ÖZET
Genelolarak normaL günlUk protein tüketimi hafif işte çalışanlarda 1 kg vucU(
.ağırlığı için i g, bu da 70-80! g protein demektir. Bunun yarısı hayvansal kaynaklı
olmalı, en. az 16 g hayvansal protein ~utlaka alınmalıdır.
.Gelişmiş ülkelerde protein tüketimi insan başına ortalama günde 90 g tutmasına
ve bunun 44 grami hayvansal protein olmasına karşılık, gelişmekte olan ve geri kalmış
ülkelerde toplam tuketim 50 g ın altmda ve bununda hayvansal protein kaynaklı
olam 9 gramdan diişük bulımmdkt~ır.
Ülfcemiz gıda 'Üretimi bakımından kendi kendine yeterli iilkeler arasında olmasına
rağmen, halkımız beslenmesi daha çok bitkisel kaynaklı besinlere dayanmaktadır.
Yeterli protein tüketimi için olan çabalar, daha ziyade ilaı'e protein kaynağı
bulmaya yöneliktir. 'üzerinde durulan' konuların başında yüksek verimli hububat
çeşitleri, soya, balık unu, deniz ,Iyosunları, peynir suyu, biyolojik protein sentezi,
mayalar ve bakteri proteinleri gelmektedir.
Protein ihtiyacımn karşılanması için süt ve süt ürünleri üzerinde çlurulmalcdır.
Özellikle hayvansal protein ihtiyacının dengelenmesinde yağs'z süt tozu ve peynil'
suyıı tozu yetersiz ve eksik beslenen ülkeler için önernU olabil/r.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | DERLEMELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1982 Cilt: 13 Sayı: 3-4 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/