Bu araştırma, Hüsnüyusuf (Dianthus barbatus L.) tohumlarına GA3’in
çimlenme öncesinde uygulanmasının, tuzlu koşullarda tohum çimlenmesi üzerine
etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak Hüsnüyusuf
(Dianthus barbatus L.) tohumları kullanılmış
ve tohumlar dokuz farklı uygulamaya tabi tutulmuştur. Çalışmada, 40 ppm GA3 ön uygulaması yapılmış ve saf su ile sulanan hüsnüyusuf
tohumlarının çimlenme oranı (% 83.50) en yüksek bulunurken; en düşük çimlenme
oranı (% 4.00) saf su ön
uygulaması yapılmış ve 100 mM NaCI
ile sulanan tohumlarda belirlenmiştir. Ortalama çimlenme süresi ise 3.10
(gün) ile en düşük olarak 20 ppm GA3 ön uygulaması yapılmış ve saf
su ile sulanan hüsnüyusuf
tohumlarında tespit edilmiştir. Tuzluluk, konsantrasyona bağlı olarak
hüsnüyusuf tohumlarının çimlenmesini engellemiştir. Çimlenme öncesi yaptığımız
GA3 ön uygulamalarının, tuz stresinin hüsnüyusuf tohumlarının
çimlenme engelleyici etkisini önemli ölçüde ortadan kaldırdığı saptanmıştır.
Dianthus barbatus L. giberrellik asit (GA3) tohum çimlenmesi
This research was carried out to determine the effects of salt stress with pre applications in different doses of
Gibberellic Acid (GA3) on germination of sweet william (Dianthus barbatus L.) seeds. Sweet william (Dianthus
barbatus L.) was used as
herbal material and the seeds were subjected to nine different applications. In the study, while the highest germination rate
(83.50%) of sweet william seeds was found in watered with distilled water applied
40 ppm GA3 pretreatment, the lowest germination rate (4.00%) was
determined on seeds pre-treated with distilled water and watered with 100 mM
NaCl. The lowest mean germination time had been found in the seeds applied 20
ppm GA3 pretreatment and watered with distilled water with 3.10 (day). Salinity
blocked the germination of sweet william seeds in depending on the
concentrations. Pretreatment of GA3 plant growth regulators before
germination, effect of inhibiting germination of salt stress had considerably
diminished.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 48 Sayı: 1 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/