ÖZET: Gaziantep’teki zeytin populasyonu içerisinden üstün nitelikli genotipleri seçmek amacıyla gerçekleştirilen seleksiyon çalışmasının ilk aşamasında, 25 genotip tespit edilmiştir. Belirlenen genotiplerin meyve ağırlığı, meyve şekli, toplam yağ oranı, yağ asitleri kompozisyonu, lentisel büyüklüğü, habitüs, boğum arası uzunluk gibi özellikleri incelenmiştir. Çok önemli farklılıkların tespit edildiği çalışmada seçilen tiplerin meyve ağırlığı 10.82 ile 18.74 g arasında belirlenmiştir. Yağ asitleri miktarları ise; palmitik asit %12.57 (Karkamış 3)-%19.82 (Oğuzeli 1), stearik asit %2.31 (Islahiye 1) - %4.23 (Araban 2), oleik asit %58.68 (Oğuzeli 3) - %72.86 (Karkamış 3), linoleik asit %5.10 (Araban 1) - %21.06 (Oğuzeli 3) ve linolenik asit %0.73 (Oğuzeli 1) - %1.71 (Nizip 9 ve Nizip 10) olarak belirlenmiştir.
Anahtar kelimeler : Olea europaea L., seleksiyon, Gaziantep, morfolojik özellikler, yağ asitleri.
Determinatıon of Morphological, Pomological and Physicochemical Properties of Olive Genetic Resources in Gaziantep Province
ABSTRACT: In the population of olive in Gaziantep in the first stage of the selection work carried out in order to select superior genotypes, 25 genotypes have been identified. In the determined genotypes were investigated fruit weight, fruit shape, the total fat content, fatty acid composition, lenticel size, habitus, and internode long. In selected types of fruit weight is determined as 10.82-18.74 g. The range of fatty acid contents were determined 12.57% - 19.82% for palmitic acid, between 2.31% - 4.23% for stearic acid, between 58.68% - 72.86 % for oleic acid, between 5.10 % - 21.06% for linoleic acid and between 0.73 % and 1.71 % for linolenic acid.
Key words : Olea europaea L., selection, Gaziantep, morphological properties, fatty acid
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 46 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/