Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı

Yıl 2017, Cilt: 48 Sayı: 1, 33 - 40, 09.06.2017
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.320335

Öz

Çalışmada, Sakarya ilinde fındık üretimi yapan
işletmelerin karlılık analizinin yapılması ve pazarlama marjının hesaplanması
amaçlanmıştır. Sakarya’nın 6 ilçesinde fındık üretimi yapan 152 adet tarım işletmesinde
anket yapılmıştır. İşletme başına düşen fındık bahçesi büyüklüğü 12.13 da olarak
bulunmuştur.
Kabuklu fındık ortalama verimi 141.61 kg/da,
üretim masrafları toplamı 714.27 ₺/da, değişir masraflar toplamı 596.30 ₺/da,
kabuklu fındık maliyeti ise 5.044 ₺/kg olarak hesaplanmıştır. Dekara brüt kar 1
440.05 ₺, net kar ise 1 322.08 ₺ bulunmuştur. Pazarlama marjı kabuklu fındık için
7.62 ₺/kg, iç fındık için ise 21.44 ₺/kg hesaplanmıştır. 

Kaynakça

  • Aktaş, A.R., Öztürk, E. ve Hatırlı, S.A., 2011. Türkiye Fındık Tarımında Kar Etkinsizliğinin Analizi. Tarım Bilimleri Dergisi, 17, s.230‐240.
  • Anonim, 2012a. www.faostat.com.
  • Anonim, 2012b. Fındık Durum ve Tahmini, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, TEPGE Yayın No:221. Anonim, 2013a. Uluslararası Fındık Konseyi
  • Anonim, 2013b. 2012 Yılı Fındık Raporu. T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2014a. 2013 Yılı Fındık Sektör Raporu, Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2014b. www.tuik.com.tr
  • Anonim, 2014c. Karadeniz İhracatçılar Birliği (KİB).
  • Anonim, 2014d. Sakarya Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri.
  • Anonim, 2014e.Türkiye Ziraat Odası Birliği Fındık Fiyatları.
  • Aşkan, E., 2015. TRA1 Düzey 2 Bölgesinde Destek ve Teşvik Alan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü. Doktora Tezi.
  • Aşkan, E. ve Dağdemir, V., 2015. Türkiye Sarımsak Piyasasının Ekonomik Analizi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 28(B), 19-26.
  • Çelikten İ., Solmaz, H. ve Mutlu, E., 2012. Fındık Yağının Dizel Motor Performansı ve Emisyonu Etkisi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Çöpür, Y., Güler, C., Akgül, M. ve Taşcıoğlo, C., 2006. Fındık Kabuğunda ki Kimyasalların Alternatif Ürün Üretimi İçin Uygunluğu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Düzce.
  • Dağdemir, V., 2014. Tarımsal Pazarlama Ders Notları (Basılmamış).
  • Demir, O. ve Gözübüyük, Z., 2012, Erzurum Yöresinde Çiftçi Ailelerinin Yaşam Standartlarının ve Bunu Etkileyen Sosyoekonomik Faktörlerin Tespiti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2): 141-147.
  • Kızıltan, A. ve Yalçın, H., 2010. Türkiye’de Fındık Sektöründe Üreticilerin Sorunları: Samsun İlinde Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 4, s.79-98.
  • Reis, S., ve Yomralıoğlu, T., 2005. Tahıl ve Fındık Bozulmasını Önlemek İçin Güvenli Depolama ve Kurutucu Tasarımı, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.
  • Sıray, E., 2010. Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. Tokat.
  • Sıray, E., Özdemir, F., Duyar, Ö., Erol, H., Sayılı, M. ve Akçay, Y., 2015. Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi: Giresun İli Örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32 (2), s.64-78.
  • Topcu, Y., 2004. A study on the meat cost and marketing margings of cattle fattening farms in Erzurum province. Turk J. Vet Anim. Sci., 28(6):1007-1015.
  • Topcu Y., Uzundumlu A., S. ve Kızıloğlu, S., 2008. Sığır Besiciliği İşletmelerinin Başarısızlığında Etkili Faktörlerin Analizi; Erzurum İli Örneği. Alınteri Dergisi, s. 19-25, 2008.
  • Yavuz, F., Birinci A., Peker K. ve Atsan T., 2004. Türkiye Fındık Sektörü Ekonometrik Modelinin Oluşturulması ve Politik Analizlerde Kullanımı, No:113, Erzurum.

Profitability Analysis and Marketing Structure of Hazelnut Establishments in Sakarya

Yıl 2017, Cilt: 48 Sayı: 1, 33 - 40, 09.06.2017
https://doi.org/10.17097/ataunizfd.320335

Öz

In the study, it is aimed to calculate the marketing margin and
the profitability analysis of hazelnut production enterprises in Sakarya
province.
A survey was carried out in 152 farms operating hazelnut production in 6
provinces of Sakarya. Hazelnut garden size was found to be 12.13 da. The
average yield of shell hazelnuts is 141.61 kg/da, the total cost of production
is 714.27 ₺/da, sum of varying costs is 596.30 ₺/da and the cost of shell hazelnut
is 5.044 ₺/kg. Gross profit in per decar was 1 440.05 ₺ and net profit was 1 322.08.
Marketing margin was calculated as 7.62 ₺/kg for shell hazelnuts and 21.44 ₺/kg
for inner hazelnuts.

