ÖZET
Ülkemiz koşullarında vee özellikle etkin hayvancılık bölgesi olan
Doğu Anadolu ı.'e Erzurum yöresinde, hayvan bes/erne yazm mera/ara
ve kışında sadece kuru ot olarak elde edilen kaba yeme dayanmaktadır.
Günümüzde bir büyük baş hayvan birimi (BBHB) için tüketilen ortalama
kesif yem miktarı, 1976 kaynakıMına göre ülke 'ortalaması olarak 23 1,12
kg ve kaba yem miktarı ise 51,08 kg'dır. Oysaki Doğu Anadolu bö/gesinde
BBHB'ne düşen ke5ifyem miktan oldukça düşük düzeydedir. Gene
1976 kaynaklaıına göre Doğu Anadolu bölgesinde BBHB'ne günde tüketilen
yem miktarı 4 kg saman + 3 kg kuru ot+ 0,5 kg daneli yem
olmaktadır.
Görülüyorki, Doğu Anadolu bölgesinde BBHB'ne düşen giinlük yem
tüketiminin en büyük payı saman ve kaba yem olarak tanım/anall kuru
ota ilişkindir. Ancak kesif yem olarak bilinen daneli yem/er giin/iik yem
tüketiminin ~Yo 7 - 10'nu oluşturmaktadı"-. Bu nedenle ülkemizde ve özel·
likle kaba yem üretiminin etkin· olduğu bölgelerde bir an önce kaba
yem üretimini artll/cı, yem kalitesini yükseltic; ve birim üretim miktarı
yönünden daha ucuz yem üretilme olanaklarım içere!1 mekanizasyon
uygulamalarına geçilmesi zorunludur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1978 Cilt: 9 Sayı: 4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/