ÖZET: Doğu Anadolu bölgesinde sınırlı mikroklima alanlarından Çoruh vadisindeki Erzurum'a bağlı 6 ilçede yürütülen bu çalışmada,
meyveciliğin gene! durumu yetiştiricilerle yapılan karşılıklı mülakatlarla belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla ispir, Pazaıyolu, Torlum,
Uzuncfere, Narman ve Oltu ilçelerinde loplam 188 adet ankel formu üreticilerle soru- cevapyöntemiyle doldurulmuştur.
Ankel sonuçlarına göre; meyve bahçelerinin karışık lür ve çeşitlerle rastgele kurulmuş olması, her yıl düzenli olarak ürün
kınamamasına seb •< olmaktadır. Yörede meyvecilikle uğraşanların yaklaşık 2/3"lük kısmının yaşlarının 50 ve 50'nin üzerinde (S6 61.7)
olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre üreticilerin çok az bir kısmı (% 14.0) suni gübre kutlanmaktadır. Hiç gübre
kullanmayanların oranı ise % 15.3 olarak saplanmıştır. Heıyıl düzenli olarak budama ve ilaçlama yapanların oranı ise sırasıyla % 28.3 ve
% 26.1 olarak belirlenmiştir. Yapılan anket sonuçlarına göre, üreticilerin 56 17,4' lük kısmı tarım kuruluşları ile bağlantılı olarak bu işleri
yürütmektedirler. Düzenli olarak üreticilerin % 36.3'lük kısmı sulama yaparken sulama kaynağı olarak genellikle dere ve çay sulannı
kullanmaktadırlar {% 74.4).
Anahtar Kelimeler: Meyve yetiştiriciliği, Çoruh Vadisi.
GENERAL STRUCTURE OF FRUİT PRODUCTION İN ÇORUH VALLEY
5UMMARRY : This sludy was carried oul in six counly limited microclimale areas in Çoruh Valley of Erzurum in Eastern Anatolia. The
general structure or Fruit culture vvas Iried to explain by some inlervievvs with farmers. For Ihis purpose. in İspir, Pazaıyolu, Tortum,
Uzundere. Narman and Oltu counties, 18S oueslionnaıy forms vvere filled by means of Qucslıon-answer method with producers mulual.
According to the results of ouesLionaıy forms: the orchards were eslablished wilh differenl speeies. This situation causes irreguiar
producLİ
İl was found thal 6 1,7 % of fruil grovvers were 50years old and över, According to ihe results of the research, litlle parl of the
groıvers (14.0 %) used chemical fertilizer and 14.5 % ol'growers didnt fertil'ıze in Iheir orchards, The proportion ortlıose vvho pruned
the trces and used peslicides vvas 28.3 % and 26.1 % respeclively, To the concequences of the sludy I 7.4 % of the growers worked
together the agricullural associations. 36.3 percent of Ihe groıvers irrigated regularly the orchards and they used streams as water
resource,
Key Words: Fruil culture, Çoruh Valley
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMALAR |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 32 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/