BibTex RIS Kaynak Göster

DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 1971, Cilt: 2 Sayı: 3, - , 10.12.2010

Öz

ÖZET
Erzincan'ın. köylerinden satın alınmış Doğu kırmızısı iki, üç yaşında
22 Hayvanla yapılan semirtme denemesi 25-1-1967 de başlıyarak
1O-IV-1967 de sona ermiş, böylece 76 gün devam etmi.ştir.
Her grupta 11 hayvan olmak üzere iki grup teşkil edilmi.ştir.
Grupların birisinde rasyonu 1.368 kg. saman 39.200 kg. yaş pancar
posası, 1.645 kg. kepek teşkil etmiş, diğer grupta ise 1.368 kg.
saman, 39.200 kg. yaş pancar posası ve 1.492 kg. Yem Sanayiinde
hazırlanan semirtme pelefi teşkil etmiştir. Rasyonlarda bulunan
yaş pancar posası, saman ve Yem Sanayii peletinin kimyasal
analiz neticeleri cetvel (3) te verilmiştir. Yetmiş altı gÜJl devam eden
semirtme devresinde, pelet grubunda hayvan başına ortalama 69
kg., kepek grubunda ise 54 kg. canlı ağırlık artışı olmuştur.
Canlı ağırlık artışı bakımından gruplar arasında yapılan istatistiki
analizde: /.; 95 ihtimal sınırları içinde bu iki grup arasında
önemli farklılık yoktur. % 90 ihtimal sının içinde horeket
edilirse, yani ihtimal sınırı genişletilirse gruplar arasında önemli
bir farklılık olduğu görülür.
Yapılan maliyet hesaplarında pelet verilen grupta hayvan başına
300.49 TL., kepek grubunda 241.62 TL. net gelir sağlanmıştır.
Maliyet hesaplarında -nakliye firesi eşit kabul edilmiştir. Halbuki
iyi beslenen hayvanlarda fire daha az olur( Uçarcl)(Tlıomas). Bunun
neticesinde randıman yüksek olacağındcm 1 kg. canlı ağırlığa ödenen
miktarın 480 kuruştan daha fazla olması gerekirdi.
Pelet (Yem Sanayii Semirtme yemi) ile beslenen hayvanlarda
canlı ağırlık artışı daha ucuza malolmuş (l Icg. kepek=60kuruş
ve 1 kg. pelet=72 kuruş) dolayısiyle-fazla kazanç sağlamıştır.

SUMMARY
The Effects of Yem Sanayiii Fattening Feeds, used in Eastern Anatolia For Catle Fattening.

Twenty two, two and three years
old, Eastem red and their erosses
were bought from the villages of
Erzincan, for a study of the effeet of
fattening pelet of Yem Sanayii T.A.Ş.
and to compare with wheat bran.
Fattening started on January 25th
i 967 and ended on april IOth 1967 for
76 days.
There were two groups and each
had 1J steers, fed individuaııy.
The ratian was composed of 1.368
kg. wheat straw, 39.2 kg. wet beet
pulp and J.645 kg. wheat bran, and
the other ration was composed of same
amount of straw, wet beet pulp and
of 1.492 kg. Yem Sanayii fattening
pelet.
Chemical analysis of wet beet pulp
wheat bran, straw and pelet were given
in tabJe (3).
At the end of fattening period İn
pelet i group the average total liye
weight gain of an animaJ was 69 kg.
and in bran group was 54 kg.
There was no significant differenee
between groups, at % 95 level and
there was signifieant difference at %
90 level.
When feeding costs were fjgured
up in pelet and in bran groups, in
pelet group 300.49 T.L. and in bran
group 241. 62 T.L. were obtained as
net profit from each anima!.
Shipping shrinkage was firgured as
same for two groups. However if animals
fed better, shrinkage should be lesser
(Uçarcı)(Thomas W.) . If dressing persentage
is higher in this case, price
should be higher. For that reason pelet
group fed better and dressing percentage
and as a results income should
be higher.

Yıl 1971, Cilt: 2 Sayı: 3, - , 10.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Ferit Uçarcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1971 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Uçarcı, F. (2010). DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(3).
AMA Uçarcı F. DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;2(3).
Chicago Uçarcı, Ferit. “DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2, sy. 3 (Aralık 2010).
EndNote Uçarcı F (01 Aralık 2010) DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2 3
IEEE F. Uçarcı, “DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 3, 2010.
ISNAD Uçarcı, Ferit. “DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2/3 (Aralık 2010).
JAMA Uçarcı F. DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;2.
MLA Uçarcı, Ferit. “DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 3, 2010.
Vancouver Uçarcı F. DOĞU ANADOLUDA SIĞIR BESİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEM SANAYİİ SIĞIR SEMİRTME YEMLERİNİN ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;2(3).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/