Çalışmada, Sakarya ilinde fındık üretimi yapan
işletmelerin karlılık analizinin yapılması ve pazarlama marjının hesaplanması
amaçlanmıştır. Sakarya’nın 6 ilçesinde fındık üretimi yapan 152 adet tarım işletmesinde
anket yapılmıştır. İşletme başına düşen fındık bahçesi büyüklüğü 12.13 da olarak
bulunmuştur. Kabuklu fındık ortalama verimi 141.61 kg/da,
üretim masrafları toplamı 714.27 ₺/da, değişir masraflar toplamı 596.30 ₺/da,
kabuklu fındık maliyeti ise 5.044 ₺/kg olarak hesaplanmıştır. Dekara brüt kar 1
440.05 ₺, net kar ise 1 322.08 ₺ bulunmuştur. Pazarlama marjı kabuklu fındık için
7.62 ₺/kg, iç fındık için ise 21.44 ₺/kg hesaplanmıştır.
In the study, it is aimed to calculate the marketing margin and
the profitability analysis of hazelnut production enterprises in Sakarya
province. A survey was carried out in 152 farms operating hazelnut production in 6
provinces of Sakarya. Hazelnut garden size was found to be 12.13 da. The
average yield of shell hazelnuts is 141.61 kg/da, the total cost of production
is 714.27 ₺/da, sum of varying costs is 596.30 ₺/da and the cost of shell hazelnut
is 5.044 ₺/kg. Gross profit in per decar was 1 440.05 ₺ and net profit was 1 322.08.
Marketing margin was calculated as 7.62 ₺/kg for shell hazelnuts and 21.44 ₺/kg
for inner hazelnuts.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/