ÖZET
Bu Çalışmada Erzurum şehri içme ve kullanma suları bakteriyolajik
kontrol/erden geçirilerek, alınması gerekli tedbirler bakımından'
bir delerlendirmeye tabi tutuldu.
Mucryenelerde Türk Gıda Maddeleri Tüzüğünün ilgili maddeleri
nazari dikkate alınarak, standart su muayene metodları kul/anıldı.
Belediye tazyikli şehir suyu şebekesinin muhtelif yerlerinden 28,
100 den fazla çeşmede akııılmakta olan lokal sularından 54 olmak üzere
toplam 82 su numunesi alınarak tetkik edildi.
Belediye tazyikli sularından Kan kuyu/arı ve Dağ suları sistemIne
bağlı kısımlarda hiç bir şüpheli duruma rastlamlmadl. Sadece müstakil
bir sistem olan Tophane suyundan alınan 7 numunenin ikisinde az sayıda
E.eo/i bulundu.
Lokal sulardan 23 kaynağın LO unun şüpheli durum arzettiği, bunlardan
bazılarımn devamlı surette E.co/i çıkardıkları tesbit olundu. Bu
suların her santimetre küpündeki bakteri sayısının da normalden fazla
olduğu görüldü.
Sonuçlar, Erzurum ŞehrI sularının büyük ekseriyeti ile temiz ve
kaliteli olduğunu, diğer bir kısmının ise halihazır durumda kirli ve sağ
lığa zararlı olduklarım göstermektedir.
SUMMARY
In this study, the results of bac·
teriological examinations of 82 drinking
water samples,taken from Erzurum
M unicipal city water supply and local
spring fountains are submitted.
Standart water examination methods
were used, such as presumpüve,
confirmed and completed tests
and total pIate counts. The isolation
of of Eseheriehia eoIi was used an
indication of fecal pullution of the
water.
28 water samples eollected from
different locations, ıncluding Kan artesian
wells, Palandöken springs and
Tophane water, ot munieipal city wa·
ter suppIy were anaIysed. All sampIes
from Kan artesian wells and Palandöken
spring were found to be completeIy
clean. But , E.eo/i was observed
from 2 out of 7 examinations of
Tophane water.
54 water samples obtained from
23 Iocal springs also were tested. Among
them 17 samples representing 10 Iocal
springs were found to contain E.eoli.
In the artiele, the reasons of water
poHutions were discussed and some
precautions were recommended.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1971 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/