Çok az miktarları dahi çeşitli hayatifonksiyonlarm yapılabilmesinde etkili olan vitaminlerden A vitamini organizmada sentezlenemediği için besinlerle alınmakta, kan aracılığı ile de süte intikal etmektedir. Vitaminierin yağda eriyenler grubuna giren Avitamininin sütteki miktarı 100 gr.'da 0,005-0,015 mgr. arasındadır. Vitamin-A STEPP ve HOPKINS'm XX. asrın başlannda yaptıklarz araştırmalar sonucunda bulunmuştur. ısviçreli kimyager KARRER 1933 yılmda bünye yapısını belirtmiş. bir B-ionen halkas! ve bir de y'an zincirden ibaret yüksek moleküllii primer bir alkololduğu anlaşılmıştır, Sütteki Vitamin A ile yemdeki karotin arasında sıkı bir bağıntı vardır. Geçici olarak vücud rezervlerinden yapılan ilaı'e dişıiida, sütün vitamin-A değeri tamamen yeme bağlıdır. Inekler rasyonlarmdan Viramin-A'yı karotin formu ile altr. ViKuda alınan karotinin bir kısmı süte karotin olarak diğer bir kısmı da vitamin- A'ya çel'rilerek intikal eder. Yeşil bitkiler karotin bakımından zengin, kurutulmuş yemler ise fakirdir. Son yıllarda yemdeki karotin miktarının süte intikal durumu üzerinde çok ilgi çekici çalışmalar yapılmıştır. Bitkilerde teşekkül eden Vitamin-A miktarı güneş/eme durumuna bağlıdır. GÜJleşli günlerin uzun ve çok olduğu mevsim ve yerlerin bitkilerinde daha çok pro-vitamin-A meydana gelir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1976 Cilt: 7 Sayı: 4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/