ÖZET
Bu makalede sunulan literatürlere göre rumen mikroorganizmalarının
diyetik lipitler üzerine olan etkileri a~ağıdaki gibi özetlenebilir.
1- Rumen mikroorganizma/arı, hidrojenasyonla dOY1r!amış yağ
asit/erinden doym~ yağ asitleri ve bu asitlerin çeşitli itomerlerini meydana
getirebilmekte fakat bu olayların mekanizması ve hidrojenlerin
kaynağı henüz bilinmemektedir.
2- Rumen imikroorganizmaları gliseritlerin ve fosfolipitlerin hidralizinde
de etkilidirler. Bu, mikroorganizmaların lipaz enzimi salgılamaltrandan
ileri gelmektedir.
3- Trigliseritlerde yapılan in vitro ve in vivo denemeler rumende
iz miktarda gliserol bulıuıabileceğini göstermiştir. Koyun rumen kapsamı
ile fermentasyona uğrayan serbest gsilesor propiyonik asite dönüşebilektedir.
Bu uçucu yağ asidi gliserol jermentasyonunun son ürünü
olarak elde edilmiştir.,
4 Bakteriyel lipit/erde esansiyel yağ asitlerine rastlannuımıştır.
Eğer ergin ruminatlarm esansiyel yağ asitlerine ihtiyaçları varsa bunlar
diyetsel orijinli olmak ve rumendeki hidrojenasyon olayından kurtulmuş olamak zorundadırlar.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1973 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/