, (2023). https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=04&tur=&urunGrubu=&adi= Erişim Tarihi: 08.09.2023.
  • Yeşilyurt, H., & Arıca, R. (2018). Mutfak müzesi ziyaretçilerinin deneyimlerinin incelenmesi: Emine Göğüş Mutfak Müzesi örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 60-70.
  • Yong, R. Y. M., Chua, B. L., Han, H., & Kim, B. (2022). Taste your way across the globe: a systematic review of gastronomy tourism literature (2000-2021). Journal of Travel & Tourism Marketing, 39(7-9), 623-650..

Research on Determining The Local Community's Knowledge and Attitude Level Towards Gastronomic Tourism: A Case Study of Ağrı Province

Yıl 2023, Cilt: 4 Sayı: Türk Turizminin Geçmiş ve Gelecek Yüzyılı, 34 - 45, 29.10.2023

Öz

The main purpose of the research is to reveal the attitudes of the people living in the center of Ağrı province within the framework of tourists and gastronomy tourism. The survey technique, which is one of the quantitative research methods, was used in the study. A face-to-face questionnaire was collected from 390 people living in the center of Ağrı. The data obtained in the study were analyzed through SPSS. Factor analysis revealed a 5-dimensional structure. These dimensions were obtained as "Loss of Self-Evalue, Alienation Anxiety, Cultural Richness, Family Integrity Anxiety, and Disagreements". According to the results of the research, the fact that there is a significant relationship between loss of self-worth and family integrity brings along the idea that gastronomy tourism will change the ordinary life in the city. According to the results of the research; the attitudes of local people differ according to their occupation and education level. At the end of the research, recommendations were developed for public institutions, businesses, non-governmental organizations and researchers.

