ÖZET : Çeşitli yapı malzemeleri arasında hafifliği, ısı ve nem iletiminin
azlığı, kullanım kolaylığı, ucuzluğu bakımından özellikle tarımsal yapılarda briketin
önemi büyüktür. Bu nedenle ülkemizde son yıllarda kullanışı hızla artan bir yapı
malzemesi olmakla birlikte, hafif betonlara ilişkin üretim tekniklerinin gelişmesi de,
özellikle hafif briket kullanımını yaygınlaştırrmşür.
Üretilen briketlerin fiziksel ve mekanik özellikleri; kullanılan agreganın
nitelikleri, karışım oranları, sıkıştırma derecesi gibi çeşitli etkenlere bağlı olmaktadır.
Bu çalışmanın ana amacı, Erzurum ilinde çeşitli atölyelerde üretilen ve
yöredeki tarımsal yapılarda da yaygın olarak kullanılan briketlerin önemli fiziksel ve
mekanik özelliklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Ayrıca üretim atölyelerinde kullanılan
agreganın özellikleri, kullanılan karışım oranları belirlenmiş ve bunların üretilen briket
özelliklerine etkisi de saptanmaya çalışılmıştır.
Araştırma sonuçlarından, briket üretiminde farklı atölyeler tarafından
kullanılan agregaların ve karışım oranlarının bunlara bağlı olarak briket Özellikleri
üzerine önemli etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. Erzurum ilinde üretilen briketlerin
basınç dayanımları standartta öngörülen değerlerin oldukça altıntadır. Briketlerin
donma çözülme dayanıklılığı bakımından İse uygun olduğu belirlenmiştir
A RESEARCH ON THE PHYSICAL AND MECHAN1CAL
PROPERTIES OF THE CONCRETE BLOCK WHICH ARE
PRODUCED IN ERZURUM AND WIDELY USED IN
AGRICULTURAL BUILDINGS
SUMMARY : The concrete blocks has a great importance praticularly in the
agricultural buildings due to Hghtness, low transfer of heat and hıtmidity, ease of
usage and cheapness. Therefore, in Turkey concrete block has been a buildingmateriai qfwhich usage has a speedy İncreasing trend in the recent years. Besides, the
developing production techniques related to lightweight concrete have particulariy
eased the usage of lightweight concrete blocks.
The physıcai and mechanical properties of concrete blocks depend on various
faciors such as the features of agrega used, the mucing proportions and the
compacting degree.
The aim of this study is to determine the properties of concrete blocks which
are produced in various workshops in Erzurum and widely used in agricultural
buildings. In addition, the effect of the properties of aggregates used in workshops,
the mixing proportions on the proporties of concrete blocks.
As a result, it was clear that the properties of aggregates and the mixing
proportions used by various workshops varied. Depending on these factors, the
properties of concrete blocks also varied. The compressive strenght of concrete
blocks tested, which is one of important mechanical properties of buildings materials,
had values that w ere considerably under the values suggested by standarda. The
values offreezing- thawing durability of concrete blocks tested were in agreement
with the standards.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 25 Sayı: 3 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/