KIŞ TURİZMİNE BAĞLI OLARAK GELİŞEN BİR KIRSAL YERLEŞME: ÇOBANİSA KÖYÜ(ISPARTA)

Cilt: 14 Sayı: 21 12 Eylül 2011
  • Salih Ceylan
  • Hilmi Demirkaya
PDF İndir
TR

KIŞ TURİZMİNE BAĞLI OLARAK GELİŞEN BİR KIRSAL YERLEŞME: ÇOBANİSA KÖYÜ(ISPARTA)

Öz

Dünyada son yıllarda ekonomik, sosyal, siyasî ve teknolojik gelişmelere paralel olarak, turizm anlayışında da çok önemli değişiklikler gözlenmeye başlandı. Genellikle yaz aylarında belli yörelerde yoğunlaşan ve deniz-kumgüneş üçgeninde gelişen turizm faaliyeti, daha çok alışılmış turizm merkezlerinden uzak, doğa ile iç içe, kırsal kültürleri tanımaya yönelik ve onlarla beraber, çevre ile uyumlu tesislerde, bozulmamış ve temiz bir çevrede yapılan faaliyet olarak ortaya çıkmaya başladı. Eko turizm, sürdürülebilir turizm, kırsal turizm, vbg çok değişik isimlerle anılan bu faaliyetin alanlarından biri de dağ turizmidir. Dağ turizmi bakımından ülkemiz oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Dağların turizm bakımından önem kazanması ise dağcılık ve kayak sporu sayesinde olmuştur. Bunlardan biri de yeni yeni gelişmeye başlayan Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’dir. Çalışma konumuzu oluşturan Çobanisa Köyü de kış turizmi merkezine ulaşan karayolu üzerinde ve Isparta kentine yaklaşık 18 km mesafede yer alır. Köy, son yıllarda Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezine bağlı olarak gelişen bir turizm faaliyetine sahne olmaktadır. Bu çalışmada, turizm coğrafyasının inceleme konularından biri olan; turizmin doğal mekânı kullanımı, ilişkiler ve etkileşimler konusunda kış turizmi merkezli gelişen Çobanisa köyünün kırsal turizm (köy turizmi) özelliklerinin tanıtılması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ardos, M.(1977), Eğirdir Gölü Güneyinin Jeomorfolojisi ve Davraz Dağı’nda Pleistosen Buzullaşması. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Dergisi, Sayı: 22, İstanbul.
  2. Björk, P.(2000), “Ecotourism from a Conceptual Perspective, an Extended Definition of a Unique Tourism Form”. The International Journal of Tourism Research, 2, 189- 200.
  3. Cengiz,Y.(2002), Turizmde Yükselen Değer: Eko turizm. TÜRSAB Ar-Ge Departmanı, Ankara.
  4. Ceylan, S.(2006), Davraz Dağının Biyolojik Çeşitliliği ve Turizm Potansiyeli(673 M-03). S.D.Ü. Araştırma Projeleri, Isparta.
  5. Ceylan, S.-Demirkaya, H.(2007), Davraz Dağı’nın Turizm Potansiyeli Ve Sorunlarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı.13, Burdur.
  6. Çavuş, Ş.-Tanrısevdi, A.(2000), “Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Ölçekli Bir Sürdürülebilir Turizm Gelişme Modeli Önerisi”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Yıl:11, Eylül-Aralık Sayısı, Ankara.
  7. Doğanay, H.(1989), Erzurum’da Kayak Sporu Turizmi ve Başlıca Sorunları. Fen-Edebiyat Fakültesi Yayınları No:55, Erzurum.
  8. Doğanay, H.-Zaman,S.(2002), “Antalya’da Az Tanınan Bir Kış Turizm Merkezi: Saklıkent”. Doğu Coğrafya Dergisi, Yıl:7, Sayı:8, Erzurum.

Ayrıntılar

Birincil Dil

tr;fr

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Salih Ceylan Bu kişi benim

Hilmi Demirkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

12 Eylül 2011

Gönderilme Tarihi

12 Eylül 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 14 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA
Ceylan, S., & Demirkaya, H. (2011). KIŞ TURİZMİNE BAĞLI OLARAK GELİŞEN BİR KIRSAL YERLEŞME: ÇOBANİSA KÖYÜ(ISPARTA). Doğu Coğrafya Dergisi, 14(21), 79-94. https://izlik.org/JA95AZ35AX

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929