ÇOCUKLARIN DUYGUSAL DIŞA VURUMUNU DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI
Öz
ÖZET
Amaç: Bu araştırmanın amacı William Li ve Lopez (2003) tarafından geliştirilen Çocukların Duygusal Dışa Vurumunu Değerlendirme Ölçeği’ nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır.
Yöntem: Metodolojik tipte olan çalışmanın örneklemini Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ ne başvuran ve ebeveynlerinden onay alınmış 60 çocuk oluşturmuştur. Veriler, Ekim 2016- Ocak 2017 tarihleri arasında, Tanıtıcı Bilgi Formu, Yüz, Bacaklar, Aktivite, Ağlama, Teselli Edilirlik ve Çocukların Duygusal Dışa Vurumunu Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanılmıştır. Ölçek dil ve kapsam geçerliliği yapılmıştır. Ölçek geçerlilik ve güvenilirliklerinin değerlendirmelerinde Keşfedici (açıklayıcı) Faktör Analizinin uygulanabilirliğinin ölçümü için Kaiser-Meyer-Olkin yeterlilik ölçümü ve Bartlett’s Küresellik testleri kullanılmıştır. İç tutarlılık incelemesinde ise Cronbach Alfa Katsayısı (Alfa yöntemi) kullanılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizlerinde Analize Ait Uyum Ölçülerinden RMSEA; CFI; NNFI ve א2/df incelenmiştir. Soru bazlı gözlemciler arası uyumlarda ise Krippendorff’salpha testi kullanılmıştır.
Bulgular: Ölçeğin yüz ifadesi, seslendirme, hareket, etkileşim ve işbirliği düzeyi boyutlarındaki tüm soruların kapsam geçerlilik düzeylerinin bir (1) , ölçeğin kapsam geçerliliği indeksinin de bir (1) olduğu saptanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığının incelenmesi sonrasında güvenirlik değerinin 0.969 (yüksek derecede güvenilir) olduğu saptanmıştır.
Sonuç: William Li ve Lopez tarafından geliştirilen ve orijinal dili İngilizce olan Çocukların Duygusal Dışa Vurumunu Değerlendirme Ölçeği’ nin Türkçe versiyonu sonuçlarımıza göre geçerli ve güvenilirdir.
Anahtar Kelimeler: Çocuk; anksiyete; geçerlik; güvenirlik
ABSTRACT
Turkish Adaptation of Children’s Emotional Manifestation Scale: Validity and Reliability Study
Aim: The aim of this study is to evaluate the Turkish validity and reliability study of the Children’s Emotional Manifestation Scale developed by William Li and Lopez(2003).
Method: The sample of the methodological type study consisted of 60 volunteers who applied to Okmeydani Education and Research Hospital and approved by their parents. Data were collected using Descriptive Information Form, Face, Legs, Activity, Crying, Consoling and the Children's Emotional Vomit Assessment Scale. The data were collected between February and May 2016 6 using the case report form, Face, Legs, Activity, Cry, Consolability and Children’s Emotional Manifestation Scale. Kaiser-Meyer-Olkin proficiency measurement and Bartlett's Sphericity tests were used to measure the applicability of Exploratory Factor Analysis in assessing scale validity and reliability; Cronbach's Alpha coefficient (Alfa method) was used in the internal consistency study. In confirmatory factor analysis, RMSEA, CFI, NNFI and E2/DF were investigated. The Krippendorff's Alpha test was used for question-based interobserver agreement.
Results: It was determined that all questions on the scale of facial expression, voice, movement, interaction and cooperation levels of the scale were one (1) and that the scale's validity index was one (1). After examining the internal consistency of the scale, it was determined that the reliability value was 0.969 (highly reliable).
Conclusion: The Turkish version of the Children’s Emotional Manifestation Scale developed by William Li-Lopez and originally in English is valid and reliable according to our results.
Key Words: Child; anxiety; validity; reliability
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Albayrak AS. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın Dağıtım; 2006.
- Atay G, Eras Z, Ertem İ. Çocuk Hastaların Hastane Yatışları Sırasında Gelişimlerinin Desteklenmesi. Çocuk Dergisi 2011; 11(1):1-4.
- Ateş C, Öztuna D, Genç Y. Sağlık Araştırmalarında Sınıf İçi Korelasyon Katsayısının Kullanımı. Journal of Bistatistics 2009; 1(2), 59-64.
- Başbakkal Z, Sönmez S, Celasin NŞ, Esenay F. 3-6 Yaş Grubu Çocuğun Akut Bir Hastalık Nedeniyle Hastaneye Yatışa Karşı Davranışsal Tepkilerinin Belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 2010; 7:1.
- Beytut DŞ, Bolışık B, Solak U, Seyfioğlu U. Çocuklarda Hastaneye Yatma Etkilerinin Projektif Yöntem Olan Resim Çizme Yoluyla İncelenmesi. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi 2009; 2:3.
- Bora Güneş N, Kılıçarslan Törüner E. Çocuk Hastalarda Braden Q Basınç Ülseri Değerlendirme Ölçeği’nin Türkçe Geçerlilik ve Güvenirliği. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2014; 17:1.
- Conk Z, Başbakkal Z, Yılmaz H, Bolışık B. Pediatri Hemşireliği. Ankara: Akademisyen Kitabevi; 2013.
- Çavuşoğlu H. Çocuk Sağlığı Hemşireliği. Ankara: Cilt 2, Nadir Kitap; 2011.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Merve Yanık
*
Bu kişi benim
0000-0002-0576-4152
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
2 Ekim 2019
Gönderilme Tarihi
3 Ağustos 2018
Kabul Tarihi
1 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 22 Sayı: 3