Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION AT VARIOUS RATES AND INOCULATION WITH Rhizobium japonicum STRAINS ON YİELD PRODUCTION, PROTEİN AND OİL CONTENT OF SOME SOYBEAN CULTIVARS UNDER FIELD CONDITIONS IN ERZURUM

Yıl 1991, Cilt: 22 Sayı: 2, 78 - 92, 03.01.2011

Öz

The aim of this research work may be summarized as to find otu
the effects of nitrogen fertilization at five rates (0, 3, 6, 9 and 12 kg Nida) and
inoculation with three Rhizobium japonicum strains (So 1809, 383 and So 11) on
nodulation, yield productıon, protein and oil content of two soybean (Glycine max )
cultivars (Merrit and F-66-62). As a result it is hoped to discover which of the
N-fertilization raıe resıdted equal effect with the microbial fertilization.
For this purpose, the field trials were carried out according to "Factorial
Experiment and Randomized Blocks" at two steps: (I). Seeds of selected soybean
cultivars have been inoculated with R So 1809 strain and o tüy the irrigated water has
been inoculated vAth R 383 and R So 11 strains . (II). Half of the experimental plots with
no seed and irrigated water inoculation were fertilized with five rates of (NH4)2804. The
results as the avarage values for two - year period were asfollows:
1) The noduleformation could be detected only on roots of the inoculated plants.
2) The effect of the inoculation on yield production of soybean cultivars was
eguivalent to, 6-12 kg N/da (NH4)2S04 and on protein content ofthem was equivaient
to 12 kg N/da (NH4)2S04.
3) inoculation with R. japonicum strains and N-fertilization had no significant
effect on tha oil content of the soybean cultivars compared to control treatments.
4) There was not difference among various inoculations of R.japonicum strains.

DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1)

Yıl 1991, Cilt: 22 Sayı: 2, 78 - 92, 03.01.2011

Öz

Bu denemenin amacı, 0-3-6-9-12 kg Nida dozlarında nitrojenli gübrelemenin ve Rhizobium japonicum (So 1809, 383 ve So 11) suşları ile aşılamanın soya (Glycine max) Merril ve F-66-62 çeşitlerinin ürün verimine, protein ye yağ içeriklerine etkilerini karşılaştırarak mikrobiyal gübrelemenin hangi dozdaki nitrojenli gübrelemeye eşdeğer olduğunu tespit etmektir. Bu amaçla tarla denemesi, "Faktöriyel Düzenleme ve Şans Blokları" planına uygun olarak iki aşamada gerçekleşmiştir: 1. Soya çeşitlerinin M. japonicum So 1809 suşlarryla tohumları, R 383 ve R So 11 suşları ile sulama suyu aşılanmıştır. //. Aşısız parseller 0, 3, 6, 9, 12 kg N/da (NH4)2SÖ4'la gûbrelenmiştir. Yılların birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir:

1) Denemede nodül oluşumu sadece aşılı bitkilerin köklerinde izlenmiştir.

2) Aşılamanın soya çeşitlerinin ürün verimine etkisi 6-12 kg Nida (NH^)2S04
gübresine, protein içeriğine etkisi ise 12 kg N/da (Nli^ıSO4 gübresine eşdeğer
olmuştur.
3) Aşılamanın ve nitrojenli gübrelemenin soya çeşitlerinin yağ içeriğine etkisi
denetlere önemli olmamıştır..
4) R.japonieum suşları ile değişik aşılama işlemlerinin birbirlerine üstünlüğünün olmadığı görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

F. Tülay Kızıloğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kızıloğlu, F. T. (2011). DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 78-92.
AMA Kızıloğlu FT. DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;22(2):78-92.
Chicago Kızıloğlu, F. Tülay. “DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium Japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1)”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22, sy. 2 (Ocak 2011): 78-92.
EndNote Kızıloğlu FT (01 Ocak 2011) DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 2 78–92.
IEEE F. T. Kızıloğlu, “DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1)”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 22, sy. 2, ss. 78–92, 2011.
ISNAD Kızıloğlu, F. Tülay. “DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium Japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1)”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22/2 (Ocak 2011), 78-92.
JAMA Kızıloğlu FT. DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;22:78–92.
MLA Kızıloğlu, F. Tülay. “DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium Japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1)”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 22, sy. 2, 2011, ss. 78-92.
Vancouver Kızıloğlu FT. DEĞİŞİK DOZL ARDAKİ NİTROJENLİGOELEMENİN VE Rhizobium japonicum KÜLTÜRLERİ İLE AŞILAMANIN, ERZURUM TARLA KOŞULLARINDA, H AZI SOYA ÇEŞİTLERİNİN ÜRÜN VERİMİ^ PROTEJN VE YAĞ İÇERİĞİNE ETKİSİ (1). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;22(2):78-92.

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/