Sanat ve Edebiyat

METİNLERARASILIK BAĞLAMINDA FANTASTİK TÜRK VE AMERİKAN SİNEMASI DRAKULA

Sayı: 40 28 Nisan 2018
PDF İndir
TR

METİNLERARASILIK BAĞLAMINDA FANTASTİK TÜRK VE AMERİKAN SİNEMASI DRAKULA

Öz

Sinema ilk yıllarından itibaren kitleleri etkileyerek peşinden sürükleyen bir aygıt olmuştur. Günümüzün en genç sanat disiplini olan sinema kendi yolculuğunda çeşitli anlatı yapıları kullanmıştır. Başlangıçta Aristo’nun klasik geleneksel anlatı yapısı benimsenerek filmler üretilirken ilerleyen yıllarda modern anlatı yapısı oluşmuştur. Karma bir disiplin olan sinemada klasik anlatıdaki özdeşleşme kavramı reddedilerek modern yapıda yabancılaşma unsuru öne çıkmıştır. İzleyicinin film boyunca kendine verilen mesajı sorgulamasını bekleyen modern anlatı yapısı yönetmenin egemenliğini kabul eder. Son yıllarda postmodern yaklaşımın ortaya çıkması anlatı dilinde karmaşık bir biçim oluşmasına neden olmuştur. Geleneksel ve modern anlatı unsurlarının çeşitli yöntemler ile karma biçimde sunulması, olay zaman ve kahramanın kurgusal yapısında kopukluklar oluşturmaktadır. Metinlerarasılık kavramı postmodern yaklaşımın okuma yöntemi olarak kabul edilmekte ve kavram sinemada da sıklıkla yer bulmaktadır. Farklı sinemasal metinlerin çeşitli yöntemlerle birbirini alıntılaması Türk ve Amerikan sinemasında da örneklenmiştir. Birbirine gönderen ve birbirini alıntılayan bu tür filmler özellikle fantastik türde karşımıza çıkmaktadır. İçerik olarak birbirini kopyalayan bu türden çalışmalar çizgi roman, dizi ya da sinema filmi olarak her iki ülke sinemasında da sıklıkla başvurulan metinler olmuştur.   

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abisel, N. (1999). Popüler sinema ve türler. İstanbul: Alan Yayıncılık.
  2. Aristoteles. (1987). Poetika, 6.Bölüm. İsmail Tunalı (Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi.
  3. Armes, R. (2011). Sinema ve gerçeklik. İstanbul: Doruk Yayınları.
  4. Aktulum, K. (2000). Metinlerarası ilişkiler. İstanbul: Öteki Yayınevi.
  5. Bakır, B. (2008). Sinema ve psikanaliz. İstanbul: Hayalet Kitap.
  6. Büyükdüvenci, S., Öztürk S. R. (2014). Postmodernizm ve sinema. Ankara: Dipnot Yayınevi.
  7. Demirhan, M., Scognamillo, G. (2005). Fantastik Türk sineması. İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  8. Erdemir, F. (2009). Postmodern sinemada kahramanın dönüşümü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 35, 21-40.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Sanat ve Edebiyat

Yazarlar

Sezen Altay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

28 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

11 Ocak 2018

Kabul Tarihi

13 Nisan 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 40

Kaynak Göster

APA
Uğur, U., & Altay, S. (2018). METİNLERARASILIK BAĞLAMINDA FANTASTİK TÜRK VE AMERİKAN SİNEMASI DRAKULA. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 40, 89-116. https://izlik.org/JA93UZ24FE

Etik kurallarla ilgili maddelerin uygulanması konusunda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinlerin alınıp, izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmesi hususu kriterlere eklenmiştir. Bu doğrultuda dergimize gönderilen ve aşağıda belirtilen koşullara uyan makaleler için Etik Kurul İzni alınması gerekmektedir.
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar.
Ayrıca;
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.