ÖZET: Ultrason, teşhis ve tedavi amacıyla insan ve hayvan kliniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, 1950’li yıllardan
beri bu cihazla canlı hayvanın karkas özeliklerinin değerlendirilmesi çalışmaları yapılmaktadır. Bu çabalar, genetik ıslah
programları, et üretimi ve yetiştiricilik konularında ilerleme sağlamayı hedeflemektedir. Bu çalışmada, et üretimi için yetiştirilen
hayvanlarda, ultrasonik görüntüleme ile ilgili bazı güncel araştırma sonuçları derlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Ultrason, kesim hayvanları, karkas özellikleri.
ABSTRACT: Ultrasound equipment is widely used for diagnostic and therapic aims in human and veterinary clinics. Also, with
this equipment, some researches have been practised to evaluate carcass traits of live animals, since 1950s. These efforts have been
aimed to get progress in genetic improvement programmes, meat production and breeding subjects. In this study, results of some
current researches concerned about ultrasonic imaging in livestocks, raised for meat production, were reviewed.
Key Words: Ultrasound, slaughter animals, carcass traits.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 38 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/