Kaynakça

  • Aktaş, A.R., Öztürk, E. ve Hatırlı, S.A., 2011. Türkiye Fındık Tarımında Kar Etkinsizliğinin Analizi. Tarım Bilimleri Dergisi, 17, s.230‐240.
  • Anonim, 2012a. www.faostat.com.
  • Anonim, 2012b. Fındık Durum ve Tahmini, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, TEPGE Yayın No:221. Anonim, 2013a. Uluslararası Fındık Konseyi
  • Anonim, 2013b. 2012 Yılı Fındık Raporu. T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2014a. 2013 Yılı Fındık Sektör Raporu, Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2014b. www.tuik.com.tr
  • Anonim, 2014c. Karadeniz İhracatçılar Birliği (KİB).
  • Anonim, 2014d. Sakarya Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri.
  • Anonim, 2014e.Türkiye Ziraat Odası Birliği Fındık Fiyatları.
  • Aşkan, E., 2015. TRA1 Düzey 2 Bölgesinde Destek ve Teşvik Alan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü. Doktora Tezi.
  • Aşkan, E. ve Dağdemir, V., 2015. Türkiye Sarımsak Piyasasının Ekonomik Analizi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 28(B), 19-26.
  • Çelikten İ., Solmaz, H. ve Mutlu, E., 2012. Fındık Yağının Dizel Motor Performansı ve Emisyonu Etkisi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Çöpür, Y., Güler, C., Akgül, M. ve Taşcıoğlo, C., 2006. Fındık Kabuğunda ki Kimyasalların Alternatif Ürün Üretimi İçin Uygunluğu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Düzce.
  • Dağdemir, V., 2014. Tarımsal Pazarlama Ders Notları (Basılmamış).
  • Demir, O. ve Gözübüyük, Z., 2012, Erzurum Yöresinde Çiftçi Ailelerinin Yaşam Standartlarının ve Bunu Etkileyen Sosyoekonomik Faktörlerin Tespiti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2): 141-147.
  • Kızıltan, A. ve Yalçın, H., 2010. Türkiye’de Fındık Sektöründe Üreticilerin Sorunları: Samsun İlinde Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 4, s.79-98.
  • Reis, S., ve Yomralıoğlu, T., 2005. Tahıl ve Fındık Bozulmasını Önlemek İçin Güvenli Depolama ve Kurutucu Tasarımı, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.
  • Sıray, E., 2010. Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. Tokat.
  • Sıray, E., Özdemir, F., Duyar, Ö., Erol, H., Sayılı, M. ve Akçay, Y., 2015. Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi: Giresun İli Örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32 (2), s.64-78.
  • Topcu, Y., 2004. A study on the meat cost and marketing margings of cattle fattening farms in Erzurum province. Turk J. Vet Anim. Sci., 28(6):1007-1015.
  • Topcu Y., Uzundumlu A., S. ve Kızıloğlu, S., 2008. Sığır Besiciliği İşletmelerinin Başarısızlığında Etkili Faktörlerin Analizi; Erzurum İli Örneği. Alınteri Dergisi, s. 19-25, 2008.
  • Yavuz, F., Birinci A., Peker K. ve Atsan T., 2004. Türkiye Fındık Sektörü Ekonometrik Modelinin Oluşturulması ve Politik Analizlerde Kullanımı, No:113, Erzurum.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Vedat Dağdemir

Özge Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 9 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 48 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Dağdemir, V., & Yıldız, Ö. (2017). Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 48(1), 33-40. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.320335
AMA Dağdemir V, Yıldız Ö. Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Haziran 2017;48(1):33-40. doi:10.17097/ataunizfd.320335
Chicago Dağdemir, Vedat, ve Özge Yıldız. “Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi Ve Pazarlama Yapısı”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48, sy. 1 (Haziran 2017): 33-40. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.320335.
EndNote Dağdemir V, Yıldız Ö (01 Haziran 2017) Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48 1 33–40.
IEEE V. Dağdemir ve Ö. Yıldız, “Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 48, sy. 1, ss. 33–40, 2017, doi: 10.17097/ataunizfd.320335.
ISNAD Dağdemir, Vedat - Yıldız, Özge. “Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi Ve Pazarlama Yapısı”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48/1 (Haziran 2017), 33-40. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.320335.
JAMA Dağdemir V, Yıldız Ö. Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;48:33–40.
MLA Dağdemir, Vedat ve Özge Yıldız. “Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi Ve Pazarlama Yapısı”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 48, sy. 1, 2017, ss. 33-40, doi:10.17097/ataunizfd.320335.
Vancouver Dağdemir V, Yıldız Ö. Sakarya İlinde Fındık Üretimi Yapan İşletmelerin Karlılık Analizi ve Pazarlama Yapısı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017;48(1):33-40.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/