This experiment was conducted to evaluate the effects of dietary vitamin E (Vit-E, α-tocopherol acetate) and
selenium (selenomethionine) and a combination of the two, on the selenium, copper, zinc, iron, calcium and magnesium
levels in the serum, yolk and albumen of egg. Ninety-six white Lohman LSL laying hens were randomly divided into 4 equal
groups (n=24). The groups were fed with the diets that consisted of basal diet (Control), basal diet + 250 mg / kg Vit-E (Trial-
I), basal diet + 0.9 mg/kg Se (Trial-II) and basal diet + 250 mg/kg Vit-E + 0.9 mg/ kg Se (Trial-III) respectively for 12 weeks. Diet
and water were provided as ad libitum. At the end of the experiment, samples of the blood and egg were collected and stored
at -20 ºC until analyzes. In samples bioelements levels were analyzed by ICP-MS. As a result, the addition of organic selenium
and Vit-E alone and in combination to laying hens rations were increased Se, Zn and Fe levels in serum, egg white and egg
yolk, Cu levels decreased in serum and egg white, whereas in the egg yolk that the decrease in the group fed with rations
supplemented with 0.9 mg/kg Se and the levels of Ca and Mg remained unaffected when the experimental and control
groups. In conclusion, it is suggested that organic selenium and vitamin E be added alone and in combination to egg hen
rations in order to increase egg quality and prolong shelf life.
Bu çalışmada, yumurta tavuğu rasyonlarına vitamin E (Vit-E, α-tokoferol asetat) ve selenyumun (selenometiyonin) tek
başına ve kombine olarak ilavesinin serum, yumurta akı ve yumurta sarısında selenyum, bakır, çinko, demir, kalsiyum ve
magnezyum düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, 96 adet beyaz Lohman yumurta tavuğu, eşit
sayıda (n=24) 4 gruba ayrıldı. Gruplar sırasıyla bazal yem (Kontrol), bazal yem + 250 mg/kg Vit-E (D-I), bazal yem + 0.9 mg/ kg
Se (DII) ve bazal yem + 250 mg/kg Vit-E+ 0.9 mg/ kg Se (D-III) içeren rasyonlar ve su ile 12 hafta, adlibitum olarak beslendi.
Deneme sonunda, her gruptan alınan kan ve yumurtada biyoelement düzeyleri, ICP-MS cihazı ile analiz edildi. Deneme
gruplarının serum, yumurta sarısı ve yumurta akında Se, Zn ve Fe düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiki
olarak önemli derecede artarken (P<0.05), Cu düzeyleri serum ve yumurta akında önemli derecede azaldığı (P<0.05), yumurta
sarısında ise 0.9 mg/kg Se ilave edilen rasyonlar ile beslenen gruptaki azalmanın önemli (P<0.05) olduğu, Ca ve Mg
düzeylerinin ise etkilenmediği bulunmuştur. Sonuç olarak, organik selenyumun ve vitamin E’nin yumurtanın kalitesinin
artırılmasında ve raf ömrünün uzatılmasında, yumurta tavuğu rasyonlarına tek başına ve kombinasyonu şeklinde ilave
edilmesi önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 2 |