BibTex RIS Kaynak Göster

ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN'İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 1971, Cilt: 2 Sayı: 3, - , 10.12.2010

Öz

ÖZET

Çay tohumunun kimyasal analizleri yapılmıştır. Cetvel (1,2).
çay tohumundan yağ alındıktan sonra geriye kalan küspenin
hayvan beslemede kullanılabilmesi için küspeye acılık veren Steroidal
Sapogenin' in extracte edilmesi gerekir. Bu maksatla 3 ayrı metod
kullanılmıştır. :
1- 0.4 N. CaO Extractionu
2- Sıcak alkol extractionu
3- Soğuk alkol extractionu
Bu metodların tatbiki neticesinde çay tohumundan Steroidal Sapogenin'in
extracte edilip, edilmediğini tetkik için sıçanlarla biyolojik
deneme yapılmış ve bu maksatla diyetlere % 10 çay tohumu
küspesi ildve edilmiştir.
Her grupta 10 sıçan alınmış ve biri kontrol grubu olmak üzere
4 grup meydana gelmiştir. Diyeılerin tanziminde 471 Kalori ve
% 20 protein eşitliği esas alınmıştır. Aynı zamanda diyetlere %4
mineral karışımı vı:! % 1 vitamin karışımı ilave edilmiştir.
Ferdi beslemede, her hayvanın yemliklerinde /ıer zaman yem
bulundurulmuştur. Hayvanların bulundukları oda sıcaklığı 72,1 Fahrenhayt
ve nisbi rutubet %45 olmuştur. Yedi günde bir tartılan yapdmTştır.
Canlı ağırlık artışları bakımından grupların istatistiki
analizleri yapıldığında CaO grubu soğuk ve sıcak alkol gruplarından
(inemli derecede fazla bir artış sağlamıştır. Kontrol grubu soğuk
ve sıcak alkol gruplarından önemli derecede fazla bir ağırlık artışı
yapmıştır. Soğuk alkol ile sıcak alkol gruplan arasında w kontrol
grubu ile CaO grubu arasında önemli derecede fark bulunmamıştır.

Deneme sonunda sıçanların bayıltılarak kuyrukları kesilip
kanları airnmıştır. Hemoglobin ve Hematocrit miktarlarma göre
istatistiki analizleri yapıldığında gruplar arasında önemli fark bulunmamıştır.
(Hemolylic index görülmemiştir). Bu da Saponin'in
extracte edildiğini ifade eder. Sıçanlarm iç organları kontrol edildiğinde
herhangi bir zehirlenme miişahade edilmemiştir.
Hayvan yemlerinde az çok sapanin vardır. Örneğin yonca,
soya fasulyesi, ıırfll, lüpen V.S.
Bu da az miktarlarda alındığında Sapoflin'in hayvanlar için
za;ar!ı olmadığını gö·sterir.
Bu tecrübemiz neticesinde CaO 'in 0.4 N. ile extraction neticesinde
Sapoflin'in extracte edildiği kanaatı hasılolmuştur.
Çiftlik hayvanlarının rasyonlarma % 10 çay tohumu küspesi
i!{nesi Uy'~Ufl bulunmuştur.

SUMMARY

An In vestigation On The Possibililies
ofSteroidal Sapogenin Extraction, Found
in Tea Sead Meal.
Chemical analysis of tea seed was
made.
After extraction the oil from tea
seed, in order to use of tea seed oil
meal as anİmal feed, Steroidal Sapogenin
must be extracted because it
gives bitter taste.
For that, three different extractian
methods were used:
1- 0.4 N. CaO extraction
2- Hat alcohol extraction.
3- Cold alcohal extraction
To determine whelher Saponin is
extracted or not by three different methods,
biological feeding test with rats
were made.
Diets had % 10 of tea seed oil
meal. in each group there were 10
rats and four groups. One of the groups
was Control group.
Diets were calculated with the
equation of 471 Calori and % 20
protein. All the rats fed individuaJly
in the room temperature 72 Fahrenheit
and humidity %45.' Rats were weighed
every 7 days.
Statistical analysis were made between
groups.
The analysis of variance was made
on liveweight gains: There was significant
difference at the 0.05 level
between Control and CaO group vs
Hat and Cold akohoJ groups. There
was no significant differelice between
Control group and Hat akohol group
vs CaO and Cold akoho! groups.
At the end of feeding trial, tales
of rats were cut and took b100d samples
The anaJysis of hemoglobin and hernotocrit
levels were made.
There was no significant differenceon
hemoglobin and hemotocrit between
groups.
There was no found hemolytic
index in rats. Toxicity effect was not
found in intemill organs of rats. it was
concluded that, CaO 0.'4 N. extraction
method gave best result and % ıo of
tea seed oil meal in ration would be
suitable.

Yıl 1971, Cilt: 2 Sayı: 3, - , 10.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Ferit Uçarcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1971 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Uçarcı, F. (2010). ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN’İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(3).
AMA Uçarcı F. ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN’İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;2(3).
Chicago Uçarcı, Ferit. “ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN’İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2, sy. 3 (Aralık 2010).
EndNote Uçarcı F (01 Aralık 2010) ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN’İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2 3
IEEE F. Uçarcı, “ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN’İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 3, 2010.
ISNAD Uçarcı, Ferit. “ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN’İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2/3 (Aralık 2010).
JAMA Uçarcı F. ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN’İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;2.
MLA Uçarcı, Ferit. “ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN’İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 3, 2010.
Vancouver Uçarcı F. ÇAY TOHUMUNDA MEVCUT STEROİDAL SAPOGENİN’İN EXTRACTİON İMKANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;2(3).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/