BibTex RIS Kaynak Göster

Geleneksel Erzurum Evlerinde Kurunlu Çeşmeler

Yıl 2016, Sayı: 36, 0 - 0, 25.10.2016

Öz

Öz

Geleneksel Erzurum evlerini diğer bölge evlerinden ayıran en belirgin özellik tandırevi (mutfak) mimarisi ve bu mimarinin iç düzenlemesidir. Tandırevi ve ona bağlı birimler tandırbaşı, küçük ocak, kurun, seki, kiler-ambar, terekler, tandırevi odaları ve üst örtüsünde kırlangıç kubbesi ile özel bir tasarım örneği sergilemektedir. Tandırevi mimarisinin dikkat çekici özelliklerinden biri bölgede kurun olarak adlandırılan taştan su depolarının bu mekanda yer almış olmasıdır. Genellikle tandırevi giriş kapısının sağ veya sol tarafında, duvara yerleştirilen içi oyularak derinleştirilmiş dikdörtgen formlu taş kurunlar Erzurum evlerinde suyun kullanımını estetik bir zevkle bütünleştiren önemli ve tanıtılması gereken unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Evi yaptıran kişinin ekonomik gücü, sosyal statüsü ve geleneksel özellikler değişik tiplerde kurunların ortaya çıkmasında ve önyüz süslemelerinde etkili olmuştur.  Bu makalede günümüze ulaşan ve günümüzde yıkılmış olup kaynaklardan tespit edilen kurunların kendi içerisinde yaptığımız tiplendirmeye göre sivri bir kemerle cephelendirilmiş, sokak çeşmelerini anımsatan daha çok büyük evlerde bulunan ve “kurunlu çeşmeler” olarak isimlendirdiğimiz örnekleri üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Geleneksel Erzurum Evleri, Tandırevi, Kurun

Yıl 2016, Sayı: 36, 0 - 0, 25.10.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zerrrin Köşklü

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi 29 Ağustos 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 36

Kaynak Göster

APA Köşklü, Z. (2016). Geleneksel Erzurum Evlerinde Kurunlu Çeşmeler. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi(36).

Etik kurallarla ilgili maddelerin uygulanması konusunda etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinlerin alınıp, izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmesi hususu kriterlere eklenmiştir. Bu doğrultuda dergimize gönderilen ve aşağıda belirtilen koşullara uyan makaleler için Etik Kurul İzni alınması gerekmektedir.
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar.
Ayrıca;
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.