Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Relationships Between The Yields Of 305-Day Milk, Fat, Protein, Dry Matter, Milk Constituents With Some Reproductive Characteristics In Black Pied Cattle

Yıl 2002, Cilt: 33 Sayı: 3, 293 - 296, 10.01.2011

Öz

The study was carried out to determine relationships between yields of 305-day milk, fat, protein, total dry matter (TDM) constituents with some reproductive characteristics on Holstein Friesian Cattle raised at Hatay State Farm. The material of the study was consisted of lactation records of Holstein Friesian Cows calved in 1987-1999 period at Hatay State Farm. Variance analysis were applied on the data for calving season, calving year and lactation order using Least Square Analysis Method. Standardization were applied on data for the effects found significant statistically. The averages of calving interval in various milk yield groups are different from each other significant statistically. Although yields and rates belong to investigated characteristics do not create variation significant statistically on calving interval. Correlation coefficients between 305-day milk yield with service period and calving interval are 0,111±0,03859 and 0,175±0,0340 (P<0,01) respectively. The corrlelation coefficients between calving interval and the yields of fat, protein, TDM are 0,156±0,0679 (P<0,05), 0,229±0,0662 (P<0,01); 0,183±0,0669 (P<0,01) respectively. The correlation coefficients between calving interval and the rates of fat, protein, TDM are not significant statistically.

Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler

Yıl 2002, Cilt: 33 Sayı: 3, 293 - 296, 10.01.2011

Öz

Bu araştırma Hatay Tarım İşletmesi Siyah Alaca sığırlarında 305 gün süt, yağ, protein, toplam kuru madde (TKM) verimlerinin belirlenmesi, süt bileşimi ile bazı döl verim özellikleri arasındaki ilişkilerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini Hatay Tarım İşletmesinde 1987-1999 periyodunda buzağılayan Siyah Alaca ineklerine ait laktasyon kayıtları oluşturmuştur. Veriler, buzağılama mevsimi, buzağılama yılı ve laktasyon sırası için En Küçük Kareler Metodu kullanılarak variyans analizine tabi tutulmuştur. Önemli bulunan etkiler için ilgili verilere standardizasyon uygulanmıştır. Muhtelif süt verim gruplarında buzağılama aralığı ortalamaları biribirlerinden istatistik olarak önemli derecede farklıdır. Buna karşın, incelenen süt komponent oran ve verim grupları, buzağılama aralığında önemli düzeylerde varyasyon yaratmamaktadır. 305 gün süt verimi ile servis periyodu ve buzağılama aralığı arasındaki korelasyon katsayıları sırası ile 0,111±0,03859; 0,175±0,0340 (P<0,01); buzağılama aralığı ile yağ, protein, TKM verimleri arasındaki korelasyon katsayıları sırası ile 0,156±0,0679 (P<0,05), 0,229±0,0662 (P<0,01), 0,183±0,0669 (P<0,01) olarak belirlenmiştir. Buzağılama aralığı ile yağ, protein ve TKM oranları arasındaki korelasyonlar ise istatistik olarak önemli değildir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Özel Şekerden Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 33 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Şekerden, Ö. (2011). Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3), 293-296.
AMA Şekerden Ö. Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;33(3):293-296.
Chicago Şekerden, Özel. “Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri Ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, sy. 3 (Ocak 2011): 293-96.
EndNote Şekerden Ö (01 Ocak 2011) Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33 3 293–296.
IEEE Ö. Şekerden, “Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 3, ss. 293–296, 2011.
ISNAD Şekerden, Özel. “Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri Ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/3 (Ocak 2011), 293-296.
JAMA Şekerden Ö. Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33:293–296.
MLA Şekerden, Özel. “Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri Ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 3, 2011, ss. 293-6.
Vancouver Şekerden Ö. Siyah Alaca Sığırlarda Süt, Yağ, Protein, Kuru Madde Verimleri, Süt Komponentleri ile Bazı Döl Verimi Özellikleri Arasındaki İlişkiler. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;33(3):293-6.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/