Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE BIOLOGICAL EVALUATION OF WHEAT, CORN BARLET; OAT AND MILLET PROTEINS IN CHICKS

Yıl 1974, Cilt: 5 Sayı: 4, 27 - 37, 15.12.2010

Öz

Two experiment were conducted to investigate the b.ilogical value of the protein of some cereals (Wheat, com; barley, oat, millet) whkh areextensively used in the rations of chicks. The exıperİ! mehts were of three weeks dutation. . Cdteria used to mea:sure responses and evaıluate the results were protein efficiençy ratio (1'. E.R.) and net protein utilization (N.P.U.). In addition, the mterrelationship between the nitra· gen and water eantent of the body, and the intterrelationship betwe(;m N.p.U. and P.E.R. were alsa investigated. ı. As far. as the P.E.R. is i concerned .the best result was obtained from the group fed on soybean meaL. According to their superiority, the cereals were in the following order: Wheat, millet, com, barleyand aat. There
were significant differeIices betWeen aat and the other cereal prote~ ns relative to the p.:g.R. values. 2. N".P.U. values were in the fol1owing order: Soybean, control, millet, com, wheat, oot and barley. Oat and barley diets showed the lowest N.P.U. values amoung all the experiınental diets: 3 The regressiol1 equaıion obtained from the relationship between the water and nitrogen conf-ent of the body·· was y = -9,80 + 42,LÜX and the correlatıion ·coefficient was r :;;: 0,942. 4. The regression equation and ıcorrelationcoefficientobtained from the relationship between the N.P.U. and P.E.R. values were respectivly y = 0,85889 + 0,03021 X and r = 0,783.

CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ

Yıl 1974, Cilt: 5 Sayı: 4, 27 - 37, 15.12.2010

Öz

Civciv rasyonlarında en fazla kullanılan tahılların (Buğday, mısır, yulaf, arpa, akdan) proteinlerinin biyolojik değerlerini saptamak amacıyla civcivlere üç haftalık iki deneme düzenlenmiş
tir. . Biyolojik değer tayininde ölçü olarak protein yarayışlıltk oranı (Protein Efficiency Ratio = P.E.R.) ve net proteinden yararlanma derecesi (Net Protein Utilizdtion = N.P.U.) değerleri kullanılmıştır. Ayrıca vücut suyu ve vücut nitrojeni arasındaki ilişkiler ile P.E.R. ve N.P.U. değerleri arasındaki ilişkiler de araştırılmıştır.
1. En yüksek P.E.R. değerleri soya kontrol grubundan
elde ed~lmiş ve onu sırasıyla ,buğday, akdarı, mısır, arpa ve
yulaf diyetleri izlemiştir. Yulaf diyetinin P.E.R. değeri diğer
tahıl diyeılerinin P.E.R. değerlerinden istatistik olarak önemli
derecede düşük (P L0.05) çıkmıştır.
2. N.P.U. değerlerinde de bu sıralama, büyüklük sırası·
na göre, soya kontrol, akdarı, mısır, buğday yulaf ve arpa di·
yeileri şeklinde olmuştur. Arpa ve yulaf diyetleri ise diğer tahıl.
diyetlerinden önemli derecede düşük bulunmuştur.

3. v,ücut suyu ile vücut nitrojeni arasında y = 9.80 +
42.10 X şeklinde ifade edilebilen bir regresyon ile r = 0.942
i olan bir korelasyon hesaplanmıştır.
4. P.E.R. ve N.P.U. değerleri arasında da y = 0.85889 +
0.03021 X şeklinde linear bir regresyon bulunmuştur. Korelasyon
-katsayısı ise r = 0.783 olmuştur.


Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Nihat Özen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1974 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özen, N. (2010). CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(4), 27-37.
AMA Özen N. CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;5(4):27-37.
Chicago Özen, Nihat. “CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5, sy. 4 (Aralık 2010): 27-37.
EndNote Özen N (01 Aralık 2010) CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5 4 27–37.
IEEE N. Özen, “CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 4, ss. 27–37, 2010.
ISNAD Özen, Nihat. “CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5/4 (Aralık 2010), 27-37.
JAMA Özen N. CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;5:27–37.
MLA Özen, Nihat. “CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 4, 2010, ss. 27-37.
Vancouver Özen N. CİVCİVLERDE BUĞDAY, MISIR, ARPA, YULAF VE AKDARI PROTEİNLERİNİN BİYOLOJİK DEĞERLERİNİN MUKAYESESİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;5(4):27-3.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/