SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI

Cilt: 14 Sayı: 2 23 Haziran 2011
PDF İndir
TR

SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI

Öz

Bu çalışma, birinci ve dördüncü sınıf hemşirelik öğrencilerinin, hemşireliğin rollerine ve geleceğine bakışlarının ve dördüncü sınıf öğrencilerinin mesleği algılayışlarındaki değişimin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, tanımlayıcı niteliktedir. Çalışmanın evrenini 2008-2009 öğretim yılında bir Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünün birinci (n=127) ve dördüncü (n=100) sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Birinci sınıf öğrencilerinden 84, dördüncü sınıf öğrencilerinden 74 kişi araştırmaya katılmayı kabul etmiştir. Evrenin %70’ine ulaşılmıştır. Hem birinci sınıf (%19.8) hem de dördüncü sınıf öğrencilerinin (%19.2) çoğunlukla algıladıkları hemşirelik rolü, bakım verici roldür. Dördüncü sınıf öğrencilerinin %59.5’i hemşireliği algılamalarında olumlu değişim olduğunu ifade ederken %14.9’u olumsuz olarak değiştiğini ifade etmişler. Birinci sınıf öğrencilerinin % 57.1’i gelecekte hemşirelik rollerinin değişeceğini ifade ederken, dördüncü sınıf öğrencilerinin %56.5’i değişiklik olmasını beklemediklerini ifade etmişlerdir. Öğrenciler daha çok tıbbi ve teknik hemşirelik rollerine odaklanmakta, ancak dördüncü sınıf öğrencileri sağlığı koruma ve yükseltmeye yönelik hemşirelik rollerini birinci sınıf öğrencilerine göre daha fazla oranda ifade etmektedir. Birinci sınıf öğrencileri daha fazla oranda mesleğin gelecekte değişeceğini düşünmektedir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Andersson EP (1993). The perspective of student’s nurses and their perceptions of professional nursing during the nurse trainning programme, Journal of Advanced Nursing 18:808-815.
  2. Beydağ KD, Gündüz A, Özer GF (2008). Sağlık yüksekokulu öğrencilerinin eğitimlerine ve mesleklerine bakış açıları, meslekten beklentileri. Pamukkale Tıp Dergisi 1(3):137-142.
  3. Binbaşıoğlu C (2004). Türkiye'de mesleki rehberlik merkezlerinin kuruluşu ve okullarda mesleki rehberlik çalışmaları. Nobel Yayıncılık, Ankara, 39 Chitty KK (2001). Professional nursing: Concepts & challenges, (Ed) Chitty K K, 3.baskı, WB Sounders Company, Missouri.
  4. Dinç S, Kaya Ö, Şimşek Z (2007). Harran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin hemşirelik mesleği hakkındaki bilgi, düşünce ve beklentileri. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 10(1): 1-9.
  5. Emiroğlu ON (2000). Sağlık personelin ve toplumun hemşirelik imajı. Hemşirelik Araştırma Geliştirme Dergisi 2(1): 9-18. Erdemir F (1998). Hemşirenin rol ve işlevleri ve hemşirelik eğitiminin felsefesi, Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2(1):59-63.
  6. Eşer İ, Khorshid L, Denat Y (2008). Hemşirelik mesleğini algılamada ilk klinik uygulamanın etkisi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi. 24 (1):15-26.
  7. Görgülü S (2001). Klinik uygulamalarda öğrencilerin öğretim elemanlarından beklentileri. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 8(1):1- 13
  8. Karadağ A (2002). Meslek olarak hemşirelik. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 5(2):55-62.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Sevil Kızğut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

23 Haziran 2011

Gönderilme Tarihi

8 Haziran 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kızğut, S., & Ergöl, Ş. (2011). SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, 14(2), 10-15. https://izlik.org/JA42UD96TJ
AMA
1.Kızğut S, Ergöl Ş. SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2011;14(2):10-15. https://izlik.org/JA42UD96TJ
Chicago
Kızğut, Sevil, ve Şule Ergöl. 2011. “SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 14 (2): 10-15. https://izlik.org/JA42UD96TJ.
EndNote
Kızğut S, Ergöl Ş (01 Haziran 2011) SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 14 2 10–15.
IEEE
[1]S. Kızğut ve Ş. Ergöl, “SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI”, Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 14, sy 2, ss. 10–15, Haz. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42UD96TJ
ISNAD
Kızğut, Sevil - Ergöl, Şule. “SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 14/2 (01 Haziran 2011): 10-15. https://izlik.org/JA42UD96TJ.
JAMA
1.Kızğut S, Ergöl Ş. SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2011;14:10–15.
MLA
Kızğut, Sevil, ve Şule Ergöl. “SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 14, sy 2, Haziran 2011, ss. 10-15, https://izlik.org/JA42UD96TJ.
Vancouver
1.Sevil Kızğut, Şule Ergöl. SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞİ ALGILAYIŞI HEMŞİRELİK ROLLERİNE VE HEMŞİRELİĞİN GELECEĞİNE BAKIŞI. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences [Internet]. 01 Haziran 2011;14(2):10-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42UD96TJ

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.