Kaynakça

  • Ab Karim, S., & Chi, C. G. Q. (2010). Culinary tourism as a destination attraction: An empirical examination of destinations' food image. Journal of hospitality marketing & management, 19(6), 531-555.
  • Acuner, E., & Keskin, C. (2022). Gastronomi turizmi kapsamında lezzetin izinde kokulu üzüm. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 255-271.
  • Akkaya, A., & Özcan, C. C. (2019). Türkiye’de gastronomi turizminin ekonomik etkilerinin indeks değerlendirmesi. International Journal of Social Humanities Sciences Research, 6(32), 251-267.
  • Alzboun, G., Alhur, M., Khawaldah, H., & Alshurideh, M. (2023). Assessing gastronomic tourism using machine learning approach: The case of google review. International Journal of Data and Network Science, 7(3), 1131-1142.
  • Aydoğdu, A., Okay, E. Ö., & Köse, Z. C. (2016). Destinasyon tercihinde gastronomi turizmi'nin önemi: Bozcaada örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(2), 120-132.
  • Bakirci, G. T., Bucak, T., & Turhan, K. N. (2017). Bölge gastronomi turizmi üzerine yöresel ürün festivallerinin etkisi: Urla örneği. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 230-240.
  • Balderas-Cejudo, A., Patterson, I., & Leeson, G. W. (2019). Senior Foodies: A developing niche market in gastronomic tourism. International Journal of Gastronomy and Food Science, 16, 100152.
  • Bucak, T., & Aracı, Ü. E. (2013). Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(30), 203-216.
  • Chaney, S., & Ryan, C. (2012). Analyzing the evolution of Singapore's World Gourmet Summit: An example of gastronomic tourism. International journal of hospitality management, 31(2), 309-318.
  • Cordova-Buiza, F., Gabriel-Campos, E., Castaño-Prieto, L., & García-García, L. (2021). The gastronomic experience: Motivation and satisfaction of the gastronomic tourist—The case of Puno City (Peru). Sustainability, 13(16), 9170.
  • Çeken, H., Dalgın, T., & Karadağ, L. (2009). Küreselleşme ve uluslararasi turizm arasindaki ilişki. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (22), 21-36.
  • Dixit, S. K., & Prayag, G. (2022). Gastronomic tourism experiences and experiential marketing. Tourism Recreation Research, 47(3), 217-220.
  • Doğan, H. & Üngüren, E. (2010). Alanya halkının turizme sosyo-kültürel açıdan bakışı. NWSA E-Journal of New World Sciences Academy, 5(4), 396-415.
  • Düzgün, E., & Özkaya, F. D. (2015). Mezopotamya’dan günümüze mutfak kültürü. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 3(1), 41-47.
  • Eroğlu, A. (2017). Çok değişkenli istatistik tekniklerin varsayımları. (Ed. Şeref Kalaycı), Çok değişkenli istatistik tekniklerin varsayımları spss uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri (8. Baskı). Ankara: Dinamik Akademi Yayın Dağıtım.
  • Ertaş, Ç. (2019). Şirnak’ta yaşayan yerel halkın turizme dönük metaforik algısı. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 18(70), 720-733.
  • Fooladi, E., Hopia, A., Lasa, D., & Arboleya, J. C. (2019). Chefs and researchers: Culinary practitioners' views on interaction between gastronomy and sciences. International journal of gastronomy and food science, 15, 6- 14.
  • Gálvez, J. C. P., Granda, M. J., López-Guzmán, T., & Coronel, J. R. (2017). Local gastronomy, culture and tourism sustainable cities: The behavior of the American tourist. Sustainable Cities and Society, 32, 604-612.
  • Gheorghe, G., Tudorache, P. & Nistoreanu, P. (2014). Gastronomic tourism, a new trend for contemporary tourism? Cactus Tourism Journal, 9(1), 12–21.
  • Gülbahar, O. (2008). Turizmin Türkiye’de 1980 sonrası dönemde cari işlemler dengesine etkisi. Journal of Qafqaz University, 24, 154-168.
  • Gülen, M. (2017). Gastronomi turizm potansiyeli ve geliştirilmesi kapsamında Afyonkarahisar ilinin değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 31-42.
  • Gündüz, S. (2018). Yerel halkın turizm algısını belirlemeye yönelik alternatif bir ölçek geliştirme: Karataş destinasyonu örneği, Journal of Yaşar University, 13(52), 343-357.
  • Gürbüz, S. & Şahin, F. (2016). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Felsefe Yöntem Analiz. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Hall, C. & Michael, M.R. (2000). Wine tourism in the Mediterranean: A tool for restructuring and development. Thunderbird International Business Review. 42(4), 445-465.
  • Henderson, J. C. (2009). Food tourism reviewed. British food journal, 111(4), 317-326.
  • Hjalager, A., & Richards, G. (2002).Tourism and gastronomy.Routledge.
  • Hsu, F. C., Liu, J., & Lin, H. (2022). Affective components of gastronomy tourism: measurement scale development and validation. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 34(9), 3278-3299.
  • Ignatov, E., & Smith, S. (2006). Segmenting Canadian culinary tourists. Current issues in tourism, 9(3), 235.
  • Karakaş, A., & Şengün, H. İ. (2017). Yerel halkın turizm faaliyetlerine yönelik tutumları. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(15), 183-202.
  • Kivela, J.., & Crotts., J.C. (2006). Tourism and gastronomy: Gastronomy’s influence on how tourists experience a destination. Journal of Hospitality and Tourism. 30(3), 354-377.
  • Kokkranikal, J., & Carabelli, E. (2021). Gastronomy tourism experiences: the cooking classes of Cinque Terre. Tourism recreation research, 1-12.
  • Köroğlu, A., Acun, A., Çözeli, F. E. & Oflaz, M. (2018). Tahtakuşlar mirasının keşfi: yerel halkın tutumları üzerine bir araştırma. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(3), 843-860.
