BibTex RIS Kaynak Göster

BAUDELAIRE’İN KÖTÜLÜK ÇİÇEKLERİ ADLI YAPITINDA KOKU İMGESİ / IMAGE OF ODOR IN THE WORK OF BAUDELAIRE UNTITLED "FLOWERS OF EVIL”

Yıl 2011, Sayı: 23, - , 22.04.2013

Öz

Bu çalışmanın amacı Baudelaire’in ‘Kötülük Çiçekleri’ adlı yapıtında bulunan koku anlatımlarını incelemektir. Yöntem olarak sözcüklerin anlamlarını sınıflandırmaya ve okuyucu üzerindeki etkilerini saptamaya olanak veren Greimas’ın Duyuşsal Ulam tekniği ve aynı zamanda imgesel anlam, bağlam ve anlamlandırma süreçleri kullanılmaktadır. Örneklem evreni söz konusu yapıttan alınan ve koku ile ilgili anlatımların bulunduğu seçilmiş dizelerden oluşmaktadır. Onun şiirlerinde renk, ses ve koku anlatımları geniş bir yer tutmaktadır. Burada sadece koku anlatımları ele alındığında onların çoğunlukla olumlu anlamlara gönderme yaptığı görülür. Olumsuz anlamlar içeren koku sözcükleri daha az bir yer tutar. Ne olumlu ne de olumsuz anlam içeren kokuların bulunduğu dizeler diğerlerinden çok daha az sayıdadır. Onun şiirinde olumlu anlamda koku sözcükleri çoğunlukla kadını çağrıştırmakta ve özellikle kadının teninin ve saçının kokuları olarak ortaya çıkmaktadır. Olumsuz anlamda kokular pis, kötü, iğrenç, ağır ve dehşet saçan nitelemeleriyle birlikte yer alır. Genel anlamda koku sözcüklerinde herhangi bir niteleme yapılmamaktadır.   

Anahtar Sözcükler: Edebiyat, şiir, imge, koku, anlam, bağlam.

 

 

The aim of this study is to investigate the odor descriptions in his work of Baudelaire untitled "Flowers of Evil. Methods of classification and meaning of words that allows the reader to determine the effects of the technique and also imaginary Greimas’s category tymiq Affective meaning, context and meaning are used in processes. The sample piece is taken from the universe and the smell related to the textbook in question is composed of the selected strings. Her poems color, sound and smell of a wide range of expressions of place. Here only the positive meanings of smell often send their expressions that are taken. Words containing the odor to a lesser amount of negative meanings. What a positive nor a negative meaning to the strings containing the odors than others, few in number. His poetry resembles a positive sense of smell, and her words often, especially your skin and hair of the woman is emerging as odors. Negative sense smells nasty, bad, nasty, heavy, and is located along calcifications terror. General senses of smell of any qualifying words have done here.

Keywords: Literature, poetry, image, odor, meaning, context. 

 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sadik Türkoğlu Bu kişi benim

Deniz Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Nisan 2013
Gönderilme Tarihi 22 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 23

Kaynak Göster

APA Türkoğlu, S., & Yılmaz, D. (2013). BAUDELAIRE’İN KÖTÜLÜK ÇİÇEKLERİ ADLI YAPITINDA KOKU İMGESİ / IMAGE OF ODOR IN THE WORK OF BAUDELAIRE UNTITLED "FLOWERS OF EVIL”. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi(23).