BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi

Yıl 2008, Cilt: 3 Sayı: 1, 19 - , 27.03.2010

Öz

Yüksek basınç (YB) uygulaması, gıdaların özelliklerini değiştirmeksizin mikroorganizmaları
ve enzimleri inaktive edebilme özelliğinden dolayı geleneksel termal koruma yöntemlerine alternatif
bir metot haline gelmiştir. YB uygulaması mikroorganizmaların hücre zarını, hücrenin yapısını veya
biyokimyasal reaksiyonlarını değiştirerek inaktivasyonuna sebep olmaktadır. Hücrenin
inaktivasyonuna yol açan diğer önemli bir faktörde, YB’nin etkisiyle mikroorganizmalardaki
enzimlerin denature olmasıdır. Besin kaynaklı patojenlerin YB’ye dirençleri farklıdır. Genellikle
Gram-negatif bakteriler Gram-pozitif bakterilerden, ökaryotik mikroorganizmalar prokaryotik
mikroorganizmalardan basınca karşı daha duyarlıdırlar. Bakteri sporlarının inaktivasyonu için basınç
ve sıcaklığın birlikte uygulanması uygundur. Mikroorganizmanın tipi, gelişme fazı, uygulanan
basıncın seviyesi, süresi, sıcaklığı, gıdanın bileşimi, pH ve su aktivitesi basınçla mikroorganizmaların
inaktivasyonu üzerinde etkili faktörlerdir. Bu makalede, gıdalarda yüksek basınç uygulamaları ve bu
gıdaların mikrobiyal niteliklerine etkileri incelenmiştir

Yıl 2008, Cilt: 3 Sayı: 1, 19 - , 27.03.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Hayrunnisa Özlü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Mart 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özlü, H. (2010). Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 3(1), 19.
AMA Özlü H. Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Mart 2010;3(1):19.
Chicago Özlü, Hayrunnisa. “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri Ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 3, sy. 1 (Mart 2010): 19.
EndNote Özlü H (01 Mart 2010) Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 3 1 19.
IEEE H. Özlü, “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 1, s. 19, 2010.
ISNAD Özlü, Hayrunnisa. “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri Ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 3/1 (Mart 2010), 19.
JAMA Özlü H. Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;3:19.
MLA Özlü, Hayrunnisa. “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri Ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 1, 2010, s. 19.
Vancouver Özlü H. Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;3(1):19.