BibTex RIS Kaynak Göster

Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrüne Etkileri

Yıl 2015, Cilt: 10 Sayı: 3, 0 - , 20.12.2015
https://doi.org/10.17094/avbd.40262

Öz

Bu çalışmada yarpuzun (Mentha Pulegıum L) etlik piliçlerde doku yağ asidi kompozisyonu ve raf ömrüne etkisi araştırılmıştır. Araştırmada bir günlük yaşta toplam 150 adet Ross 308 civciv kullanılmış, civcivler üç gruba ayrılmış (her grup beş tekrarlı) her alt grupta on adet hayvan olacak şekilde rastgele dağıtılmıştır. Kontrol grubu bazal yemle beslenmiştir. Diğer gruplar ise sırasıyla bazal yeme %0.25 ve %0.50 yarpuz ilave edilerek beslenmiştir. Deneme sonunda kesilen hayvanların göğüs ve but kaslarının yağ asit kompozisyonu ve TBARS değerlerine bakılmıştır. Yarpuzun en yüksek seviyesinin (%0.50) verildiği grupta, göğüs etlerine ait TBARS değerlerinin tüm günlerde en düşük olduğu bulunmuştur. But etlerinde ise %0.25 yarpuz en yüksek antioksidan etkiye sahip olmuştur. Diyete yarpuz ilavesinin but etlerinde laurik asit, linoleik asit, dokosaheksaenoik asit (DHA) ve n-6 seviyesini, göğüs etlerinde ise laurik, ekosapentaenoik asit (EPA) ve DHA’yı artırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, diyete yarpuz ilavesi etin raf ömrünü olumlu yönde etkilemiş ve EPA ve DHA’yı artırmıştır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

M. Kuddusi Erhan Bu kişi benim

Ş.canan Bölükbaşı Aktaş

Hilal Ürüşan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Erhan, M. K., Bölükbaşı Aktaş, Ş., & Ürüşan, H. (2015). Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrüne Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 10(3). https://doi.org/10.17094/avbd.40262
AMA Erhan MK, Bölükbaşı Aktaş Ş, Ürüşan H. Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrüne Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Aralık 2015;10(3). doi:10.17094/avbd.40262
Chicago Erhan, M. Kuddusi, Ş.canan Bölükbaşı Aktaş, ve Hilal Ürüşan. “Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Raf Ömrüne Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 10, sy. 3 (Aralık 2015). https://doi.org/10.17094/avbd.40262.
EndNote Erhan MK, Bölükbaşı Aktaş Ş, Ürüşan H (01 Aralık 2015) Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrüne Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 10 3
IEEE M. K. Erhan, Ş. Bölükbaşı Aktaş, ve H. Ürüşan, “Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrüne Etkileri”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 10, sy. 3, 2015, doi: 10.17094/avbd.40262.
ISNAD Erhan, M. Kuddusi vd. “Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Raf Ömrüne Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 10/3 (Aralık 2015). https://doi.org/10.17094/avbd.40262.
JAMA Erhan MK, Bölükbaşı Aktaş Ş, Ürüşan H. Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrüne Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2015;10. doi:10.17094/avbd.40262.
MLA Erhan, M. Kuddusi vd. “Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Raf Ömrüne Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 10, sy. 3, 2015, doi:10.17094/avbd.40262.
Vancouver Erhan MK, Bölükbaşı Aktaş Ş, Ürüşan H. Etlik Piliç Yemlerine İlave Edilen Yarpuz’un (Mentha Pulegıum L) Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrüne Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2015;10(3).