BibTex RIS Kaynak Göster

SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ

Yıl 1981, Cilt: 12 Sayı: 1, - , 30.12.2010

Öz

ÖZET
İnek sütü mineral maddeler yönünden, özellikle vücut için çok önemli bulunan
kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bi,. gıdadır.
lnek sütüne kıyasla kadın sütünün mineral m.adde konsatrasyonu ortalama 2.0
g/l ile oldukça düşüktür. İz elementler bakımından inek sütü kadın sütünden daha
)lüksek Cu ve Co buna karşılık. düşük Mo ihtiva etmektedir. Diğer iz elementler
bakımından fark pek azdır.
Yetişkin insanların 1 litre sütle kalsiyum fosfor ve potasyum ihtiyacı tamamen
karşılanabilmektedir. Bu bakımdan gelişmiş ülkelerde kalsiyum ve fosforun yaklaşık
% 60-90 nı süt ve mamullerinden karşılanabilmektedir. Silt istihsa/inin yüksek
olduğu lrlan4a, Finlandiya ve lsviçrede kalsiyum ihtiyacı tamamen sütle giderilebilmektedir.
Sütteki kalsiyum. uygun formda bulunduğundan süt, gıda olarak en iyi şekilde
değerlendirilir. Kalsl'yum absorbsiyonunu sütteki laktoz, amino asitlerinden /isin,
valin ve histidin, Vitamin D ve limon asidi arttırmaktadır.
Sürekli bir şekilde sut ve mamülleri olmaksızın kalsiyum ihtiyacının karşılanması
çok az olanak dahilindedir.
Fazla miktarda süt alınması herhangi bir sorun ortaya çıkarmamaktadır. lnek
sütünün mineral madde miktarı kadın sütüne göre çok yüksek olduğundan süt çocuğuna
verilecek inek sütü mineral madde miktarının ayarlanması gerekmektedir.
Yetişkin insanların günlük kalsiyum ihtiyacı 1/2 litre süt ve 50 gram peynirle,
çocukların ise 1/2 litre süt ve 15 gram peynirle karşılanabilmektedir.

Yıl 1981, Cilt: 12 Sayı: 1, - , 30.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm DERLEMELER
Yazarlar

Mehmet Demirci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 1981 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demirci, M. (2010). SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1).
AMA Demirci M. SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Aralık 2010;12(1).
Chicago Demirci, Mehmet. “SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12, sy. 1 (Aralık 2010).
EndNote Demirci M (01 Aralık 2010) SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12 1
IEEE M. Demirci, “SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 12, sy. 1, 2010.
ISNAD Demirci, Mehmet. “SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12/1 (Aralık 2010).
JAMA Demirci M. SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;12.
MLA Demirci, Mehmet. “SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 12, sy. 1, 2010.
Vancouver Demirci M. SÜTÜN MİNERAL MADDELERİ VE İNSAN BESLENMESİNDEKİ ÖNEMİ. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;12(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/