  • López-Guzmán, T., Uribe Lotero, C. P., Pérez Gálvez, J. C., & Ríos Rivera, I. (2017). Gastronomic festivals: Attitude, motivation and satisfaction of the tourist. British Food Journal, 119(2), 267-283.
  • Mestre, R., de La Rosa, J., de Albéniz, I. M., del Castillo, C. D., Baroni, M., & Arboleya, J. C. (2022). Disciplinary interactions in gastronomy R&D teams. International Journal of Gastronomy and Food Science, 30, 100609.
  • Panas, G., Thrasidi, N., Halkiopoulos, C., & Gkintoni, E. (2022, April). Consumer behavior and cognitive factors in relation to gastronomic tourism and destination marketing in Greece. In Transcending Borders in Tourism Through Innovation and Cultural Heritage: 8th International Conference, IACuDiT, Hydra, Greece, 2021 (pp. 655-677). Cham: Springer International Publishing.
  • Richards, G. (2015). Evolving gastronomic experiences: From food to foodies to foods capes. Journal of Gastronomy and Tourism,1(1),5–17.
  • Manola, M., & Koufadakis, S. X. (2020). The gastronomy as an art and its role in the local economic development of a tourism destination: A Literature Review. SPOUDAI Journal of Economics and Business, 70(1-2), 81-92.
  • Minihan, C. (2014).Exploring the culinary tourism experience: An investigation of the supply sector for brewery and restaurant owners. Colorado State University Press.
  • Nesterchuk, I., Balabanyts, A., Pivnova, L., Matsuka, V., Skarha, O., & Kondratenko, I. (2021). Gastronomic tourism: Features and development tools. Linguistics and Culture Review, 5(S4), 1871-1885.
  • Ramos, L. M., & Sol Murta, F. (2023). Tourism seasonality management strategies–what can we learn from payment data. Journal of Hospitality and Tourism Insights, 6(3), 1205-1221.
  • Rasheed, R., Meo, M. S., Awan, R. U., & Ahmed, F. (2019). The impact of tourism on deficit in balance of payments of Pakistan: An application of bounds testing approach to cointegration. Asia Pacific Journal of Tourism Research, 24(4), 325-332.
  • Öner, S. & Aydoğdu, A. (2019). Yerel halkın gastronomi turizmine karşı tutum ve bilgi düzeyi: Kastamonu için çıkarımsal bir analiz. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(1), 535-560.
  • Özdemir, G., & Altiner, D. D. (2019). Gastronomi kavramlari ve gastronomi turizmi üzerine bir inceleme. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 1-14.
  • Seyitoğlu, F. (2021). Defining the current position of the gastronomy field in Turkey. Journal of Culinary Science & Technology, 19(1), 35-54.
  • Sio, K. P., Fraser, B., & Fredline, L. (2021). A contemporary systematic literature review of gastronomy tourism and destination image. Tourism Recreation Research, 1-17. https://doi.org/10.1080/02508281.2021.1997491
  • Şahin, G. G., & Ünver, G. (2015). Destinasyon pazarlama aracı olarak “gastronomi turizmi”: İstanbul’un gastronomi turizmi potansiyeli üzerine bir araştırma. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 3(2), 63-73.
  • Şeyhanlıoğlu, H. Ö., & Kıngır, S. (2021). Ağrı destinasyonunun alternatif turizm potansiyeline ilişkin yerel paydaşların bakış açısı. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(1), 619-634.
  • Ullah, N., Khan, J., Saeed, I., Zada, S., Xin, S., Kang, Z., & Hu, Y. (2022). Gastronomic tourism and tourist motivation: Exploring northern areas of Pakistan. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(13), 7734.
  • Tanrısevdi, A., & Atabey, S. (2020). Mutfak personelinin gastronomik akımlar çerçevesinde gıda tüketim eğilimlerinin değerlendirilmesi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 23(1), 211-236.
  • Testa, R., Galati, A., Schifani, G., Di Trapani, A. M., & Migliore, G. (2019). Culinary tourism experiences in agri-tourism destinations and sustainable consumption—understanding Italian tourists’ Motivations. Sustainability, 11(17), 4588.
  • Timothy, D. J., & Ron, A. S. (2013). Understanding heritage cui-sines and tourism: Identity, image, authenticity, and change. Journal of Heritage Tourism,8(2–3), 99–104.
  • Türk Patent Kurumu, (2023). https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=04&tur=&urunGrubu=&adi= Erişim Tarihi: 08.09.2023.
  • Yeşilyurt, H., & Arıca, R. (2018). Mutfak müzesi ziyaretçilerinin deneyimlerinin incelenmesi: Emine Göğüş Mutfak Müzesi örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 60-70.
  • Yong, R. Y. M., Chua, B. L., Han, H., & Kim, B. (2022). Taste your way across the globe: a systematic review of gastronomy tourism literature (2000-2021). Journal of Travel & Tourism Marketing, 39(7-9), 623-650..
Toplam 54 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gastronomi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hasan Önal Şeyhanlıoğlu 0000-0002-9056-5237

Erken Görünüm Tarihi 29 Ekim 2023
Yayımlanma Tarihi 29 Ekim 2023
Gönderilme Tarihi 11 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: Türk Turizminin Geçmiş ve Gelecek Yüzyılı

Kaynak Göster

APA Şeyhanlıoğlu, H. Ö. (2023). Gastronomi Turizmine Karşı Yerel Halkın Bilgi ve Tutum Düzeyinin Belirlenmesine Yönelik Araştırma: Ağrı İli Örneği. Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(Türk Turizminin Geçmiş ve Gelecek Yüzyılı), 34-45.

Avrasya Turizm Araştırmaları Dergisi yayıncı Bayram KANCA tarafından CC BY-NC-SA 4.0 cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1sa.svg?ref=chooser-v1 ile lisanslanmıştır.