ÖZET : Bu araştırmada adi fiğin Karaelçi ve Kubilay-82 çeşitleri ile tahıllardan arpa ve yulafın
oluşturduğu 4 karışıma 5 farklı fiğ:tahıl oranı (100:0,75:25, 50:50, 25:75 ve 0:100) ve 3 değişik biçim zamanı
(tahılların karınlanma, çiçeklenme ve sıit olum dönemi) uygulanmıştır. Araştırma Erzurum sulu şartlarında 3 yıl
(1992-1994) boyunca yürütülmüştür.Kuru ot verimi, ham protein oranı ve verimi ite fiğ oranının incelenmesiyle
elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir.
1. Karışımlar arasında Karaelçi+arpa; karışım oranları arasında yüksek tahıl içerenler, biçim zamanları
bakımından da geç dönemde biçilenler yüksek kuru ot verimi sağlamıştır. Uygulamalar arasında en yüksek kuru
ot verimleri süt olum çağında biçilen 75:25,50:50,25:75,0:100 Karelçi:arpa, 25:75.0:100 Kubilay 82:yulqfve
0:100 Karaelçi: yulaf ile Kubilay-82: arpa karışımlarında belirlenmiştir.
2. Yalnız ekimler hariç en yüksek fiğ oranları (%50.1-51.7) her karışımın 75:25 fiğ:tahıl oranında ve
son biçim döneminde alınmıştır.
3. Yalnız ekilen fiğlerin ham protein oranı en yüksek olmuş, karışıma giren tahıl oranı arttıkça ve
gelişme dönemi ilerledikçe azalmıştır. Karışım/ar arasında ise Karaelçi+yulaf (%13.10) diğerlerinden yüksek
bulunmuştur.
4. Ham protein verimi, Kubilay-82 + arpa karışımı haricindeki karışımlarda yüksek olmuştur. Yine
yüksek fiğ içeren ve çiçeklenme yada süt olumda biçilen karışımların ham protein verimi yüksek bulunmuştur.
Yalnız ekilen fiğler hariç tutulursa en yüksek ham protein verimi (68.6 kg/da) 75:25 Karaelçi: arpa karışımının
süt olum dönemindeki biçiminden alınmıştır.
A STUDY ON THE DETERMINATION OF OPTİMUM MIXTURE RATES
AND CUTTING STAGES FOR DIFFERENT VETCH + CEREAL MIXTURES
SUMMARY: This study was carried out to investigate optimum mizture rates (100:0, 75:25,
50:50, 25:75 and 0:100 veıch:cereal) and cutting stages (at boot. anthesis and milk-dough sıages of cereals) for
common vetch (cv. Karaelçi and Kubilay-82) and cereal (barley and oals) mhttures, in Erzurum under irrigated condiuons for three years (1992-1994). Hay yield, crude protein contenl and vetch raüo of hay were invesligated.
The resulıs are summarized as fallows;
1. High hay yields were obtained from Karaelçi+barley rnixtures, cereal dominant muclures and late
cutting. The highesi hay yields \vere recordedfor 75:25,50:50, 25:75 and 0:100 mixiure rates of Karaelçi.barley
mixtures, 25:75 and 0:100 indusion rates of Kubilay-82: oats and 0:100 mixıure rate of Karaelçi:oats and
Kubilay-82:barley mixtures at milk-dough stage.
2. Except for pure stands the highest vetch raiio of hay (% 50.1-51.7) were recorded for 75:25
vetch:cereal mixiures.
3. Crude protein content, being the highesi in pure veıch stands, decreased OÎ the mixture rates of cereals
increased and planı developmeni progressed Karaelçi+oats mixiure having the highest value (% 13.10) in
mixtures.
4. The crude protein yield wo.s high in ali mixtures except Kubilay-82+bar ley mbcture. Moreover,
mixlures \vith high vetch rates and late cuttings (anthesis or milk-dough stage) gave high crude protein yields.
Exc.ept in pure stands of vetch, the highest crude protein yield (68.6 kg/da) was determined in 75:25
KaraelçLbarley mixture at milk-dough stage
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996 Cilt: 27 Sayı: 4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/