Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi

Cilt: 36 Sayı: 1 10 Ocak 2011
  • Yaşar Erdoğan
  • Yaşar Erdoğan
  • Ahmet Dodoloğlu
  • Ahmet Dodoloğlu
PDF İndir
TR

Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi

Öz

Çalışmada ana arı yaşı ve koloni populasyon güçleri eşitlenerek, üç farklı gruba ayrılan 30 adet koloni kullanılmıştır. Birinci gruptaki 10 koloniye 08:00-12:00 saatleri, ikinci gruptaki 10 koloniye ise 10:00-12:00 saatleri arasında 6 hafta boyunca her gün, kovan uçuş tahtası üzerine monte edilebilen tipte polen tuzakları takılmıştır. Üçüncü gruba araştırma süresince polen tuzağı takılmamış, bu grup kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırma sonunda 08:00-12:00 saatleri arasında polen tuzağı takılan kolonilerde ortalama arılı çerçeve sayısı 12.27±0.31 adet, yavrulu alan miktarı 3.227.57±197.74 cm2 , 10:00-12:00 saatleri arasında polen tuzağı takılan kolonilerde ortalama arılı çerçeve sayısı 11.93±0.34 adet, yavrulu alan miktarı 3.135.55±237.92 cm2 , kontrol grubunda ise ortalama arılı çerçeve sayısı 12.53±0.28 adet, yavrulu alan miktarı 3.174.18±187.04 cm2 olarak belirlenmiştir. Araştırmada polen üretiminin bal arısı kolonilerinin gelişimine ve bal üretimine olumsuz etkisi görülmemiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyol, E., Öztürk D. ve Kaya D.A., 1999. Hadim bölgesinde Muğla, Yerli, Kafkas balarısı (Apis mellifera L) genotiplerinin koloni gelişimi ve bal verimleri bakımından karşılaştırılarak bölge için en uygun genotipin belirlenmesi üzerine bir çalışma. Teknik Arıcılık, 64, 10-15.
  2. Akyol, E., Kaftanoğlu O., Güler A. ve Özkök D., 2000. Kafkas ve Muğla bal arısı (Apis mellifera L.) genotiplerinin saf ve karşılıklı melezlerinin bazı fizyolojik karakterlerinin belirlenmesi ve performanslarının karşılaştırılması. Türkiye 3. Arıcılık Kongresi Bildiri Özetleri, 1-3 Kasım, Adana.
  3. Alataş, İ., Yalçın L.İ. ve Öztürk A. İ., 1997. Arıcılıkta polen üretiminin koloni gelişimine ve bal verimine etkileri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 7(1), 30-42.
  4. Bayram, A., 2000. Bal arılarında (Apis mellifera L.) polen toplama sürelerinin (gün) koloni gelişimi ve bal üretimine etkisi. Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enst. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Konya, 31 s.
  5. Dodoloğlu, A., 2000. Kafkas ve Anadolu balarısı (Apis mellifera L.) ırkları ile karşılıklı melezlerinin morfolojik, fizyolojik ve davranış özellikleri.Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi, Doktora Tezi. Erzurum
  6. Doğaroğlu, M., 1981. Türkiye’ de yetiştirilen önemli arı ırk ve tiplerinin "Çukurova Bölgesi" koşullarında performanslarının karşılaştırılması. Çukurova Üniv. Ziraat Fakültesi, Doktora tezi, Adana
  7. Doğaroğlu, M. ve Oskay D., 2000. Bal Arısı kolonilerinde farklı kışlama yöntemlerinin koloni populasyonu üzerine etkisini belirleme çalışmaları. Türkiye 3. Arıcılık Kongresi Bildiri Özetleri, 1-3 Kasım, Adana.
  8. Dülger, C., 1997. Kafkas, Anadolu ve Erzurum balarısı (Apis mellifera L.) genotiplerinin Erzurum koşullarındaki performanslarının belirlenmesi ve morfolojik özellikleri. Atatürk Üniv. Fen Bilimleri Enst. Zootekni Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 110 s, Erzurum.

Ayrıntılar

Birincil Dil

tr;en

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yaşar Erdoğan Bu kişi benim

Yaşar Erdoğan Bu kişi benim

Ahmet Dodoloğlu Bu kişi benim

Ahmet Dodoloğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

10 Ocak 2011

Gönderilme Tarihi

9 Aralık 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 36 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Erdoğan, Y., Erdoğan, Y., Dodoloğlu, A., & Dodoloğlu, A. (2011). Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(1), 33-37. https://izlik.org/JA55MR74YL
AMA
1.Erdoğan Y, Erdoğan Y, Dodoloğlu A, Dodoloğlu A. Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;36(1):33-37. https://izlik.org/JA55MR74YL
Chicago
Erdoğan, Yaşar, Yaşar Erdoğan, Ahmet Dodoloğlu, ve Ahmet Dodoloğlu. 2011. “Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36 (1): 33-37. https://izlik.org/JA55MR74YL.
EndNote
Erdoğan Y, Erdoğan Y, Dodoloğlu A, Dodoloğlu A (01 Ocak 2011) Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36 1 33–37.
IEEE
[1]Y. Erdoğan, Y. Erdoğan, A. Dodoloğlu, ve A. Dodoloğlu, “Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 36, sy 1, ss. 33–37, Oca. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55MR74YL
ISNAD
Erdoğan, Yaşar - Erdoğan, Yaşar - Dodoloğlu, Ahmet - Dodoloğlu, Ahmet. “Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36/1 (01 Ocak 2011): 33-37. https://izlik.org/JA55MR74YL.
JAMA
1.Erdoğan Y, Erdoğan Y, Dodoloğlu A, Dodoloğlu A. Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;36:33–37.
MLA
Erdoğan, Yaşar, vd. “Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 36, sy 1, Ocak 2011, ss. 33-37, https://izlik.org/JA55MR74YL.
Vancouver
1.Yaşar Erdoğan, Yaşar Erdoğan, Ahmet Dodoloğlu, Ahmet Dodoloğlu. Bal Arılarında (Apis mellifera L.) Polen Toplama Faaliyetlerinin Koloni Gelişimi Ve Bal Verimi Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2011;36(1):33-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55MR74YL

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/