BibTex RIS Kaynak Göster

Siyah-Alaca ve Esmer İneklerde CMT Skoru ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 2, - , 10.01.2011

Öz

ÖZET: Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama çiftliğinde bulunan Siyah-Alaca ve Esmer ırk ineklerde CMT skoru ile bazı süt verim özellikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada yaşları 4-9 arasında değişen 50 baş Esmer ve 33 baş Siyah-Alaca inek kullanılmıştır. Deneme hayvanlarına CMT uygulanarak CMT skoru ile, laktasyon sayısı ve dönemleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Ayrıca hayvanların toplam, 305 günlük ve günlük ortalama süt verimleri belirlenerek CMT skorunun verimlere etkisi incelenmiştir. CMT pozitiflik oranının laktasyonun ilk dönemlerinde yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05), ancak faktörlere ait diğer alt gruplarda istatistiksel olarak fark bulunamamıştır. CMT skoru pozitif olan hayvanlarda negatiflere göre süt verim miktarları daha düşük (% 1.54) olmasına rağmen farklılık istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Benzer çalışmalarla, mastitisten korunmada CMT tarama sonuçlarının da değerlendirilmesi ve yetiştirme sürecine dahil edilmesi ile sağlıklı sürü ve sağlıklı üretim yolunda önemli ilerlemeler sağlanacağı sonucuna varılmıştır.
Anahtar kelimeler: CMT, Süt Verimi, Siyah-Alaca, Esmer
Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows

 

ABSTRACT: This research was undertaken for the purpose of determining relationships between CMT scores and some milk yield traits of Holstein Friesian and Brown Swiss cows at Ataturk University Research Farm. For the research, 50 heads of Brown Swiss and 33 heads of Holstein Friesian cows aged 4-9 years were used. CMT was applied to the animals and relationships between lactation number and period with CMT score were examined. Moreover; total, 305-day and daily average milk yield records of the animals were determined and the effect of CMT score on these yield traits was investigated. CMT positive percentage was determined higher in cows at the beginning periods of the lactation (P<0.05), but for other milk traits, the differences among groups weren’t found to be significant. Despite the milk production of animals with CMT positive scores was lower (1.54 %) than the negative ones, difference was found to be insignificant statistically. It was concluded that, with more researches, there will be important progress on the way of healthy herds and production with evaluating CMT scores and taking into account it at breeding period for prevention of mastitis.
Key words: CMT, Milk Yield, Holstein Friesian, Brown Swiss.

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 2, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Nilüfer Sabuncuoğlu Bu kişi benim

Armağan Çolak Bu kişi benim

Ömer Akbulut Bu kişi benim

Naci Tüzemen Bu kişi benim

Bahri Bayram

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sabuncuoğlu, N., Çolak, A., Akbulut, Ö., Tüzemen, N., vd. (2011). Siyah-Alaca ve Esmer İneklerde CMT Skoru ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(2).
AMA Sabuncuoğlu N, Çolak A, Akbulut Ö, Tüzemen N, Bayram B. Siyah-Alaca ve Esmer İneklerde CMT Skoru ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;34(2).
Chicago Sabuncuoğlu, Nilüfer, Armağan Çolak, Ömer Akbulut, Naci Tüzemen, ve Bahri Bayram. “Siyah-Alaca Ve Esmer İneklerde CMT Skoru Ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, sy. 2 (Ocak 2011).
EndNote Sabuncuoğlu N, Çolak A, Akbulut Ö, Tüzemen N, Bayram B (01 Ocak 2011) Siyah-Alaca ve Esmer İneklerde CMT Skoru ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 2
IEEE N. Sabuncuoğlu, A. Çolak, Ö. Akbulut, N. Tüzemen, ve B. Bayram, “Siyah-Alaca ve Esmer İneklerde CMT Skoru ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 2, 2011.
ISNAD Sabuncuoğlu, Nilüfer vd. “Siyah-Alaca Ve Esmer İneklerde CMT Skoru Ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/2 (Ocak 2011).
JAMA Sabuncuoğlu N, Çolak A, Akbulut Ö, Tüzemen N, Bayram B. Siyah-Alaca ve Esmer İneklerde CMT Skoru ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34.
MLA Sabuncuoğlu, Nilüfer vd. “Siyah-Alaca Ve Esmer İneklerde CMT Skoru Ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 2, 2011.
Vancouver Sabuncuoğlu N, Çolak A, Akbulut Ö, Tüzemen N, Bayram B. Siyah-Alaca ve Esmer İneklerde CMT Skoru ile Bazı Süt Verim Özellikleri Arasındaki İlişkiler / Relationships Between CMT Scores and Some Milk Yield Traits in Holstein Friesian and Brown Swiss Cows. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(2).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/