BibTex RIS Kaynak Göster

Yembitkilerinde Anatomik Yapı ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 1, - , 10.01.2011

Öz

ÖZET: Her bitkinin besleme değerine etkili olan, kendine has morfolojik ve fizyolojik özellikleri vardır. Bazı genellemeler yapılsa da bitki grupları, türleri ve hatta varyeteleri arasında dahi önemli farklılıklar vardır. Bu farklılıklar yembitkileri arasında baklagillerle buğdaygiller, serin mevsim bitkileri ile sıcak mevsim bitkileri arasında oldukça belirgindir. Genel olarak sıcak mevsim bitkilerinin otunda serin mevsim bitkilerine göre daha fazla yapısal madde bulunmaktadır. Çünkü birçok sıcak mevsim bitkisi hızlı büyüme ve düşük yaprak/sap oranına sahiptir. Bu nedenle sıcak iklimlerde yetişen bitkiler düşük besleme değerine sahiptir. Diğer yandan buğdaygiller baklagillere göre daha fazla hücre duvarı maddelerine ve olgunlaşma ile hızlı bir lignin birikimine sahiptir. Bundan dolayı olgunlaşma ile sindirimlerinde hızlı bir azalma meydana gelir. Bu makalede farklı bitki grupları arasında yem kalitesine etki eden anatomik, morfolojik farklılıklar ve kimyasal kompozisyon tartışılmıştır.
Anahtar kelimeler: Bitki anatomisi, kimyasal kompozisyon, yem kalitesi
Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality

 

SUMMARY: Each plant has a unique morphology and physiology which gives it specific growth and forage quality characteristics. Although some generalizations can be made, there are the differences in quality that exist among groups of plants, individual species, and even cultivars. These differences are very clear between grass-legume and warm-cool season forage crops. In general, warm season plants almost always have higher levels of structural matter in hay than cool-season plants because of many warm season plants have low leaf/stem and high growth rate. Therefore, forages grown in warm climates have poor quality. On the other hand, grasses have higher cell wall concentrations and a more rapid accumulation of lignin than legumes, and thus a more rapid decline in digestibility with maturity. In this paper, effects of anatomy, morphology and chemical composition on forage quality was discussed in details among forage groups.
Key words: Plant anatomy, chemical composition, forage quality

Yıl 2003, Cilt: 34 Sayı: 1, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm DERLEMELER
Yazarlar

Mustafa Tan Bu kişi benim

Ömer Menteşe Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 34 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tan, M., & Menteşe, Ö. (2011). Yembitkilerinde Anatomik Yapı ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1).
AMA Tan M, Menteşe Ö. Yembitkilerinde Anatomik Yapı ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;34(1).
Chicago Tan, Mustafa, ve Ömer Menteşe. “Yembitkilerinde Anatomik Yapı Ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34, sy. 1 (Ocak 2011).
EndNote Tan M, Menteşe Ö (01 Ocak 2011) Yembitkilerinde Anatomik Yapı ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34 1
IEEE M. Tan ve Ö. Menteşe, “Yembitkilerinde Anatomik Yapı ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 1, 2011.
ISNAD Tan, Mustafa - Menteşe, Ömer. “Yembitkilerinde Anatomik Yapı Ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34/1 (Ocak 2011).
JAMA Tan M, Menteşe Ö. Yembitkilerinde Anatomik Yapı ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34.
MLA Tan, Mustafa ve Ömer Menteşe. “Yembitkilerinde Anatomik Yapı Ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 34, sy. 1, 2011.
Vancouver Tan M, Menteşe Ö. Yembitkilerinde Anatomik Yapı ve Kimyasal Kompozisyonun Besleme Değerine Etkileri / Effects of Anatomic Structure and Chemical Composition on Forage Quality. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;34(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/