BibTex RIS Kaynak Göster

BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 1994, Cilt: 25 Sayı: 1, - , 03.01.2011

Öz

ÖZET

Bu çalışmada, Erzurum şartlarında yüksek verim kabiliyetine sahip
olan veya bölgede fazla miktarda üretilen 15 patates çeşidinin cips ve parmak patates
(kızartmalık) yapımına uygunlukları ile bu özelliklerin diğer kalite kriterleri ile ilişkileri
incelenmiştir.
Denemeye alınan çeşitlerin cips verimleri % 2756-48.21, cipsin yağ çekme
oranları % 25.09-36.99, cipsin renkleri I-9 ıskalasına göre 3 50-9.00, parmak patates
verimleri % 38.97-63.29, parmak patatesin yağ absorbsiyon oranları % 9.97 ile
16.00, renkleri 1-9 ıskalasına göre 3.67 ile 9.00 arasında değişmiştir.
Patatesin cips ve parmak patates verimleri ile özgül ağırlık ve kuru madde
arasında pozitif , protein oranlan ve yağ absorbsiyon oranları arasında ise negatif bir
ilişki belirlenmiştir. Yağ absorbsiyon oranları yüksek olan çeşitlerin özgül ağırlıkları
ve kuru madde oranlarının düşük olduğu görülmüştür. Özgül ağırlıkları, kuru madde
oranları yüksek olan çeşitlerin cips ve parmak patates renklerinin açık olduğu
belirlenmiştir. Protein oranı yüksek olan çeşitlerin ise renkleri daha koyu olmuştur.
Cips ve parmak patates verimi ile rengi arasında olumlu, yağ absorbsiyonları ile rengi
arasında ise olumsuz bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Sonuç olarak cips ve parmak patates verimi yüksek, renkleri daha açık ve yağ
absorbsiyon oranı düşük olan 4714/4, Ponto ve 4651/3 cips ve parmak patates üretimi
amacıyla Erzurum yöresine önerilebilecek çeşit ve hatlardır.

A STUDY ON CHIPS AND FRENCH-FRIED QUALITY
OF POTATO CULTIVARS

SUMMARY

This study was conducted to investigate 15 potato cultivars
for their chips and french-fried guality .
Yield and oil content and color (using a 1 to 9 scale) of chips variedfrom % 27.56 to 48.21 Jrorn % 25.09 to 36.99, from 3.50 to 9.00, respecüvely.
French-friedyield was found lo be between % 38.97 and 63.29, oil content of
french-fried between % 9.97 and 16.00, color of french-fried between 3.67 and 9.00.
Chips and french-fried yields were possitively correlated with spesific gravity
and dry matter contenî and color, and negatively correlated with protein content and
oil content of chips and french-fried.
Oil content of chips and french-fried were negatively correlated with spesific
gravity, dry matter content, color of chips and french-fried, and positively with
protein content.
Color of chips and french-fried wös positively correlated with spesific gravity
and dry matter content and negatively correlated with protein content.
İn conlcusion cultivars471414. Ponto and465113 are recommendedfor their better chips and french-fried quality.

Yıl 1994, Cilt: 25 Sayı: 1, - , 03.01.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Tahsin Karadoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karadoğan, T. (2011). BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(1).
AMA Karadoğan T. BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. Ocak 2011;25(1).
Chicago Karadoğan, Tahsin. “BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25, sy. 1 (Ocak 2011).
EndNote Karadoğan T (01 Ocak 2011) BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25 1
IEEE T. Karadoğan, “BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 25, sy. 1, 2011.
ISNAD Karadoğan, Tahsin. “BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25/1 (Ocak 2011).
JAMA Karadoğan T. BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;25.
MLA Karadoğan, Tahsin. “BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 25, sy. 1, 2011.
Vancouver Karadoğan T. BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS VE PARMAK (KIZARMIŞ) PATATES KALİTESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011;25(1).

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/