BibTex RIS Kaynak Göster

Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress

Yıl 2002, Cilt: 33 Sayı: 3, - , 10.01.2011

Öz

ÖZET: Bu çalışma farklı sulama seviyelerinin mahlep anacı üzerine aşılı dalbastı kiraz çeşidinde fizyolojik (yaprak su potansiyeli, yaprak oransal su kapsamı, klorofil miktarı) ve morfolojik (sürgün uzunluğu, yaprak alanı, gövde çapı) özelliklere etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma sera koşullarında saksıda yetiştirilen bir yaşlı fidanlara her gün faydalı suyun %100 (kontrol), %75, %50 ve %25’i düzeyinde su verilerek yürütülmüştür. Su stresi uygulamaları büyümenin, yaprak su potansiyelinin, yaprak oransal nem içeriğinin ve klorofilin azalmasına yol açmıştır. Su stresinin büyüme üzerindeki engelleyici etkisi en fazla yaprak alanında tespit edilmiş, bunu sırasıyla sürgün ve gövde çapındaki değişimler izlemiştir. Genel olarak su stresinin şiddetiyle, ölçülen fizyolojik parametreler arasında lineer bir ilişki gözlenmiştir. Günlük su kullanımındaki azalmalara paralel olarak; yaprak su potansiyeli, şiddetli su noksanlığının hissedildiği %25 konusunda, 75’nci gün sonunda –35 bara kadar düşmüştür. Bitkilerin streste kaldıkları süre uzadıkça su noksanlığının yarattığı fizyolojik ve morfolojik değişimler kendine daha da belirginleştirmiştir.
Anahtar kelimeler: Kiraz, su stresi, yaprak su potansiyeli, yaprak oransal su kapsamı, klorofil
Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress

 

SUMMARY: In this study, morphological (length of shoot, total leaf area, trunk diameter) and physiological (leaf water potential, leaf relative water content, chlorophyll content in leaves) responses of dalbastı cherry seedlings grafted on mahlep rootstock under different irrigation levels were investigated. The research was carried out on container grown one-year-old cherry seedlings which were irrigated on a daily basis at the level of 100% (control), 75%, 50%, and 25% of available container capacity under greenhouse conditions. The water stress treatments reduced plant growth, leaf water potential, leaf relative water content and leaf chlorophyll content. The most inhibiting effect of stress treatments on growth was observed in leaf area and it was followed by shoot and trunk diameter, respectively. In general, it was observed that there was a linear relation between intensity of water shortage and physiological parameters measured. The leaf water potential was decreased to –35 bar at the end of 75th day for the plants irrigated at the 25% available container capacity. The effect of water stress on morphologic and physiologic changes were more clear when duration of water stress was long enough.
Key words: Cherry, water stress, leaf water potential, leaf relative water content, chrophyll

Yıl 2002, Cilt: 33 Sayı: 3, - , 10.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Halil Kırnak Bu kişi benim

M. Naim Demirtaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 33 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kırnak, H., & Demirtaş, M. N. (2011). Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3).
AMA Kırnak H, Demirtaş MN. Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;33(3).
Chicago Kırnak, Halil, ve M. Naim Demirtaş. “Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik Ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, sy. 3 (Ocak 2011).
EndNote Kırnak H, Demirtaş MN (01 Ocak 2011) Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 3
IEEE H. Kırnak ve M. N. Demirtaş, “Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 3, 2011.
ISNAD Kırnak, Halil - Demirtaş, M. Naim. “Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik Ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/3 (Ocak 2011).
JAMA Kırnak H, Demirtaş MN. Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33.
MLA Kırnak, Halil ve M. Naim Demirtaş. “Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik Ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 3, 2011.
Vancouver Kırnak H, Demirtaş MN. Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi / Determination of Physiologic and Morphologic Changes in Sweet Cherry Seedlings Under Water Stress. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(3).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/