BibTex RIS Kaynak Göster

Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri

Yıl 2006, Cilt: 1 Sayı: 4, 78 - 81, 18.04.2010

Öz

Araştırma Kars ilinde üretilen ve tüketime sunulan kuru tuzlanmış taze civil peynirinin bazı
mikrobiyolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yapıldı. Kars’da belli başlı satış yerlerinden rastgele seçilen
toplam 35 numune aerobik mezofilik ve psikrotrofik bakteriler, maya ve küf, enterokoklar, koliform bakteri,
Escherichia coli ve koagulaz (+) stafilokok yönünden incelendi. Numunelerin aerobik mezofilik, psikrotrofik
bakteri, maya ve küf, enterokok, koliform bakteri, E. coli ve koagulaz (+) stafilokok sayıları ortalama
sırasıyla 7,86, 8,04, 7,04, 5,09, 2,75, 1,75 ve 1,50 log10 kob/g seviyesinde saptandı. Otuz beş civil peynir
örneğinin % 8,6’sının koagulaz (+) stafilokok, en az % 74,3’ünün de koliform bakteri ve E. coli sayıları
bakımından Türk Gıda Kodeksi’nde öngörülen standartlara uymadığı belirlendi. Sonuç olarak, taze civil
peynirinin yörede halk sağlığı açısından önemli potansiyel bir tehlike arz ettiği kanısına varıldı.

Kaynakça

  • Alperden I., 1977. Erzurum Piyasasında Mevcut Peynir ve Tereyağların Kimyasal Bileşimleri ve Vitamin A Miktarları Üzerinde Araştırmalar. Barış Matbaası, İstanbul, Türkiye.
  • Anonim, 2001. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği. Tebliğ No: 2001/19. Resmi Gazete, Tarih 02.09.2001 Sayı: 24511. Ankara.
  • Atasever M., 1995. Civil Peynirinin Üretiminde Farklı Asitlikteki Sütlerin Kullanımı ile Tuzlama Tekniklerinin Kaliteye Etkisi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Selçuk Üniv. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya..
  • Atasever M., 1999. Civil peyniri üretimi. Türk Veteriner Hekimler Derg., 11, (3-4), 56-59.
  • Bakırcı İ., Andiç S. 1999. Muş-Bulanık yöresinde üretilen çeçil peyniri üzerinde bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniv. Vet. Fak. Derg., 10, (1-2), 65-71.
  • Bridson E.Y, 1998. The Oxoid Manual, 8th Edition. Oxoid Ltd, Hamshire. UK.
  • Çağlar A., Kurt A., Ceylan ZG., Huşit S., 1998. Civil peynirinin farklı muhafazası üzerine araştırmalar. 5. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu. Geleneksel Süt Ürünleri, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No: 621, 65-78, Mert Matbaası, Ankara. şekillerde
Yıl 2006, Cilt: 1 Sayı: 4, 78 - 81, 18.04.2010

Öz

Kaynakça

  • Alperden I., 1977. Erzurum Piyasasında Mevcut Peynir ve Tereyağların Kimyasal Bileşimleri ve Vitamin A Miktarları Üzerinde Araştırmalar. Barış Matbaası, İstanbul, Türkiye.
  • Anonim, 2001. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği. Tebliğ No: 2001/19. Resmi Gazete, Tarih 02.09.2001 Sayı: 24511. Ankara.
  • Atasever M., 1995. Civil Peynirinin Üretiminde Farklı Asitlikteki Sütlerin Kullanımı ile Tuzlama Tekniklerinin Kaliteye Etkisi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Selçuk Üniv. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya..
  • Atasever M., 1999. Civil peyniri üretimi. Türk Veteriner Hekimler Derg., 11, (3-4), 56-59.
  • Bakırcı İ., Andiç S. 1999. Muş-Bulanık yöresinde üretilen çeçil peyniri üzerinde bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniv. Vet. Fak. Derg., 10, (1-2), 65-71.
  • Bridson E.Y, 1998. The Oxoid Manual, 8th Edition. Oxoid Ltd, Hamshire. UK.
  • Çağlar A., Kurt A., Ceylan ZG., Huşit S., 1998. Civil peynirinin farklı muhafazası üzerine araştırmalar. 5. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu. Geleneksel Süt Ürünleri, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No: 621, 65-78, Mert Matbaası, Ankara. şekillerde
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

K. Kaan Tekinşen Bu kişi benim

Mehmet Elmalı

Yayımlanma Tarihi 18 Nisan 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 1 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Tekinşen, K. K., & Elmalı, M. (2010). Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(4), 78-81.
AMA Tekinşen KK, Elmalı M. Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Nisan 2010;1(4):78-81.
Chicago Tekinşen, K. Kaan, ve Mehmet Elmalı. “Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 1, sy. 4 (Nisan 2010): 78-81.
EndNote Tekinşen KK, Elmalı M (01 Nisan 2010) Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 1 4 78–81.
IEEE K. K. Tekinşen ve M. Elmalı, “Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 4, ss. 78–81, 2010.
ISNAD Tekinşen, K. Kaan - Elmalı, Mehmet. “Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 1/4 (Nisan 2010), 78-81.
JAMA Tekinşen KK, Elmalı M. Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;1:78–81.
MLA Tekinşen, K. Kaan ve Mehmet Elmalı. “Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 4, 2010, ss. 78-81.
Vancouver Tekinşen KK, Elmalı M. Taze Civil (Çeçil) Peynirin Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;1(4):78-81.