Tulum peyniri, Trakya dışında birçok
yörede kuru ve salamuralı tipte üretilen ve Türkiye’ye özgü bir peynir
çeşididir. Türkiye’de beyaz peynir ve kaşar peynirinden sonra en fazla üretilen
peynirdir. Tulum peyniri geleneksel olarak keçi ya da koyun derisinden yapılan
tulumlarda, obruk, mağara ya da son yıllarda soğuk hava depolarında bekletilerek
olgunlaştırıldıktan sonra tüketime sunulur. Erzincan tulum peyniri, Orta
Anadolu ve batı da Erzincan tulum peyniri, ülkenin doğusunda ise Şavak tulum
peyniri olarak bilinen kuru tipteki bir peynirdir. Halk tarafından beğenilerek
tüketilen Erzincan tulum peyniri halen genellikle küçük çaplı işletmelerde
hijyenik olmayan şartlarda üretilmekte ve halk sağlığı açısından potansiyel
tehlike oluşturmaktadır. Standart bir üretim tekniğinin olmaması, piyasada
farklı kalite ve lezzette peynirlerin olmasına sebep olmaktadır. Bu peynir
çeşidine özgü duyusal niteliklerin bilimsel yöntemlerle incelenerek, standart
üretim tekniğinin belirlenmesi; hem halk sağlığının hem de piyasa değerinin
korunması için önem arz etmektedir.
Tulum cheese which has also dry and brine types is
produced in many regions except Thrace and it is a kind of cheese which is
unique to Turkey. It is the most produced cheese in Turkey after kashar and
white cheese. Tulum cheese is put on the market after it is matured
traditionally in bags made of goat or sheep skin, kept in caves or cold
storages in recent years. Erzincan Tulum cheese is known as Erzincan Tulum
cheese in central Anatolia and in the west of Turkey, but in the east it is
known as a Şavak Tulum cheese which is a dry type of cheese. Erzincan tulum
cheese, which is consumed popularly by the public, it is still usually produced
with unhygienic conditions in small-scale dairies and poses a potential danger
for public health. The lack of a standard production technique leads to
different quality and flavor of cheeses on the market. By examining the
specific sensory qualities of this cheese with a scientific method, the
standard production technique is determined; it is important for the protection
of both public health and market value.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 2 |