ÖZET
Son yarım asır içerisinde kalp ve damar rahatsızlıklarmdan
ölüm olaylarının fazlaca artmış olması, konu ile ilgili bilim
ddamlarmı öncelikle bu rahatsızlıkların etkenlerini ortaya
koyma yönÜJıde çalışmaya zorlamış, tüm Üıkelerde bu konuyu
ele alan çok sayıda araştırma yapılmış ve bu gün de
yapılmaktadır. Bu rahatsızlıklara neden olarak birinci derecede
kalıtım, hareket noksanlığı, doymuş yağların yüksek
miktarlarda alınışı ve ani heyecanlanmalar, ikinci derecede de
ırk, coğrafidurum, toplumsal tabakalar, aile gelırleri, şişmanlık,
sigara ku/lmıma ve meşguliyet gibi etkenler üzerinde durulmaktadır.
Ancak, bu güne değin yapılan araştırmalarda bu
rahatsızlıkların kesin etkeni ortaya konulamadığıgibi; bir çok
araştırmada da birbirinin' tamamen aksi sonuçlar alınmıştır.
Son yıllarda özellikle süt yağı üzerinde önemle durularak bu
yağın gerek doymuş yağ asitlerini ve gerekse kolesterolü içermesi
bakımından aranan etken olduğupek çok yayının özkonusunu
oluşturmuş ise de, konuyu genişliğine ele alan bir çok
araştırrmılarda bu saVı çürütücii sonuçlar alınmış, konu hem
kolesterol ve değişik yapılı yağ asitleri ve hem de fosfolipidler
ve diğer besin maddeleri yönünden incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1975 Cilt: 6 Sayı: 4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/